Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Hydroponie: Alles over kamerplanten in water laten groeien!

Planten in water groeien Hydroponie

Planten laten groeien in water, zonder potgrond te gebruiken. Het klinkt misschien vreemd, maar dit is eigenlijk de normaalste zaak ter wereld. In deze blog bekijken we de mogelijkheden van hydroponie; oftewel planten die met de wortels in het water staan. Het is een echte trend geworden!

Dit artikel wordt regelmatig aangepast naar de nieuwste inzichten. Je leert hieronder alles over hydroponie planten; planten die groeien in het water! Daarnaast beantwoorden we ook veelgestelde vragen over dit onderwerp. Deze vind je onderaan het artikel.

Wat is hydroponie eigenlijk?

Voordat we verder gaan met de blog, geven we een korte introductie. Hydroponie is een methode om planten te kweken en groeien zonder gebruik van aarde, waarbij alleen water wordt gebruikt. Je laat een stekje of zelfs een hele kamerplant in het water staan. De plant zal dan alle benodigde voedingsstoffen uit het water halen. Je kan dan goed de wortels zien groeien.

Het is een nieuwe trend die wij steeds vaker terug zien in het huis en interieur. Je kan onder andere philodendron, monstera, hedera, epipremnum en een begonia gebruiken om hydroponie toe te passen. Deze planten kunnen het erg goed doen op water.

De voordelen van planten op water vergeleken met potgrond/aarde

Planten in een grote pot met water zetten heeft een aantal grote voordelen:

 • Je kan eenvoudig een stekje of gehele kamerplant op water zetten. Dit vergt niet veel voorbereiding.
 • Op grote schaal verbruik je tot 20 keer minder water vergeleken met de traditionele methode
 • Je kan de fles of vaas eenvoudig hergebruiken nadat je plantje misschien te groot is geworden of dat je de plant toch in het aarde gaat potten.
 • Je kan het gehele jaar door planten stekken en groeien in water.
 • Geen potgrond nodig, het is dus kostenbesparend!
 • Sommige plantensoorten groeien beter als ze met de wortels in aarde staan.
 • Je ziet de wortels mooi groeien. In potgrond kun je dit niet zien. Het is erg leuk om te zien en daarnaast voegt het ook wat toe aan je interieur.
 • Deze methode elimineert de grootste doodsoorzaak van huisplanten: teveel of te weinig water.

Hoe kun je zelf een kamerplant op water zetten? (Hydroponie)

Je kan zelf vrij eenvoudig beginnen met hydroponie. Hieronder een kort stappenplan! Kom je er nog niet uit? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag met allerlei kamerplant-gerelateerde vragen!

 1. Kies een plant waarvan je weet dat deze in het water zal gaan wortelen. Onder het stappenplan zie je een lijst met planten en kruiden die hier erg geschikt voor zijn.
 2. Snijd een gedeelte net onder het blad af en zorg ervoor dat je een stukje luchtwortel en een blad overhoud. In principe is een klein stukje stengel met een luchtwortel en een enkel blad al voldoende voor de meeste hydroponie-planten om mee te starten!
 3. Direct na het afsnijden plaats je het plantje in een glazen fles met daarin bronwater (gebruik altijd het liefst bronwater in plaats van kraanwater. Heb je even niets anders voorhanden? Dan is kraanwater ook prima, maar zorg dat je voor het verversen bronwater in huis hebt!).
 4. Na ongeveer twee weken zie je de eerste wortels. Ververs eens per week het water of voeg een beetje vers bronwater toe.

Welke planten kan je goed laten groeien in water?

Sommige mensen beweren dat een aantal cactussoorten ook geschikt zijn om op water te groeien. Wij zijn hier zelf druk mee aan het testen. Binnenkort zullen we hier een blog over schrijven!

Veelgestelde vragen over planten laten groeien in water

Wij krijgen regelmatig vragen over hydrocultuur planten. Hieronder lees je de vragen en antwoorden!

Wat is hydroponie?

Hydroponie is een methode om planten te kweken en groeien zonder gebruik van aarde, waarbij alleen water wordt gebruikt.

Welke planten zijn geschikt voor hydroponie?

Er zijn enorm veel soorten geschikt om in het water te laten groeien in een glazen fles of vaas! Zo zijn de epipremnum, hedera, philodendron en de populaire monstera planten geschikt.

Welk water moet ik gebruiken voor hydroponie?

Voor het beste en mooiste resultaat gebruik je bronwater. Het maakt niet uit als je dit een keer niet doet. Vul dan later het flesje aan met fleswater/bronwater.

Hoofdafbeelding van Silentpilot via Pixabay