De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

De oorsprong van kamerplanten: klimaten en voorbeelden

Oorsprong kamerplanten

Veel van de kamerplanten die je in huis hebt staan zijn tropische groenblijvende soorten. Deze planten hebben zich goed aangepast om te kunnen overleven in een klimaat dat varieert tussen 15 °C tot 25 °C. Kamerplanten die het meest worden verkocht komen echter wel uit verschillende streken en klimaten. Dit betekent dat elke plant een andere verzorging nodig heeft. Een plant uit het tropisch regenwoud heeft een andere verzorging nodig dat een plant uit een gematigd klimaat of de woestijn. Waar komen onze kamerplanten eigenlijk vandaan?

Tropisch regenwoud

De meeste planten in huis komen uit het tropisch regenwoud en aangrenzende gebieden. Dit gebied kenmerkt zich door:

  • Gehele jaar door evenveel daglicht
  • Neerslag wordt gelijkmatig over het jaar verdeeld
  • Dagelijkse temperatuur afhankelijk van de hoogte waar de planten staan
  • Is de hoogte onder de 600 meter, dan is de temperatuur het gehele jaar door vaak tussen de 24-28 graden
  • In hoger geleden tropische regenwouden en bergbossen, wordt het soms gemiddeld 10 graden Celsius
  • Planten die dicht bij de grond groeien, zijn meestal erg schaduwtolerant.
  • Klimplanten uit deze regio hebben meer behoefte aan licht

Voorbeelden van kamerplanten uit deze regio: bromelia, orchidee en philodendron

Groene bossen die met seizoenen te maken hebben

In tegenstelling tot het tropisch regenwoud hebben de groene bossen te maken met regenachtige periodes en droge periodes. De kamerplanten uit deze regio kunnen zich goed aanpassen aan wat meer droge periodes. In deze periode houden ze zich stil. Dit wordt ook wel de rustperiode genoemd. In de natte seizoenen maken ze een groei door; de groeiperiode.

Voorbeelden van kamerplanten uit deze regio: Hippeastrum en Clivia

Savanne en woestijn

Een savannelandschap kom je zowel in de tropen als in de suptropen tegen. Je hebt namelijk zowel een natte als droge savanne. Ook zijn er gebieden die je kan typeren als doornstruiksavanne. Plantensoorten uit deze regio’s zijn goed aangepast aan tijdelijke droogte en kunnen beter dan de planten uit de bovenstaande twee klimaten/regio’s tegen een lage luchtvochtigheid. Uit deze gebieden komen de meeste cactussen en vetplanten die je thuis hebt staan.

Voorbeelden van kamerplanten uit deze regio: aloë,  agave, crassula , echeveria , euphorbia en sansevieria

Subtropen

In de subtropen wisselt de daglengte per seizoen. Er is een relatief milde winter met veel regen. In de zomer valt er af en toe wel neerslag, maar worden vaak wel hogere temperaturen bereikt. Dit klimaat wordt ook wel semi-tropisch genoemd. De subtropen liggen ongeveer tussen 23.5 en 40° noorderbreedte en 23.5 – 40° zuiderbreedte (bron).

Voorbeelden van kamerplanten uit deze regio: Mirte, oleander en sommige soorten fiscus

Gematigde zone

Slechts een handjevol kamerplanten die populair zijn komen uit een gematigde klimaatzone. Er zijn enkele gecultiveerde vormen van klimop en planten die goed tegen de kou kunnen. De planten komen uit het gebied dat zich uitstrekt tussen de tropen en de poolgebieden. Het klimaat is erg veranderlijk. Je hebt hele warme zomers, maar ook hele koude winters. Er zijn maar weinig kamerplanten die zich goed aan dit klimaat hebben weten aan te passen.