Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Een bananenplant stekken: Dat doe je zo!

bananenplant stekken

Stekken is één van onze favoriete bezigheden als het gaat om plantverzorging. Hoe gaaf is het als je van jouw favoriete planten meer kan laten groeien! De stekjes kan je mooi gebruiken als cadeautje of natuurlijk zelf houden om een eigen indoor jungle óf urban jungle te creëren.

Goedkoper en leuker dan alle planten kopen in een tuincentrum. Jouw stekjes kan je vaak ook ruilen tegen stekjes van een andere plant. In deze blog vertellen wij alles over een bananenplant stekken.

Over de Musa Dwarf Cavendish

De Musa Dwarf Cavendish is de meest voorkomende bananen plant in Nederland. Deze bananenplant is in tegenstelling tot de Musa Basjoo niet geschikt om buiten te houden. De laatstgenoemde is namelijk winterhard. De bananenplant is een plant die bij de juiste verzorging goed groeit.

In de zomer en winter mag je hem daarom extra kamerplanten voeding geven. De onderste bladeren van de plant zullen bruin worden en afsterven. Deze mag je afknippen. Soms wordt er aangeraden om de bladeren om te stam te laten zitten en alleen de uiteindes af te knippen. Dit omdat ze ondersteuning bieden aan de stam.

De bananenplant heeft veel licht nodig en zeker in de lente en in de zomer veel water. Zoals bij alle kamerplanten is het belangrijk om de plant ook weer niet té nat te laten staan. Dan kunnen de wortels namelijk gaan rotten.

Leuk weetje: Het is al meerdere mensen in Nederland gelukt om de Musa Dwarf Cavendisch zo groot te laten worden dat er bananen aan gingen groeien. Een mooie uitdaging voor plantenliefhebbers om dit ook voor elkaar te krijgen! De tropische plant kan ongeveer 2 meter groot worden.

Koop je eigen bananenplant

Wil je zelf aan de slag gaan met het stekken van een bananenplant? Bekijk dan de onderstaande bananenplanten.

Stappenplan bananenplant stekken

Er verschillende stappen die je maakt wanneer je een bananenplant gaat stekken. Lees de stappen en de beschrijving hieronder.

Stap 1: Beoordelen of de pups groot genoeg zijn

De eerste stap is het beoordelen van de pups van de bananenplant. Ze moeten groot genoeg zijn om genoeg wortels te hebben, maar ook weer niet zo groot dat de wortels makkelijk beschadigen bij het verwijderen van de stekjes. Bij ons was één stek groot genoeg. De andere stekjes wilden we rustig bekijken maar bleken nog langere wortels te hebben dan de grootste pup.

Bananenplant met pups in bruine pot in woonkamer op de grond.
Bananenplant met pups

Stap 2: Voorzichtig de aarde rond de wortels van de stek verwijderen

De tweede stap is het zoveel mogelijk blootleggen van de wortels van de stek. Voorzichtig haal je de aarde rond de wortels van de pup weg. Dit lukt wat beter wanneer de aarde iets droger is. Je zou kunnen besluiten om de plant een week voor het verwijderen van de pups geen water meer te geven.

Detailfoto van een pup die aan een bananenplant groeit
Een duidelijk herkenbare pup bij de moederplant

Stap 3: Probeer de stek zoveel mogelijk met je vingers weg te halen

Wanneer de wortels van de stek zo veel mogelijk bloot liggen kan je beginnen met het weghalen van de pup bij de moederplant. Het liefst doe je dit met je vingers en gebruik je nog niet meteen een mes. Zo voorkom je dat je per ongeluk te veel afsnijdt. Wanneer je hem bijna los hebt zal je vaak merken dat hij nog met één of meerdere wortels vast zit aan de moederplant. Dan is het tijd voor de volgende stap.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is WhatsApp-Image-2020-06-03-at-08.39.05-1-768x1024.jpeg

Stap 4: Knip, snijdt of breek het stekje weg van de moederplant

De pup zit altijd vast aan de moederplant. Wanneer je hem zo veel mogelijk los hebt gehaald met je handen is het tijd voor de laatste stap. Kies ervoor om het stekje los te knippen, snijden of scheuren van de moederplant. Let op dat je niet per ongeluk meer wortels van de stek af snijdt. Leg jouw stekje voorzichtig neer nadat je ‘m van de moederplant gehaald hebt.

