De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

De voordelen en nadelen van diverse kiemers: Potten, bakken en zakken

Kiemzak kiemtoren voordelen kiemen kweken bakken potten

Kiemen kweken kan je op meerdere manieren doen. Alle opties hebben echter iets gemeen: je moet de kiemen érgens in bewaren. Eerder hebben we al geschreven over kiemschalen, hennep zakken en kiemtorens. Elke methode heeft weer eigen voordelen en nadelen. Hieronder lees je de voordelen en nadelen van kiemen kweken in een pot, bak of zak. Belangrijk is eigenlijk altijd een methode te kiezen die bij je situatie past.

Kiemen kweken in een pot

Potten zijn goed geschikt voor het kweken van diverse kiemen. Bonen en granen doen het vaak erg goed in potten, omdat deze een kortere groeitijd hebben. Ook kleine kiemen met blaadjes kunnen in pot worden gekweekt. Nadelen zijn  wel dat er een grotere kans is op schimmelvorming op de bodem van de pot en dat alleen de kiemen aan de bovenkant van de kiempot veel zonlicht krijgen. Kiemen in een pot nemen erg weinig ruimte in beslag. Deze methode is niet geschikt voor grassen, scheuten en gelatineuze zaden.

Een bak of toren voor kiemen

Kiemen kweken in een bak is goed mogelijk. Ook bij deze methode doen bonen en granen het erg goed. Je kan er echt alle soorten zaden in kweken. Vergeleken met de vorige methode bestaat er minder kans dat je schimmels krijgt. Een bak neemt echter wel weer meer ruimte in beslag, maar de kiemen met mooie blaadjes kunnen wel recht omhoog groeien. Ze groeien graag naar het licht toe! Je kan in kiembakken wel gelatineuze zaden en scheuten kweken. Je hebt ook speciale kiemtorens, waar de kiemen in bakken boven elkaar groeien.

Kiemzakken, de voordelen en nadelen

Je kan geen kiemen met blaadjes kweken in een zak. Deze methode is wel erg geschikt voor het kweken van bonen en granen die een korte groeitijd hebben. Dankzij de goede luchtcirculatie in de zak bestaat er een zeer minimale kans dat er schimmelvorming plaatsvindt. Je kan een zak ook leuk ophangen en sommige kiemzakken staan ook nog eens leuk in het interieur. Je kan een zak ook nog eens eenvoudig meenemen en verplaatsen. Geschikt voor gelatineuze zaden (boven in de zak), maar niet voor grassen en scheuten.

Kiemzak van hennepvezel

13,99  in stock
Bekijk
Bol.com
as of 30 juni 2020 7:57 pm