Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

De voordelen van LED-kweeklampen voor kamerplanten

LED-kweeklamp growlight kamerplanten
Jonge tomatenplant onder Led licht

Mensen die graag binnen tuinieren, of die wegens hun woonsituatie niet anders kunnen, kunnen gebruik maken van LED-lampen. Deze kun je kopen in allerlei soorten en maten. Dit soort lampen worden ook gebruikt – op grotere schaal – in de commerciële landbouw. LED verlichting kan heel veel voordelen hebben voor met name de bloeiende planten en kamerplanten waar je de vruchten van kan plukken. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van dit soort lampen en lees je over alle voordelen die wij hebben kunnen bedenken van LED-kweeklampen in combinatie met kamerplanten.

Wat zijn LED-kweeklampen eigenlijk?

Light Emitting Diode (LED) kweeklampen zijn een soort energiezuinige lampen die een optie zijn voor binnentelers. In tegenstelling tot andere soorten groeilampen, zitten er in leds geen brandend gloeidraad, maar laten ze licht door halfgeleiders om hun spectrum te creëren. Witte LED-groeilampen bieden een volledig spectrum van licht dat is ontworpen om natuurlijk licht na te bootsen, waardoor planten een uitgebalanceerd spectrum van rood, blauw en groen krijgen.

Voorbeelden van Led-Kweeklampen en direct kopen

Hieronder zie je voorbeelden van dit soort lampen, die je binnen voor je kamerplanten kan gebruiken. Je ziet direct de meest recente prijs, dagelijks opgehaald bij meerdere Nederlandse webwinkels, die bij ons zijn aangesloten.

De voordelen van dit soort lampen

Er zijn veel voordelen voor het kweken van een tuin binnen onder LED-verlichting. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen om dit te doen.

Een hoger rendement bij binnenverlichting

Dit soort lampen behalen een veel hoger rendement dan normale verlichting of de zon in huis. Verwacht dus meer algemene groei als je planten onder LED-lampen kweekt, evenals meer bloei en vruchtvorming.

Lagere warmteafgifte

LED-groeilampen geven veel minder warmte af dan andere soorten binnenverlichting. Dit is erg belangrijk voor lampen waarmee je planten kan laten groeien. Te veel warmte kan namelijk de planten beschadigen en de groei en levensduur flink verminderen. Je hebt ook geen complex koelsysteem nodig als je dit soort kweeklampen gebruikt.

Het is een stuk goedkoper

LED-groeilampen worden gezien als een investering in de toekomstige kweek in de commerciële industrie. Ook in een klein huishouden werkt dit zo. Kweeklampen zijn zeker niet goedkoop, maar ze gaan wel enorm lang mee. Ook hebben ze hele lage onderhoudskosten, waardoor je niet zal schrikken van hoge elektriciteitsrekeningen.

Meer controle over het lichtspectrum

Met LED-groeilampen heb je spectrale controle, wat gunstig is voor het kweken van planten binnenshuis. Elk spectrum van het lichtpaneel kan onafhankelijk worden bestuurd. Waar je bij de traditionele kweeklampen hier geen controle over hebt, heb je dit bij LED-kweeklampen wel. Je kan verschillende kleuren en combinaties licht bundelen, zodat je dit precies af kan stemmen op de groeifase van de kamerplant.

Licht dimmen

LED-lampen hebben dimregelaars waarmee je het aandeel van de golflengten die naar de planten worden gestuurd, kan aanpassen. Veel LED-groeilampen zijn dimbaar van 1 procent tot 100 procent qua intensiteit. Meestal is volledige intensiteit niet vereist. Met ledverlichting dim je de blauw tot een ander percentage dan de rode, afhankelijk van wat je kweekt en de groeifase van de plant.

Programmeerbaar

Je kan dit soort verlichting ook slim maken en aansluiten op jouw smart home. Hier lees je op de 365smart blog meer over. Je kan een mooi schema programmeren voor je planten. Want niet elke plant heeft dezelfde hoeveelheid licht nodig! Zo hebben de kalanchoë en meerdere soorten cactussen minder dan 12 uur licht per dag nodig. De planten waar citrusvruchten aan komen te groeien, kunnen wel 14 tot 17 uur licht per dag gebruiken. De plant waar aardbeien aan groeien doen het weer goed als ze tussen de 8 en 12 uur licht krijgen.