De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Een vijgenboom in huis

vijgenboom in huis

De vijgenboom is geschikt om zowel buiten als binnen te houden. Ze zijn het meest bekend als mediterrane buitenplant. Je ziet ze daarom ook regelmatig in Nederlandse tuinen. Maar wist je dat ze ook in huis prachtig staan? De vijgenboom in huis wordt steeds populairder. Ook op social media kanalen zoals Pinterest zie je ze steeds vaker in het interieur voorbij komen.  

Een vijgenboom in huis

Een vijgenboom is zeer geschikt om in huis neer te zetten. Een vijgenboom kan verschillende vormen bladeren hebben. De boom kan ook flink groeien. Wil je liever een kleiner blijvende vijgenboom in huis? Dan kan je de kluit openknippen.

Verschillende soorten vijgenbomen

Er bestaan verschillende soorten vijgenbomen. Wanneer je ze op een rijtje zou zetten zou je zien dat er wel honderden soorten vijgenbomen zijn. Het ras dat het meest wordt verkocht in Nederland is de Ficus Carica Brown Turkey. Wij hebben zelf de Ficus carica Napolitana meegenomen uit Spanje. Deze wordt vaak geplant op Spaanse plantages. Rassen kunnen bijvoorbeeld meer of minder geschikt zijn om te houden in koelere temperaturen. Goed om rekening mee te houden wanneer je wilt dat de vijg ook de winter makkelijk overleeft in de tuin.

Welke soort vijgenboom is geschikt voor binnen?

Eigenlijk zijn er meerdere soorten vijgenbomen geschikt voor binnen. Belangrijk om te weten is dat de meest voorkomende vijgenboom in Nederland, de Ficus carica Brown Turkey, geschikt is om binnen te houden. Deze vijgenboom vind je ook wel eens onder andere namen. De verschillende soorten vijgenbomen kunnen vijgen aan de bomen hebben die verschillen in smaak.

Waar plaats je de vijgenboom in huis?

De vijgenboom is gek op zon. Toch is het belangrijk om de plant in huis niet meteen in de volle zon te plaatsen. De meeste vijgen die je naar binnen haalt zijn het namelijk niet gewend om in de volle zon te staan. Plaats de vijgenboom daarom eerst op een plek in de halfschaduw. Daarna kan je hem rustig verplaatsen naar een lichtere plek, bijvoorbeeld bij het raam. Je zal zien dat hij in de zon ook sneller zal gaan groeien. Verder is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de vijg niet op de tocht staat. Daar kan hij namelijk niet goed tegen.

Hoe verzorg je een vijgenboom in huis?

Wanneer de vijgenboom op de juiste plek staat in huis, is de verzorging niet ingewikkeld. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de vijg op tijd verpot. Zo kan de vijg goed door blijven groeien. Kies bij het verpotten voor een pot die 5-8 cm groter is dan de oude pot. Bij een pot zonder drainage kan je eerst een laagje grind (of hydrokorrels) gemengd met potgrond in de pot doen. Hierdoor voorkom je dat het teveel aan water niet weg kan en dat de wortels gaan rotten. Wil je liever dat de vijg klein blijft? Dan kan je de kluit openknippen. Verder hoef je er eigenlijk alleen voor de zorgen dat de potgrond altijd licht vochtig blijft. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat je de vijg gemiddeld één keer per week water moet geven. Let er wel op dat dit in de zomer, in warme weken, misschien vaker kan zijn.