Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Het stekken van een potloodplantje (vermeerderen)

Potloodplantje vermeerderen stekken

Ik heb van mijn tante een leuk stekje van een potloodplant gekregen. De potloodplant, ook wel Euphorbia tirucalli, is een plantensoort die valt onder de familie Euphorbiaceae en valt onder groep succulenten. De naam potloodplant behoeft eigenlijk geen uitleg. Deze vetplant kan echt enorm groot worden. Ik hoop natuurlijk dat ik dit stekje ook uit kan laten groeien tot een gigantische potloodplant. Het stekken van deze vetplant is erg eenvoudig en werkt niet veel anders dan veel andere succulenten. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe ik dit aanpak en lees je regelmatig een nieuwe update.

De potloodplant (Euphorbia tirucalli)

De Euphorbia tirucalli is een succulent (vetplant) die niet veel water nodig heeft. Het sap in de stengels is giftig voor katten, maar kan ook irriterend werken op de huid van mensen en andere huisdieren. Van origine komt de plant vooral in warme voor. In huis doet dit plantje het erg goed op een lichte, zonnige standplaats. Geef de plant niet teveel water. Deze plant doet het verder goed in een zanderige potgrond in een kamer met lage luchtvochtigheid. Al met al is de plant niet lastig in onderhoud en goed geschikt voor beginners.  

Het stekken van de potloodplant: Stappenplan

Als je deze succulent wilt vermeerderen moet je een klein beetje oppassen. Het sap dat in de potloodjes zit kan namelijk irriterend op de huid werken. Zorg er dus voor dat het sap nooit in de buurt komt van je huid en al helemaal niet de ogen. Ook raad ik aan om de potloodplant weg te houden bij kinderen en huisdieren. Het vermeerderen van de potloodplant werkt als volgt:

Stap 1: Snijdt een potloodje af

Je kan gewoon een potloodje (of meerdere potloodjes) bij de verbindingspunten afsnijden of afknippen. Doe dit wel met een handschoen en pas op voor het witte/giftige sap.

Stap 2: Laat de eurphorbia drogen

De wond heeft even tijd nodig om te drogen. Laat het dus op een keukenpapiertje minimaal één dag, maar ik raad toch wel drie tot vier dagen aan, drogen. Er moet eigenlijk een soort van laagje op komen.

Euphorbia (potloodplant) drogen voor stekken

Stap 3: In aarde of cactusgrond zetten

Nu zet je de stekken in het water, gewoon in een glas is prima goed. Zorg er wel voor dat het op een lichte plek is, maar ook weer niet meteen in het directe zonlicht.

Stap 4: In aarde of cactusgrond zetten

Bij stap 3 heb je gezien dat we ze in het water gingen zetten, en na ongeveer een week heb je denk ik wel resultaat. Er zijn wortels te zien. Mooi! Nu gaan we ze in de aarde zetten. Je kunt dit het beste doen als de wortels minimaal een paar centimeter zijn.

Stap 5: Groeien maar, maar niet in direct zonlicht

Nu jouw stek het helemaal naar zijn (of haar?) zin heeft in de aarde, zet je ‘m weg uit direct zonlicht. Dat komt later wel. Je gaat gewoon na een periode van ongeveer een maand ‘m lekker laten wennen aan het vele zonlicht.