Ben je al bekend met het populaire plantaardige zoetmiddel gemaakt van agave? Dit zoetmiddel is verkrijgbaar in verschillende vormen waarbij de agavesiroop de meest bekende vorm is. Hiernaast wordt agave ook gebruikt voor het maken van tequila, touw en matten (sisal) en voor de nationale Mexicaanse drank Pulque. De agaveplant is echter ook erg populair als buiten- en kamerplant.
Inhoudsopgave
Wat is een Agave?
De Agaveplant valt onder de onderfamilie Agavoideae van de familie Asparagaceae. Het is een langbladige succulente vetplant met scherpe stekels en een scherpe punt die van nature een rozetvorm vormt. Een succulente plant is een plant die water opslaat in een deel van zijn lichaam. Deze plant slaat het water op in de bladeren. Bij sommige soorten kan het wel 8 tot 20 jaar duren voordat de plant gaat bloeien. Er ontstaat dan een zéér lange stengel van hout met kleine bloemen. Na de bloei sterft de plant uit. Gelukkig ontstaan er voor zijn dood nieuwe rozetten. Zo leeft de plant toch een beetje verder.
Agaveplanten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. De meeste soorten agaves komen voor in woestijnachtige gebieden in Mexico, maar ook in Texas. In het midden van de 16e eeuw werden er agaves ingevoerd in Europa. Je vind deze in het wild vooral in het Middellandse Zeegebied en de Canarische eilanden. Veel mensen verwarren de grote agave, de agave americana, vaak met de Aloë Vera. Echter is het vocht van deze plant giftig en kan het huidirritatie veroorzaken.
Een giftige plant
De agaveplant is erg giftig. Wanneer het sap van deze plant op de huid komt kan er direct huidirritatie ontstaan. Deze huidirritatie kan wel dagen aanhouden. Naast dat het sap van deze plant giftig is heeft de plant ook nare stekels. Deze doorns kunnen diep in de huid prikken. Zet de plant dus buiten bereik van dieren en kinderen en zorg dat je er zelf ook niet per ongeluk tegenaan kan lopen.
Agave stekken
Agave is een plant die zich vegetatief kan voortplanten. Dat wil zeggen dat er uit een klein deel of zelfs een enkele cel van de plant een nieuwe geslachtsrijpe agave kan groeien. Dit gebeurt vaak voordat de plant afsterft. Je ziet dan nieuwe stekken op de grond ontstaan.
Verzorging van de agaveplant
De agave vraagt niet veel qua verzorging. Eén keer per drie weken wat water en in de zomer eens in de maand wat voeding en een plekje in de volle zon. Meer vraagt deze plant eigenlijk niet. Ook als beginnende plantenliefhebber kan je deze plant dus makkelijk verzorgen. Ben je op zoek naar een ideale plant voor iemand die normaal gesproken zijn planten vergeet water te geven? Dan is de agave misschien ook wel erg goed geschikt!
Licht en plek in huis
De agave houdt heel erg van een lekker zonnige plek. Hij kan dus prima op een plekje bij het raam geplaatst worden, het liefst een raam op het westen of het zuiden. Let er bij de plaatsing wel op dat deze plant scherpe stekels heeft. Zorg er dus voor dat hij niet op een plek staat waar je makkelijk tegenaan loopt.
Grootte van de agaveplant
De soorten agaves kunnen verschillende groottes bereiken. Zo zijn er klein blijvende planten maar er zijn ook planten die meters breed en hoog kunnen worden. Houd er rekening mee dat de agave langzaam groeit. Het kan dus wel even duren voordat de agave helemaal is uitgegroeid.
Potmaat en agave verpotten
Omdat de plant houdt van een droge grond is het belangrijk dat er, wanneer je de plant in een pot zet, zorgt voor een goede afwatering. Dit kan je doen door de bodem van de pot te bedekken met een laagje grind of hydrokorrels voordat je de pot vult met aarde. Veel soorten kan je eens in de drie jaar een keertje verpotten.
