De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Hoe kun je het beste kamerplanten verhuizen naar een nieuw huis?

Verhuizen met planten

Verhuizen en klussen. Voor veel mensen is dit een stressvolle periode. Er moet veel geregeld worden, er moeten mensen worden opgetrommeld die tijdens de grote verhuisdag kunnen helpen, en je moet ook nog eens rekening houden met planning en timing. Verhuizen is voor jou een drukke en wellicht zware periode, maar ook voor jouw planten. Kamerplanten vinden een verhuizing soms ook best zwaar. Ze worden ingepakt, vervoerd en op een nieuwe plek in nieuwe omstandigheden neergezet. Om deze periode ook voor jouw plantjes goed te laten verlopen, geven we je een aantal handige tips. Verhuizen met je planten, waar moet je op letten?

Bereid de planten goed voor

Een paar weken voordat de grote planten-verhuisdag plaatsvindt kun je al beginnen met de voorbereiding. Verwijder dode bladeren en takken en snoei, waar mogelijk, terug. Verwijder een week voordat je de kamerplanten gaat verhuizen stof en onkruid. Inspecteer al je planten ook goed op de aanwezigheid van ongedierte. Bestrijd dit eventueel. Je moet dit natuurlijk wel vaker doen en niet alleen als je gaat verhuizen 😉.

Temperatuurcheck tijdens verhuizen met planten

Veel kamerplanten zijn geen groot fan van temperatuurswisselingen. Voor kortere afstanden zal dit geen groot probleem vormen. Dan kan je deze tip gewoon overslaan! Ga je een grote afstand afleggen tijdens de verhuisdag en moet je wellicht overnachten, omdat je in een ander land gaat wonen? Vervoer de planten dan in een omgeving waar je de temperatuur kan regelen, zoals een auto. Moet je overnachten en is het koud buiten? Neem dan de planten gewoon mee de hotelkamer in!

Juiste hoeveelheid water geven

Verhuis je in de zomer, geef de planten dan voldoende water op de verhuisdag. Dit gaan ze echt nodig hebben. Verhuis je in de winter, houd dan de grond voor een aantal dagen droog. Geef de planten dan een aantal dagen voordat zij met je mee gaan verhuizen voor het laatst water.

Verpot in plastic potten

Ben je in bezit van grote planten, die je lastig kan vervoeren omdat de potten waar ze in zitten erg zwaar zijn? Dan kun je dit soort grote kamerplanten een paar weken voor de verhuizing uit hun zware potten halen en in plastic potten verpotten. In het nieuwe huis houd je de planten nog even in deze pot, voordat je ze eventueel weer in een zwaardere pot zet.

Verhuis kamerplanten het liefst zelf

Veel mensen huren een verhuisbedrijf in voor een verhuizing, of vragen hun vrienden/familie om te helpen. Niet iedereen gaat even zorgvuldig om met jouw spullen. Planten zijn erg gevoelig. Wij raden daarom altijd aan om de planten zelf te verhuizen en in je eigen auto mee te nemen. Het zou zonde zijn als de planten onderweg beschadigen of te hardhandig aangepakt worden. Gelukkig zijn er een hoop goede verhuisbedrijven die jouw plantjes wel op de juiste manier vervoeren!

Geef planten weg

Kun je niet al je planten meenemen? Geef ze dan weg! Er zijn een hele hoop mensen die enorm blij worden van (gratis) planten. Geef stekjes of zelfs hele planten weg. Je kan hier mensen écht gelukkig mee maken!