Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Alternatieve bestrijdingsmiddelen maken

alternatieve bestrijdingsmiddelen maken
Photo by Sebastian Pichler on Unsplash

Heeft jouw plant last van aantasting door schimmels, bacteriën of insecten? Dan kan je natuurlijk verschillende bestrijdingsmiddelen (online) aanschaffen. Er zijn echter ook manieren om zelf alternatieve bestrijdingsmiddelen te maken met producten die veel huishoudens vaak al standaard in huis hebben. Goedkoper en vaak ook zeer effectief! In deze blog lees je meer over het maken van bestrijdingsmiddelen en het aanpakken van verschillende plantenziekten.

Hoe kan je aantasting door bijvoorbeeld insecten voorkomen?

Voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen. De beste manier om ervoor te zorgen dat de planten niet worden aangetast is het op de juiste manier verzorgen van de planten. Kijk goed wat de plant nodig heeft qua verzorging. Hoeveel water moet je de plant geven, wat is de beste standplaats en houdt de plant van een hoge luchtvochtigheid? Bij veel planten kan een regelmatige sproeibeurt met de plantenspuit ervoor zorgen dat het voor insecten een stuk minder prettig is. Een juiste verzorging zorgt er ook voor dat de weerstand van de plant hoger is.

Alternatieve bestrijdingsmiddelen

Hieronder vind je een aantal alternatieve bestrijdingsmiddelen die je kan gebruiken om jouw planten te ontdoen van insecten.

Zeep – spiritus mengsel

Los in de plantenspuit 1 liter water 20 gram groene zeep en 10 gram spiritus op. Daarna kan je het mengsel over de planten sprayen. Het mengsel helpt tegen ongedierte zoals bladluizen. Blijf het sprayen regelmatig herhalen tot de bladluizen zijn verdwenen.

Zuivere spiritus

Bij cicaden of dopluizen kan je pure spiritus op een penseel gebruiken. Met het penseel stip je de cicaden en dopluizen aan.

Alsem met groene zeep

10 tot 15 gram gedroogde alsem kook je in water. De oplossing gebruik je om te mengen met 10 gram groene zeep en één liter water. Dit mengsel kan je in de plantenspuit gebruiken om parasieten weg te krijgen. In de tuin kan je alsem ook planten op plekken waar je parasieten verwacht. De kans is groot dat ze weg blijven!

Brandnetels en groene zeep

Meng verse of gedroogde brandnetels met water en laat een paar dagen staan. Voeg daarna 1 procent groene zeep toe en verspuit het mengsel over de planten. Handig: Dit mengsel kan je twee keer per week spuiten om ongedierte weg te houden. Ook zorgt het mengsel voor bladbemesting. Helaas kan het mengsel best wel stinken.

Rabarberzeep

Met één kilo rabarberbladeren kan je een mengsel maken dat helpt tegen bladluizen. De rabarberbladeren kook je een half uur in twee liter water. Daarna voeg je aan het water (zonder de bladeren) 25 gram groene zeep toe.