Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Een Monstera verpotten: wanneer, welke pot en hoe?

Monstera Variegata kopen
Afbeelding: Eigen beheer

Een van de meer bekende kamerplanten is de Monstera. Van deze soort zijn de Monstera deliciosa en de Monstera Variegata wellicht het meest bekend zijn. Je komt ze werkelijk in elk tuincentrum tegen, maar ook in de lokale Facebookgroepen worden ze veel aangeboden. Ook op marktplaats kun je terecht als je de zeer gewilde Monstera Variegata kopen wil. Als je eenmaal deze prachtige kamerplant in huis hebt, zul je deze ooit moeten gaan verpotten. Een monstera verpotten is gelukkig best eenvoudig en kun je prima alleen. Heb je echter een hele grote plant, dan kun je wel een extra paar handen gebruiken. Hieronder lees je alles over het verpotten van een monstera kamerplant! Je krijgt antwoord op de belangrijke vragen: Wanneer? Welke pot en Hoe?

Moet je de monstera vaak verpotten?

Deze kamerplant, die ook wel soms de Zwitserse kaasplant wordt genoemd, moet je om het jaar verpotten. Op deze manier heeft de plant voldoende bodemvoeding en ruimte om lekker te kunnen groeien. Verder is de plant vrij onderhoudsarm en doet het in vrijwel elk huishouden goed. Wij zijn nog niemand tegengekomen die deze plant snel dood heeft laten gaan. De plant heeft een matig vochtige grond nodig en houdt van een hoge luchtvochtigheid. Dit kan je bereiken met een goede luchtbevochtiger. De luchtwortels hebben iets nodig om aan vast te houden, dus een houten of met mos bedekte stok in het midden van de pot zal de extra ondersteuning bieden.

Luchtbevochtiger kopen voor de monstera plant

Veel kamerplanten houden van een hoge luchtvochtigheid. Een luchtbevochtiger is ideaal! Luchtbevochtigers hebben daarnaast ook enorm veel voordelen voor mens en dier! Hieronder zie je enkele voorbeelden van geschikte bevochtigers voor kamers met een monstera plant.

Wanneer de plant het beste verpotten?

Vroeg in het voorjaar ontstaan er nieuwe bladeren bij deze kamerplant. Dit is ook direct de periode waar je de plant het beste kan verpotten. Het voorjaar staat hier gelijk aan de lente. De beste periode om te verpotten is dus net voordat de lente begint of in de eerste weken van de lente. Toch kan het niet enorm veel kwaad als je hier iets later mee bent. Als een plant met ziekten of plagen te maken heeft, dan kan verpotten het gehele jaar door een oplossing zijn. Wees hier wel voorzichtig mee.

Hoe verpot je de monstera plant?

Deze kamerplant valt onder de categorie tropische jungleplant. Het heeft daarom een rijke en voedzame bodem nodig. Het liefst een bodem die ook veel vocht vast kan houden, maar aan de andere kant niet té vochtig staat. Je kan dus prima standaard potgrond gebruiken van het tuincentrum. Wij gebruiken ook regelmatig de potgrond van de Lidl of Albert Heijn voor deze klusjes. Daarnaast vul je de pot het liefst op met veenmos (Sphagnum).

Sphagnum (veenmos) kopen

Hieronder zie je voorbeelden van veenmos. Tijdens het verpotten van veel planten kun je dit gebruiken om de pot op te vullen. Je gebruikt dan 80% normaal tuinaarde en vult de rest op met veenmos.

De pot kiezen en verpotten stappenplan

Kies een pot met veel drainagegaten en een diepte die diep genoeg is. In het geval van de monstera kamerplant, wil je er vaak ook een mospaal in zitten, zodat de luchtwortels en plant voldoende ondersteuning heeft. De pot moet diep genoeg zijn voor een mospaal. Een monstera verpotten doe je op de volgende manier:

  1. Vul het onderste deel (ongeveer één derde deel) met de potgrond.
  2. Vul de pot met iets meer potgrond op.
  3. Haal voorzichtig de Monstera uit de oude pot (maak gerust wat licht draaiende bewegingen en zet een klein beetje meer kracht mocht het niet goed lukken). Inspecteer direct de plant om te controleren op wortelrot of andere ziekten.
  4. Zet de oude plant op de potgrond. Zorg er natuurlijk voor dat je aan de bovenkant een rand geen aarde hebt. Als je de plant water geeft, moet dit er niet aan de bovenkant direct uitdruppelen.
  5. Vul rondom op met potgrond.
  6. Vul de laatste 15% tot 20% op met veenmos/veenturf/sphagnum.

Ga je een volwassen plant verpotten? Doe dit dan vanaf stap 3 met twee personen! De tweede persoon kan mooi de bovenste delen van de monsteraplant ondersteunen tijdens het verpotten.