Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Aechmea

Aechmea
Zon:
Indirect licht
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding van JacLou DL via Pixabay

De Aechmea (ook wel kokerbromelia genoemd) is onderdeel van de Bromelia familie. Onder de Bromelia familie vallen onder andere de ananas, Guzmania, Vriesea en Tillandsia. Er zijn verschillende Aechmea soorten. Je hebt soorten met een dun blad zoals de Aechmea fulgens en de Aechmea miniata.

Ook heb je soorten met een hardere en stuggere bladeren zoals de Aechmea fasciata. Je zal merken dat er door het verschil qua blad ook een verschil is in de verzorging van deze soorten.

Wat is een Aechmea

De Aechmea is een onderdeel van de Bromelia familie. Deze plant wordt ook wel de kokerbromelia genoemd. De plant is een epifyt. Dit wil zeggen dat hij in het wild groeit op andere planten zonder hier voeding of water aan te onttrekken. Het bijzondere van deze plant is dat hij één keer in zijn leven bloeit.

Vaak koop je de plant terwijl hij in bloei staat. Deze bloei kan wel lang aanhouden, zo’n 3 tot 6 maanden. Na de bloei droogt de plant langzaam in. Vaak ontstaan er na de bloei weer nieuwe kleine plantjes op de plek waar hij contact maakt met de aarde. Die plek wordt ook wel de “basis” van de plant genoemd. Deze nieuwe kleine plantjes kan je weer stekken.

Aechmea kopen

Je kan deze plant goed online kopen. Hieronder zie je de beste prijs van de Aechmea online

Bromelia vriesia - Large (artificial) 30 cm

15,74
Homemeetsnature.nl
as of 5 oktober 2022 12:06 am

Bromelia vriesia - Large (artificial)Hoogte: 30 cmArtificial planten zijn een geweldig alternatief van de echte planten. Deze planten zijn milieu vriendelijker en blijven het hele jaar door mooi zodat u hier geen omkijken naar heeft. Alle planten zijn perfect uitgewerkt tot in de kleinste details...

Mica Decorations Kunstplant Bromelia 45 Cm Keramiek Oranje

15,95
Blokker.nl
as of 5 oktober 2022 12:06 am

Oranje Bromelia Kunstplanten In Pot 40 Cm - Kunstplanten

24,94
Blokker.nl
as of 5 oktober 2022 12:06 am

Oranje Bromelia kunstplanten in zwarte pot 40 cm. Zeer realistisch uitziende, onderhoudsvrije/onderhoudsarme Bromelia kunstplant met een zwarte plastic/kunststof plantenpot. Materiaal: kunststof/plastic.

Soorten Aechmea planten

Er zijn veel verschillende soorten die allemaal hun eigen specifieke kenmerken hebben. Hieronder vind je enkele soorten van deze plant.

•             Aechmea angustifolia

•             Aechmea beeriana

•             Aechmea bracteata

•             Aechmea calyculata

•             Aechmea candida

•             Aechmea caudata

•             Aechmea chantinii

•             Aechmea coelestis

•             Aechmea dealbata

•             Aechmea distichantha

•             Aechmea drakeana

•             Aechmea fasciata

•             Aechmea filicaulis

•             Aechmea fulgens

•             Aechmea hoppi

•             Aechmea kuntzeana

•             Aechmea lindenii

•             Aechmea lingulata

•             Aechmea longifolia

•             Aechmea lueddemanniana

•             Aechmea magdalenae

•             Aechmea mariae-reginae

•             Aechmea mexicana

•             Aechmea miniata

•             Aechmea nudicaulis

•             Aechmea pineliana

•             Aechmea purpureorosea

•             Aechmea recurvata

•             Aechmea veitchii

•             Aechmea victoriana

•             Aechmea weilbachii

•             Aechmea zebrina

Herkomst

In het wild komt de Aechmea voor in tropische gebieden in Midden- en Zuid-Amerika. Hier groeien ze met draadachtige wortels op bomen. Planten die op andere planten groeien zonder hier water en voedingsstoffen uit te onttrekken worden epifyten genoemd. De Aechmea haalt zijn voeding en water uit de lucht. Echter kan de Aechmea ook groeien in de aarde.

Niet giftig

Deze plant is niet giftig voor huisdieren. Echter kunnen katten het wel fijn vinden om op de knapperige bladeren te kauwen. Wanneer ze dit veel doen kunnen ze er wel ziek van worden. Kauwt jouw kat graag op planten? Zorg dan dat de kat niet bij de plant kan komen. Er zijn soorten die aan de randen stekels hebben.

Aechmea stekken

De Aechmea is een plant die je goed kan stekken. Na de bloeiperiode ontstaan er kleine plantjes bij de basis van de plant. Het is slim om even te wachten tot deze plantjes 2/3 van het formaat van de moederplant zijn. Daarna kan je ze stekken in nieuwe aarde. Sommige mensen kiezen ervoor de stekjes te laten zitten en de moederplant weg te halen wanneer deze verdroogt is. Na meer dan een jaar komen de babyplantjes ook in bloei. Je kan er zelf voor zorgen dat de plant eerder in bloei komt door rijp fruit in een afgesloten (plastic) zak naast de plant te leggen voor een periode van 3 weken. Je knoopt dus een afgesloten (plastic) tas om de plant én het fruit. Hierna zal de plant na een aantal weken in bloei staan.  

