De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Guttatie: De druppelende plant

guttatie

Bij veel tuincentra zie je deze waarschuwing bij bepaalde planten: “Deze plant kan last hebben van guttatie. Kan een houten vloer en meubels beschadigen.”. Een plant met guttatie wordt ook wel een “huilende plant” of “druppelende plant” genoemd. Maar wat is guttatie, kan het kwaad voor de plant en kan je er iets tegen doen? Dat lees je allemaal in deze blog.

Wat is guttatie?

Guttatie is het “uitzweten” van vocht met daarin opgeloste stoffen door de plant. Wanneer een plant te veel water en mineralen opneemt in de wortels wordt het overschot normaal gesproken (overdag) door het blad verdampt. Het kan soms voorkomen dat het overschot zo groot is dat het niet meer verdampt kan worden. Via de waterporiën wordt het vocht dan naar buiten geperst. Hierdoor ontstaan er vochtdruppels aan de zijkanten van de bladeren. Dit wordt dus guttatie genoemd. Wanneer de druppels opdrogen zie je soms de mineralen die als witte vlekjes achterblijven op de bladpunten.

Is guttatie schadelijk voor de plant?

Gelukkig is dit verschijnsel niet schadelijk voor de plant. Het is eigenlijk een manier waarop de plant zelf het teveel aan water en mineralen af kan voeren wanneer er niet genoeg wordt verdampt via de bladeren. Wanneer de plant in huis staat en dit regelmatig voorkomt, kan het zijn dat je de plant te veel water geeft. Een plant te veel water geven kan wel schadelijke gevolgen hebben.

Guttatie voorkomen

Heeft jouw plant last van “druppels”? Dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je kan doen om dit te stoppen of te voorkomen. Het belangrijkste is dat je goed in de gaten houdt dat je de plant niet te veel water geeft. Merk je dat de plant er veel last van heeft? Geef hem dan iets minder water. Vaak ligt de verdamping via het blad ’s nachts even stil, onder andere door de koudere temperatuur. Soms kan het helpen om te zorgen dat ook ’s nachts de temperatuur warmer is zodat er dan ook water verdampt kan worden via het blad.

Bij welke planten komt dit verschijnsel voor?

Er zijn verschillende planten waarbij dit verschijnsel voorkomt. Bij veel bananenplanten en Alocasia planten is het bijna onvermijdelijk. Er zijn echter ook planten, zoals de epipremnum en de monstera, waarbij je het verschijnsel goed kan voorkomen door ze iets minder water te geven. Vaak staat er in tuincentra een waarschuwing bij de planten waarbij guttatie voorkomt.