Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Hibiscus met bladluizen: Oorzaak en oplossing

Hibiscus met bladluizen_ Oorzaak en oplossing

Valt het jou op dat jouw Hibiscus last heeft van bladluizen? Geen stress! Een hibiscus met bladluizen kan je nog vrij gemakkelijk omtoveren tot een gezonde plant! De eerste stap in het zorgen voor een gezonde plant begint eigenlijk al bij de aankoop van de plant. Heb je de plant al in huis? Ook dan zijn er nog genoeg oplossingen om jouw plant weer helemaal gezond te krijgen! In deze blog lees je alle oplossingen voor een hibiscus met bladluizen. Ook geven we verschillende tips om gezondheidsklachten bij de hibiscus te voorkomen.

Hier let je op bij de aankoop van een (gezonde) hibiscus

Al bij de aankoop van een hibiscus is het belangrijk om goed naar de plant te kijken, te observeren en te beoordelen wat je allemaal ziet. Dit is echter niet alleen belangrijk bij de aanschaf van een hibiscus. Ook bij de aanschaf van andere planten is dit enorm belangrijk! Bij het observeren van een hibiscus is het slim om even goed te kijken naar de knoppen en de onderkant van de bladeren. Zie je hier bladluizen zitten? Laat de plant dan staan! Tenzij je veel korting kan krijgen en de plant thuis eerst in quarantaine kan zetten. ? Dan kan je thuis namelijk proberen om hem luisvrij te krijgen! Zie je geen bladluizen, zijn de bladeren mooi glanzend en heeft hij al mooie bloemen? Dan koop je een gezonde hibiscus!

Oorzaak van bladluis bij de hibiscus

De meest voorkomende oorzaak van bladluis bij de hibiscus is een tochtige plek in huis (of buitenshuis). Wanneer de hibiscus op een plek op de tocht staat met grote temperatuurverschillen is de kans groot dat hij last krijgt van bladluizen. Wij hadden onze hibiscus in Spanje voor de camper gezet. Na een stormachtige periode en veel temperatuurwisselingen zat hij opeens onder de bladluis. Ook in huis kan je tochtige plekken hebben. Bijvoorbeeld wanneer je in het voorjaar en in de zomer vaker ramen en deuren tegenover elkaar open zet. Gelukkig hoeft dit niet het einde van de plant te betekenen. Met een beetje grof geschut verwijder je de bladluis en zorg je voor een (weer) gezonde plant! Door temperatuurwisselingen kunnen de knoppen ook snel van de plant af vallen.

Zo kom je van bladluis op de hibiscus af

Heeft jouw hibiscus last van bladluis? Niet getreurd! Je krijgt ze er zeker weten af! Zijn het slechts een paar bladluizen? Dan kan je ze er met duim en wijsvinger afwrijven. Vaak zie je de bladluizen terug op de bloemen, knoppen en de bovenste bladeren. Wanneer de plant heel veel last heeft van bladluizen kan je ze terugvinden op de gehele plant. Controleer de plant tijdens het watergeven steeds op bladluizen. Wanneer de hibiscus onder de bladluizen zit heb je een bestrijdingsmiddel nodig om ze te kunnen verwijderen. Het is slim om de plant eerst onder de douche te zetten (kijk dan wel uit dat de aarde niet (te) nat wordt). Zo kan je al veel bladluizen wegspoelen en verwijderen. Daarna kan je de meest getroffen bladeren en knoppen verwijderen. Spray de hibiscus na de douche dagelijks in met een combinatie van water en wat druppels Dreft of één van de onderstaande bestrijdingsmiddelen tegen bladluis en probeer steeds weer wat bladluizen zelf te verwijderen en eraf te wrijven. Na een aantal dagen/weken zal je zien dat de plant weer luisvrij is en dat er weer prachtige bloemen beginnen te groeien.