De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Dit is waarom iedere ruimte z’n eigen raamdecoratie nodig heeft

Raamdecoratie is de verzamelnaam voor onder andere overgordijnen, paneelgordijnen, vitrages, inbetweens, jaloezieën, lamellen, vouwgordijnen, plisségordijnen en rolgordijnen. Maar welke raamdecoratie past nou bij jouw stijl? En welke is praktisch in welke ruimte? Het spreekt voor zich dat je in de slaapkamer, douche en keuken hele andere eisen stelt dan in de woonkamer. Naast sfeer is functionaliteit een belangrijk graadmeter om te kijken of een raamdecoratie geschikt is voor een bepaalde ruimte. Zo zijn jaloezieën van hout heel erg populair tegenwoordig, maar deze zijn dan weer minder geschikt voor natte ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Gelukkig is er meer dan genoeg keuze in jaloezieën van kunststof of aluminium, of badkamer rolgordijnen die wel tegen vocht kunnen. Voor schuine (dak)ramen zijn rolgordijnen, jaloezieën, vouwgordijnen en plisségordijnen heel goed toepasbaar. En in de slaapkamer kies je uiteraard voor verduisterende raamdecoratie zodat je lekker door kunt slapen in het weekend. In dit artikel lopen we door de verschillende ruimtes van je huis en bespreken de raamdecoratie die je daar kunt ophangen.

Woonkamer

In de woonkamer is het belangrijk dat raamdecoratie in de zomer de hitte buiten houdt en in de winter de warmte binnen. Daarnaast wil je uiteraard inkijk voorkomen en tegelijkertijd de sfeer bevorderen. Aangezien gordijnen of jaloezieën prominent voor of naast het raam hangen is het ook belangrijk dat ze blenden met de rest van je interieur. Vitrages, plisségordijnen, inbetweens en overgordijnen geven je het gevoel van luxe en warmte. Aluminium jaloezieën zijn strak en onderstrepen een meer industriële en moderne inrichting. Terwijl houten jaloezieën een warm en natuurlijk uitstraling hebben. Overweeg voor je woonkamer ook eens een combinatie van raamdecoratie. Bijvoorbeeld vitrages of jaloezieën met daaroverheen overgordijnen. Op die manier kun je spelen met licht en donker.

Slaapkamer

In je slaapkamer kom je tot rust, de raamdecoratie speelt daar een belangrijke rol in. Neem daarom verduisterende gordijnen of jaloezieën en kies ook voor relatief neutrale kleuren die rustig voor je ogen zijn. Zorg dat rolgordijnen, jaloezieën of plisségordijnen aan de zijkanten vastgezet zijn, zo voorkom je lichtkieren en geklepper als het raam openstaat. het geeft een bijzonder speel effect als je bepaalde elementen in je slaapkamer op elkaar aan laat sluiten qua kleur. Als je op zolder woont is het leuk om de balken dezelfde kleur te geven als je raamdecoratie. Of je gaat op zoek naar kussenslopen en een dekbed in dezelfde tint.

Keuken en badkamer

De keuken en badkamer worden ook wel ‘natte ruimtes’ genoemd omdat je te maken hebt met vocht als je kookt of doucht. Dat is ook de reden dat bijvoorbeeld houten jaloezieën hier minder geschikt zijn omdat hout krom trekt onder de invloed van vocht. Raamdecoratie van kunststof of met een vochtwerende beschermlaag kan uiteraard wel. Nog een groot voordeel van jaloezieën van bijvoorbeeld pvc is dat ze heel makkelijk schoon te maken zijn. Zeker in de keuken wordt raamdecoratie natuurlijk net iets eerder een beetje vettig. Gelukkig maak je ze heel snel schoon met een sopje heet water en allesreiniger.