Close-up van een stekje van een bananenplant
Een bananenplant stek

Stap 5: Zet de bananenstek in zijn eigen pot

Zet jouw bananenstek in zijn eigen pot met verse, lichte vochtige en luchtige potgrond. Geef hem een beetje water extra en geef hem een douchebeurt met de nevelstand van de plantenspuit. Tip: Wanneer je de stek in een plastic zak zet blijft de luchtvochtigheid hoog. Daar worden bananenplanten erg blij van.

Moederplant in een grote grijze pot op een kleed

Stap 6: Zet de moederplant in een grotere pot met verse potgrond

Na het verwijderen van de stekjes kan de moederplant ook wel wat extra aandacht gebruiken. Je kan de plant, mocht dat nodig zijn, in een grotere pot plaatsen. Ook kan je er verse potgrond bij doen. Hier zit vaak ook weer genoeg voeding in voor 6 maanden. Zo kan jouw bananen plant een knappe grote bananenplant worden.

Moederplant in een grote roze pot, na het bananenplant stekken
Moederplant in een grotere pot gezet

Vaak gestelde vragen

We hebben ook nog een aantal vaakgestelde vragen over de bananen plant samengevat, handig voor jou, toch?

Kun je een bananenplant stek zonder wortels laten groeien?

Wanneer je met het verwijderen van de pup van de bananenplant iets te hardhandig bent geweest, of wanneer je de pup te vroeg hebt verwijderd, kan het zo zijn dat er geen wortels (meer) aan de stek zitten. De één zegt dat je de stek dan meteen weg kan gooien omdat er geen wortels meer aan groeien. De ander zegt dat hij, in een klein vaasje met water, weer nieuwe wortels gaat maken en uiteindelijk weer in de aarde gezet kan worden.

Zijn alle bananenplant pups hetzelfde?

Er kunnen twee verschillende pups verschijnen bij de basis van de bananenplant. Je hebt de zwaardpup en de waterpup. De waterpup lijkt qua bladeren al veel op de bananenplant zelf. Deze pup groeit vaak minder snel dan de zwaardpup. De zwaardpup heeft bladeren die puntiger gevormd zijn. Omdat de bladeren minder dicht op elkaar zitten en ze hierdoor genoeg zonlicht kunnen opnemen groeien ze ook sneller de hoogte in.

Hoe vaak krijgt een bananenplant pups?

Het verschilt per bananenplant hoeveel pups hij per jaar krijgt. De Musa Basjoo kan veel pups per jaar krijgen. De Musa Dwarf Cavendish krijgt gemiddeld rond de 2 à 3 pups per jaar. Hoe “blijer” de plant is, hoe meer pups er naast de moederplant zullen gaan groeien.

Wanneer mag je de pups van de Musa Dwarf Cavendish weghalen?

Er zijn verschillende meningen te vinden over wanneer het de beste tijd is om de pups van de Musa Dwarf Cavendish weg te halen. Het is vooral belangrijk om te zorgen dat de wortels aan de pup lang genoeg zijn. Sommige plantenliefhebbers gebruiken als vuistregel dat de pup 4 bladeren moet hebben. Het is echter wel belangrijk dat je ook weer niet té lang wacht. Dan zijn de wortels soms zo lang dat je de plant moeilijk zonder de wortels te beschadigen uit de grond krijgt.

Mijn bananenplant stek hangt, wat gaat er mis?

bananenplant stekken

Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer de stek van de bananenplant in het begin een beetje gaat hangen in zijn nieuwe pot. Hij moet gewoon even een beetje wennen. Wanneer je hem voldoende water geeft en op een lichte plek zet trekt hij binnen een paar dagen weer bij. Dit kan trouwens ook het geval zijn bij de moederplant.