De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

8 redenen waarom je zelf kiemen moet gaan kweken

Kiemen kweken voordelen

De meeste mensen zijn bekend met de bekendste kiemen: Taugé en alfalfa. Deze twee kiemen kun je gewoon in de supermarkt kopen en zijn ook in veel restaurants niet meer weg te denken. Taugé groeit uit mungbonen en uit luzernezaad groeit alfalfa. Wat veel mensen echter niet weten is dat er nog veel meer kiemen bestaan, die je ook nog eens zelf kan kweken. Wij hebben acht redenen op een rij gezet waarom je echt moet starten met het kweken van je eigen kiemen.

Zelfgekweekte kiemen smaken beter

Kiemen die je zelf hebt gekweekt smaken veel beter dan de variant die je in de supermarkt kan kopen. Je eigen kiemen zijn namelijk helemaal vers. Ze hebben geen grote afstand hoeven afleggen van de kweker naar de winkel en daarna naar jou toe. Daarnaast proef je natuurlijk ook de liefde die je er instopt meer dan terug!

Het eten van kiemen is erg gezond

Eigenlijk passen kiemen goed in elk voedingsschema. Je kan het ook nog eens eten bij elke maaltijd, zelfs als ontbijt kunnen ze een goede aanvulling zijn. Er zijn veel gezondheidsvoordelen bekend van verschillende soorten kiemen. Mensen die het goede voornemen hebben om meer groente te eten, kunnen ook kiemen toevoegen aan hun dieet. Scheuten van zonnebloem, boekweit en erwten bevatten veel chlorofyl en fytochemicaliën. Ook peulvruchten zijn gezond; deze bevatten eiwitten, weinig vet en natrium.

Geld besparen door kiemen kweken

Zelf aan de slag gaan met kiemen kost wellicht wel wat tijd qua voorbereiding, maar het bespaart je uiteindelijk wel geld. Van een paar piepkleine zaadjes kun je kilo’s aan groenten zelf kweken. Wist je bijvoorbeeld dat het kweken van een volle bak erwten slechts een week duurt?

Boek over kiemen kweken

Wil je meer informatie over kiemen kweken, dan raden wij absoluut het volgende boek aan:

Kiemgroenten zelf kweken

12,95  in stock
Bekijk
Bol.com
as of 9 juni 2020 6:54 am

Beter voor het milieu

Supermarkten, kwekers, leveranciers… ze hebben één ding gemeen: Vrachtwagens. Om spullen van A naar B te krijgen moeten deze worden vervoert. Dit is geen heel milieuvriendelijk proces. Kiemen uit eigen huis zijn daarom beter voor het milieu. Ook gebruik je geen bestrijdingsbmiddelen, waardoor je jouw ecologische voetafdruk iets kleiner maakt.

Zorgen voor kiemen is goed voor de geest

Bezig zijn in de tuin, een hobby hebben, kamerplanten water geven en zorgen voor kiemen. Al deze dingen zijn goed voor je geest. Het houdt je bezig en het houdt de geest scherp. Je leert daarnaast ook nog eens heel veel bij. Sommige mensen beschouwen tuinieren zelfs als een vorm van meditatie. Wij beamen dat gevoel.

Je kan het hele jaar door kiemen kweken

Als je wilt gaan starten met het kweken van je eigen kiemen hoef je niet met heel veel dingen rekening te houden. Je kan dit namelijk gewoon binnen doen en het maakt niet uit of je dit in de keuken binnen doet, in een appartement of in een villa met 20 hectara aan tuin en kassen. Kiemen kweken kan je het gehele jaar door doen.

Het staat erg leuk in je huis

Niet veel mensen hebben een eigen kiemenkwekerij in huis. Vrienden en familie zullen je dan ook het hemd van het lijf vragen. Elke kiem heeft weer een eigen vorm, kleur en blad. Zo staat een bak met kiemen erg leuk in de keuken. Sommige mensen maken heuse kunstwerken met de zaadjes!

Kinderen vinden het ook erg leuk

Het is eigenlijk een activiteit voor het hele gezin. Kinderen zijn vaak erg geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met planten. Dit is wellicht ook een reden dat de Moestuintjes van AH ooit zo’n enorm succes waren. Kinderen kunnen je helpen met het kweken van groente en krijgen wellicht ook meer groente binnen omdat zij er zelf zoveel mee bezig zijn!

Hoofdafbeelding: Photo by Milada Vigerova on Unsplash