Verzorging

Ben je gevallen voor de Aechmea? Dan is het belangrijk om de onderstaande informatie goed door te lezen. Je leert dan alles over de juiste verzorging van deze plant. Ook kan je zo beslissen of deze plant wel de juiste keuze is voor bij jou in huis.

Moeilijkheidsgraad

De Aechmea wordt gekenmerkt als een zeer sterke plant. Daarom is deze plant ook geschikt voor beginners. En natuurlijk voor mensen die het lastig vinden om planten op regelmatige basis de juiste verzorging te bieden.

Licht en plek in huis

Deze plant doet het goed op een plek in huis waar hij veel (indirect) zonlicht ziet. Het liefst een warmere plek. Hierbij kan je denken aan een plek in het raam aan de westkant of de oostkant. Heb je daar geen raam? Dan kan hij iets meer in het midden van de kamer geplaatst worden.

Pot

Deze plant heeft helaas geen lange levensduur. Dit betekent dat de wortels ook niet de tijd hebben om flink te groeien. Je hoeft de plant dus niet te verpotten. De plant heeft vaak al genoeg aan een vrij kleine pot.

Water

Zorg dat je de aarde van deze plant lichtvochtig houdt. Waarschijnlijk zal dit betekenen dat je de plant gemiddeld één keer in de week wat water moet geven. In de winter minder en in de zomerperiode meer. Geef de plant daarnaast ook wat water in de “koker” in het midden van de plant. Hier mag altijd een klein laagje water in blijven staan, ongeveer een kwart vol. Het liefst leeg en ververs je dit water iedere maand of twee maanden.

Voeding

Je kan de Aechmea ook voeding geven. Je kan hiervoor speciale voeding gebruiken voor epifyten en orchideeën. Dit hoeft slechts één keer per jaar. Een goede manier om deze plant te voeden is door de voeding te mengen met water en op de plant te sprayen en op de aarde te schenken. Er zijn echter ook plantenliefhebbers die de plant voeden via de koker.

Luchtvochtigheid

In het wild groeit de Aechmea in het regenwoud. Je zal dus denken dat hij gek is op een vochtig klimaat. Echter is het zo dat zeker de soorten met een dik blad zich ook prima kunnen aanpassen aan een iets drogere omgeving. Er zit in de dikke bladeren genoeg voeding en vocht. De meeste Aechmea soorten zijn echter gek op een hogere luchtvochtigheid. En eigenlijk alle soorten kunnen genieten van een sproeibeurt op regelmatige basis. Gebruik hiervoor de nevelstand van de plantenspuit. Hierdoor zorg je er ook voor dat de plant stofvrij blijft en meer kan zonlicht, CO2 en vocht kan opnemen via de bladeren.

Bloei

Deze plant is als je kijkt naar de bloei zeer bijzonder. Hij bloeit namelijk maar één keer in zijn leven voor een langere periode (3-6 maanden). Hierna droogt hij langzaam in. Voordat een stekje in bloei komt gaat er al gauw een periode van een jaar voorbij.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Iedere plant heeft zo zijn eigen problemen en ziekten waar je als planteneigenaar tegenaan kan lopen. Bij de Aechmea zijn er niet veel speciale problemen en ziekten die vaak voorkomen. Het is vooral belangrijk dat ze op de juiste plek staan in huis, dus niet in de volle zon. Wanneer ze hun strepen verliezen staan ze te donker en mogen ze op een lichtere plek in huis gezet worden. Ook is het belangrijk dat ze voldoende, maar niet te veel water krijgen.

?Waar komt de Aechmea vandaan?

aechmea

Deze plant komt voor in tropische gebieden in Midden- en Zuid-Amerika. Hier groeien ze op rotsen, planten en bomen zonder hier voedingsstoffen en water uit te onttrekken. Door deze kenmerken behoort de plant tot de epifyten.

?Kan je de Aechmea stekken?

Jazeker. Deze plant kan je zelfs zeer goed stekken. Na de bloeiperiode gaat de moederplant langzaam dood en ontstaan er bij de basis verschillende babyplantjes. Deze kan je laten staan en de moederplant uiteindelijk weghalen. Ook kan je ervoor kiezen om, wanneer de stek 2/3 van de moederplant is, de stek in een eigen pot met aarde te zetten. Na het stekken gaat de plant dus een nieuwe “levenscyclus” in.

?Is de Aechmea giftig voor huisdieren?

De plant is niet giftig voor huisdieren. Wel kunnen sommige katten gek zijn op de bladeren. Wanneer ze hier veel op kauwen en van eten kunnen ze er wel ziek van worden. Plaats ze dus het liefst buiten het bereik van katten.

?Is de Aechmea geschikt voor beginners?

Ben je een beginnende plantenhouder? Dan kan je prima gaan voor deze plant! Het is een harde plant die niet veel vraagt qua verzorging. Zet hem op de juiste plek in huis en geef hem voldoende water en hij zal zeer gelukkig zijn.