Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Bloeiende kamerplanten

Man die zijn kamerplanten water geeft | Bloeiende kamerplanten

Bloeiende kamerplanten zijn terug van weggeweest. Ze staan niet meer alleen bij je oma voor het raam, ze passen in elk interieur. Bloeiende planten brengen je woonkamer tot leven en zorgen voor een unieke, vrolijke sfeer.

Over het algemeen lust een bloeiende plant wel een extra slok water en vragen ze aandacht. De beloning daarvoor is groots: prachtige bloemen in allerlei kleuren van de regenboog.

Deze 10 wil je in huis hebben

De meeste bloeiende kamerplanten zijn bij elk tuincentrum of bloemist verkrijgbaar. De tien die wij hier uitlichten vormen daar geen uitzondering op. Het zijn stuk voor stuk prachtige bloeiende kamerplanten. Met prachtige bloemen in de diverse kleuren, van roze tot paars en van wit tot diep donkerrood.

Sommige bloeiende kamerplanten verspreiden een heerlijke, frisse geur in je huiskamer. Bijna altijd wordt die geur veroorzaakt door de prachtige bloeiende bloemen. Heb je een kamerplant die rijkelijk bloeit, dan doet hij niet onder voor een mooie bos bloemen. En we weten allemaal hoe blij we daarvan worden!

1.     Orchidee

Witte mini orchidee
Witte mini orchidee

Een orchidee is een plant waarvan we kunnen zeggen: je houdt ervan of je vindt hem vreselijk. Het is een kamerplant waar je maanden plezier van hebt. We kunnen het ook een sierlijke kamerplant noemen, die soms wel twee maanden in bloei staat. De bladeren zijn bij de orchidee ondergeschikt aan de bloem.

Orchidee: niet veel water, geen tocht

De gekleurde meeldraden van de orchidee geven hem een uniek uiterlijk, samen met zijn zacht bloemblad. De meeste bloeiende planten houden wel van een slok maar de Orchidee, ook wel phalaenopsis genoemd, heeft niet veel water nodig. Ook van tocht houdt de orchidee niet.

2.     Bromelia

Een gekleurde bromelia heeft bloemen die recht omhoog groeien. De mooie bloemen blijven lang bloeien, waardoor je maanden plezier hebt van deze bloeiende kamerplant. Een bromelia is er in diverse vrolijke kleuren, zodat hij bijna bij elk interieur past.

Bromelia: sterk en makkelijk

Van alle soorten bloeiende kamerplanten is dit een van de sterkte. Water geven doe je bij de bromelia in zijn kelk, die je dus in verschillende kleuren hebt. Het is een tevreden plant die wel van licht houdt, maar niet in de felle zon geplaatst moet worden.

3.     Hibiscus

Een hibiscus noemen we ook wel de Chinese roos. Hoewel deze plant er lekker tropisch uitziet, vindt hij direct zonlicht niet zo’n goed idee. Zoals zijn naam doet vermoeden, ligt de oorsprong van de hibiscus in China. Zijn ‘broer’ de tuinhibiscus is wintergroen en een bonustip voor de tuin.

Hibiscus: tropisch en groot

Zet de Chinese roos dus niet in de volle zon als hij in volle bloei staat. Wel houdt hij van natte voeten: de aarde van de hibiscus mag altijd vochtig aanvoelen. De bloemen van deze bloeiende kamerplanten hebben opvallende kleuren.

4.     Spathiphyllum

De Spathiphyllum kennen we in ons land als lepelplant. Niet zo’n vreemde naam, want de lepelplant heeft bloemen in de vorm van witte lepels. Net als de meeste kamerplanten met bloeiende bloemen vindt de lepelplant vochtige grond heerlijk.

Lepelplant / Vredeslelie
Lepelplant / Vredeslelie

Lepelplant of vredeslelie

Natte aarde, dat komt omdat deze bloeiende kamerplant oorspronkelijk afkomstig is uit het regenwoud. Het is dan ook werkelijk onmogelijk dat je deze planten te veel water geeft. Fijn, want daar wordt de lepelplant een van de makkelijkste kamerplanten van. Wist je dat we deze kamerplant ook vredeslelie noemen? Mocht je nog iets met iemand goed te maken hebben …

5.     Anthurium

Een anthurium heeft prachtige bloemen. Deze bloeiende kamerplanten zijn verkrijgbaar met verschillende kleuren bloemkelken. Een anthurium wordt ook wel flamingoplant genoemd. Deze naam dankt de mooie bloeiende kamerplant waarschijnlijk aan de kleur van de bloemkelken.

Anthurium: licht vochtige aarde

De aarde van de anthurium mag altijd licht vochtig aanvoelen. Net als veel bloeiende kamerplanten houdt de anthurium wel van een lichte regenbui, waarin je hem zo af en toe even kunt neerzetten in de tuin. De plant komt opgefleurd de huiskamer weer in.

