De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Bladvormen van varens

bladvormen van varens
Photo by Unknown Wong on Unsplash

De varen is een zeer bijzondere plant die onder veel mensen erg geliefd is als kamerplant. Lang voordat er bloeiende planten waren, was er een “varentijdperk”. Dit varentijdperk was miljoenen jaren geleden. Er zijn meerdere overblijfselen van deze fossiele varens gevonden. Met een varen haal je dus echt een stukje geschiedenis in huis. En wist je ook dat er vroeger varenrovers waren? Er bestaan varens met verschillende bladvormen. Ben jij benieuwd naar de soorten bladvormen van varens en hun eigen kenmerken? Lees dan snel verder!

De 4 soorten bladvormen van varens

De bladvormen van varens zijn onder te verdelen in vier verschillende soorten. Je hebt varens met een oningesneden blad, diep ingesneden blad, dubbel-ingesneden blad en een dubbel-samengesteld blad. Ook al hebben deze varens zeer verschillende bladeren, toch herken je ze al snel als varen.

Varen met oningesneden blad

De varens met een oningesneden blad zijn eigenlijk de meest bijzondere varens. Dit omdat de andere drie soorten beschikken over insnijdingen. Doordat de insnijdingen in dit blad ontbreken is dit blad forser dan de andere soorten. Over het midden van het blad (in de lengte) loopt een nerf die het blad in twee gelijke delen verdeelt. Er zijn verschillende soorten varens met een oningesneden blad. Een bekende soort varen met een oningesneden blad is de tongvaren (Phyllitis). Deze varen is aan de rand gerimpeld. Ook de Phlebodium (blauwvaren) en de Asplenium (crispy wave) vallen onder de varens met oningesneden blad.

Varens met een diep ingesneden blad

De bladeren, ook wel veren genoemd, van een varen met een diep ingesneden blad hebben wel inkepingen. De insnijdingen in dit blad lopen helemaal door, of bijna door tot aan de middennerf. Een soort varen die diep ingesneden bladeren heeft is de krulvaren, de Nephrolepis. Deze plant staat erom bekend dat hij makkelijk te verzorgen is als kamerplant. Onder het geslacht Nephrolepis vallen maar liefst 44 soorten varens. Ook heeft deze plant net als veel andere varens een sterke luchtzuiverende functie.

Varen met een dubbel-ingesneden blad

De varen met een dubbel-ingesneden blad is eigenlijk een varen met een diep ingesneden blad maar dan zijn de losse bladeren, ook wel slippen genoemd, ook weer ingesneden. Een voorbeeld van een varen met dubbel-ingesneden blad is de wijfjesvaren. De wijfjesvarenfamilie wordt ook wel Athyriaceae genoemd. De wetenschappelijke naam van deze varen is Athyrium filix-femina. Deze varen is één van de meest voorkomende soorten varens in Nederland.

Varens met een dubbel-samengesteld blad.

De laatste soort bladvorm van de varen is de varen met het dubbel-samengestelde blad. Deze varen lijkt weer een beetje op de varen met een dubbel-samengesteld blad. Het verschil is dat de ingesneden bladeren weer meer inkepingen heeft. In de teelt van varens wordt er geprobeerd om varens te creëren die nog veelvuldiger samengestelde veren bevatten. Het bijzondere is dat deze varens toch weer terugkeren naar het dubbel-samengestelde blad. Een voorbeeld van een varen met een dubbel-samengesteld blad is de Davallia. De Davallia Humata is een bijzondere soort die ook wel apenpootje genoemd heeft. Deze naam is gegeven aan de plant omdat de plant harige wortelstokken heeft die al snel over de pot kunnen groeien, de apenpootjes dus. 😉