Water geven
De agave komt oorspronkelijk uit woestijnachtige gebieden in Mexico. Het zal je dan ook niet verbazen dat de agave houdt van een droge grond. Wanneer de grond te nat is zal de plant snel gaan rotten. Geef de agave alleen wat water via de aarde en zorg dat er geen water komt in de rozet. Gemiddeld kan je de agave één keer in de drie weken wat water geven. Zorg dat de grond eerst voor 75% in de winter en 50% van de grond in de zomer opgedroogd is.
Voeding: Plantenvoeding voor cactussen
Eigenlijk kan de agave makkelijk zonder voeding. Toch kiezen veel mensen ervoor om de agave in de zomermaanden wat extra voeding te geven. Je kan hier plantenvoeding voor cactussen voor gebruiken. Ondanks dat dit eigenlijk niet nodig is zullen de planten er wel blij mee zijn.
Een droge lucht
De agaveplant houdt van een droge lucht. Het is dus niet nodig om te plant lekker nat te sprayen of om te zorgen voor een hoge luchtvochtigheid in huis.
Eenmalige bloei van de agave
De Agave bloeit één keer in zijn leven. Het duurt vaak wel enkele jaren voordat de agave bloeit. Er groeit dan een lange stengel uit de plant, deze stengel is een stuk hoger dan de plant zelf. Bij grote soorten zoals de agave americana kan de stengel wel 5 tot 14 meter lang worden. Aan deze stengel komen veel kleine bloemen. Handig om te weten: De kans is erg klein dat een agave die in huis leeft zal gaan bloeien. Daarom kan hij ouder worden dan een agave die in het wild leeft.
Er zijn niet veel problemen waar je tegenaan zal lopen bij het houden van een agaveplant. Je moet er vooral op letten dat je de plant niet te veel water geeft. Doe je dit wel? Dan zal je zien dat de bladeren geel worden en gaan verkleuren. Verder is het belangrijk om de agave niet op een plek te zetten waar het tocht. Dan kan de plant namelijk last krijgen van schildluizen. Schildluizen verwijderen is een tijdrovend klusje.
Veelgestelde vragen over de Agave
?Waar wordt agave voor gebruikt?
Agave heeft verschillende toepassingen. Zo vind je in de supermarkten agavesiroop, een plantaardige zoetstof. Ook wordt agave gebruikt voor het maken van touw en matten (sisal). De agaveplant wordt echter nog het meest gebruikt om de drank tequila mee te maken. Deze drank wordt gemaakt met gefermenteerde suikers van de agaveplant. Afbeelding: Photo by Jason Pofahl on Unsplash
?Wat is het verschil tussen aloë (vera) en agave?
Veel mensen verwarren de agave met de aloë (vera) plant. Qua uiterlijk lijken ze op elkaar echter zijn er ook een aantal verschillen. Het grootste verschil is dat het sap van de agave giftig is. Wanneer het sap op jouw huid terecht komt kan je last krijgen van huidirritaties. Bij de aloë wordt de gelei en sap juist gebruikt bij brandwonden en schaafplekjes door de verzachtende werking. Ook kan het sap gebruikt worden als laxeermiddel. Verder hebben ze een andere plek van herkomst.
?️Is het vocht uit de bloemstengel ook giftig?
In de bloemstengel van de agave zit ook veel vocht. Dit vocht wordt gebruikt om de traditionele Mexicaanse drank Pulque te maken. Het verrassende is dat dit vocht, in tegenstelling tot het vocht in de vlezige bladeren, niet giftig is. Wanneer de Pulque wordt gedestilleerd krijg je de drank Mezcal. Deze drank is bekend om de rups in de fles die er waarschijnlijk als marketingstunt aan is toegevoegd.
Soorten Agave planten
Er zijn enorm veel verschillende agaves. Bekijk hieronder alle soorten.