Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Bladglans kopen en gebruiken

bladglans
Photo by Tatiana Byzova on Unsplash

Zelfs in supermarkten zoals de Albert Heijn vind je bij de planten bussen met bladglans. Dat dit product geweldig is voor het verhogen van de sierwaarde van de plant wisten wij. Toch hadden we er nog enkele vragen over. Wij vroegen ons in het begin af of het gebruik hiervan schadelijk is voor planten. Ook wilden wij weten of je bladglans zelf kan namaken en wat de meerwaarde is van het gebruik naast het verhogen van de sierwaarde van de plant. Het antwoord op deze vragen vind je in de blog.

Wat is bladglans?

Bladglans is eigenlijk niet meer dan een dun laagje olie dat je op de bladeren van een plant kan sprayen. De bladeren van de plant gaan er mooi van glanzen en kalkresten en resten van waterdruppels zijn niet meer zichtbaar. Ook stof kan zich minder goed aan de bladeren hechten. Naast dat dit product de sierwaarde van de kamerplant vergroot, heeft het ook verschillende voordelen voor de gezondheid van de plant.

Is dit product goed voor de gezondheid van de plant?

Het product maakt de planten in huis niet alleen mooier. Ook voor de gezondheid van de plant heeft het vele voordelen. Heb jij planten in huis die door bijvoorbeeld regelmatig nevelen kalkresten hebben op de bladeren? Dan worden de kalkresten doorzichtig door het gebruik van de olie. Ook wanneer de bladeren erg stoffig zijn en blijven kan bladglans helpen. Door de olie kan stof zich een stuk minder goed hechten aan het blad. Ook kan dit product helpen bij de bestrijding van ongedierte zoals wolluizen en schildluizen.

Bladglans kopen

Er zijn verschillende plekken waar je bladglans kan kopen. Zo vind je bussen met (SPRING) bladglans in (sommige) supermarkten. Ook in tuincentra kan je dit product vinden. Online vind je verschillende webwinkels die bladglans aanbieden. Er schijnt niet heel veel verschil te zitten in de bussen met bladglans. Van het merk Pokon heb je ook een speciale powerspray voor kamerplanten. Die zorgen ervoor dat de bladeren mooi schoon en glanzend zijn en dat de kamerplanten direct wat extra voeding binnenkrijgen.

Zelf bladglans maken

Het is ook mogelijk om zelf bladglans te maken. Wanneer je bladeren afneemt met een vochtige doek met melk zal je zien dat de bladeren mooi gaan glanzen. Ook bier, of de binnenkant van een bananschil schijnt hier goed voor geschikt te zijn. Zelf bladglans maken schijnt te kunnen door water te mengen met olijfolie en dat op de bladeren van de plant te sprayen. Ook zou je de bladeren schoon kunnen maken met een doek met olijfolie.

Is dit product schadelijk voor planten?

Nee, dit product is niet schadelijk voor planten. Er bestaan juist meer voordelen, ook voor de gezondheid van de plant. Wel is het belangrijk dat je bij het aanbrengen de gebruiksaanwijzing aanhoudt. Gebruik niet te veel van het product en zorg ervoor dat je een bepaalde afstand van het blad houdt tijdens het aanbrengen of sprayen. Eventueel zou je het product buiten op de planten kunnen aanbrengen. Er zijn echter een aantal planten waar je het product beter niet op kan gebruiken.

Bij welke planten kan je beter geen bladglans gebruiken?

Bij vetplanten, bloeiende planten, de Yucca en een aantal soorten dracaena kan je beter geen gebruik maken van dit product.