6. Hortensia

Je kent de hortensia misschien meer als tuinplanten, maar deze bloeiende kamerplanten vinden het ook leuk in de woonkamer. De hortensia heeft goede verzorging nodig en houdt niet van een plek boven de verwarming. De grond mag licht vochtig blijven. Staat een hortensia in de volle zon, dan worden de bladeren bruin.

Hortensia’s zijn meer dan tuinplanten

Door verzorging en spelen met de zuurtegraad van de aarde kun je de kleur van de bloemen van deze kamerplant beïnvloeden. Zo krijg je bijvoorbeeld een hortensia met een diepblauwe kleur: een echte eyecatcher.

Blauwe en roze Hortensia
Blauwe en roze Hortensia

7.     Gardenia

Een prachtige kamerplant met grote witte bloemen die geuren is de Gardenia, ofwel de Kaapse Jasmijn. Deze bloeiende plant heeft zijn roots in Japan en China. Het is een plant die wel van licht houdt en zelfs de hoeveelheid knoppen die hij creëert af laat hangen van de hoeveelheid licht dat hij krijgt. Geen volle zon, dat is te veel van het goede.

Kaapse Jasmijn: kalkvrij en in het licht.

De Gardenia is ook een tuinplant, maar wij hebben het over de variant voor de woonkamer; een echte binnenplant. Deze bloeiende plant houdt van plantenvoeding, maar niet van kalk. Het is dus aan te raden om kalkvrije aarde te gebruiken, mocht je hem willen verpotten.

8.     Strelitzia

Een van de meest sierlijke kamerplanten is de Strelitzia. Met zijn oranje en diep paars springt de bloem in het oog. En niet alleen door de vorm, waar hij zijn naam paradijsvogelplant aan dankt. Je kunt er zonder fantasie de snavel van een vogel in zien. Heb je verzorgingstips nodig voor de Strelitzia? Deze plant houdt naast water wel van vloeibare bemesting.

Strelitzia bloeit na acht jaar!

De Strelitzia vindt een lichte regenbui lekker. De plantenspuit geeft hetzelfde effect. Heb je een stekje dan moet je wel even geduld hebben: deze plant krijgt zijn prachtige bloemen pas na een jaar of acht. De bloeiperiode valt in de herfst en de knop is goed voor vijf bloemen met een sierlijke uitstraling.

9.     Amaryllis

Er zijn weinig planten die het boven de kachel goed uithouden, maar de amaryllis is daar een mooie uitzondering op. Deze subtropische binnenplant houdt wel van een beetje warmte. Er zijn vele soorten amaryllis; met bloei in diepdonkerrood tot helder roze.

Rode en witte Amaryllisbloem in bloei
Rode en witte Amaryllisbloem in bloei

Amaryllis: voorjaar in de bol

Staat de amaryllis in bloei dan kun je hem beter wat verder van de kachel zetten. In de warmte gaat het proces van bloeien net even te snel en kun je maar kort genieten van de mooie bloem. Na de bloei kun je een poging doen om de bol te bewaren voor volgend jaar, het is de moeite van het proberen waard!

10. Kalanchoë

Het is een bloeiende kamerplant maar kan voor het oog doorgaan voor een vetplant: de kalanchoë. Het is een makkelijke plant die een lichte plaats fijn vindt. De bloeiperiode is bijzonder: deze bloeiende kamerplanten bloeien meerdere keren achter elkaar.

Kalanchoë is een uitzondering

Een kalanchoë is verkrijgbaar in vele varianten, van wit en roze tot diepgeel. De meeste bloeiende kamerplanten houden van veel water, de kalanchoë niet. Natuurlijk moet je de kalanchoë water geven, maar niet te veel. Het is een plant die zicht in het voorjaar ontwikkelt.

Op zoek naar bijzondere bloeiende binnenplanten?

Wie goed om zich heen kijkt vindt naast deze top tien bij de bloemist veel meer bijzondere soorten bloeiende kamerplanten. En naast planten en bloemen heeft een bloemist ook andere producten als een mooie pot en ook kamerplantenvoeding.

Bloeiende kamerplanten zijn sneller aan vervanging toe dan de meeste groene planten, voordeel daarvan is dat je zo af en toe een nieuwe mooie, frisse bloeiende kamerplant aan kunt schaffen.

Kamerplantenhobby

Besteed je extra aandacht aan de bloeiende kamerplanten? Dan kan het zijn dat ze zo groot worden dat ze per plant verpot moeten worden. Ook daar heeft de bloemist producten voor. Het is verslavend en voor je het weet is er een nieuwe hobby geboren, de ‘hoe verzorg ik mijn bloeiende kamerplanten optimaal’ hobby!