Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Agave

Pachira
Zon:
Kan goed tegen volle zon
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Joe Pilié op Unsplash

Ben je al bekend met het populaire plantaardige zoetmiddel gemaakt van agave? Dit zoetmiddel is verkrijgbaar in verschillende vormen waarbij de agavesiroop de meest bekende vorm is. Hiernaast wordt agave ook gebruikt voor het maken van tequila, touw en matten (sisal) en voor de nationale Mexicaanse drank Pulque. De agaveplant is echter ook erg populair als buiten- en kamerplant.

Wat is een Agave?

De Agaveplant valt onder de onderfamilie Agavoideae van de familie Asparagaceae. Het is een langbladige succulente vetplant met scherpe stekels en een scherpe punt die van nature een rozetvorm vormt. Een succulente plant is een plant die water opslaat in een deel van zijn lichaam. Deze plant slaat het water op in de bladeren. Bij sommige soorten kan het wel 8 tot 20 jaar duren voordat de plant gaat bloeien. Er ontstaat dan een zéér lange stengel van hout met kleine bloemen. Na de bloei sterft de plant uit. Gelukkig ontstaan er voor zijn dood nieuwe rozetten. Zo leeft de plant toch een beetje verder.  

Agave online kopen: aanbiedingen

Herkomst van de agaveplant

Agaveplanten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. De meeste soorten agaves komen voor in woestijnachtige gebieden in Mexico, maar ook in Texas. In het midden van de 16e eeuw werden er agaves ingevoerd in Europa. Je vind deze in het wild vooral in het Middellandse Zeegebied en de Canarische eilanden. Veel mensen verwarren de grote agave, de agave americana, vaak met de Aloë Vera. Echter is het vocht van deze plant giftig en kan het huidirritatie veroorzaken.  

Een giftige plant

De agaveplant is erg giftig. Wanneer het sap van deze plant op de huid komt kan er direct huidirritatie ontstaan. Deze huidirritatie kan wel dagen aanhouden. Naast dat het sap van deze plant giftig is heeft de plant ook nare stekels. Deze doorns kunnen diep in de huid prikken. Zet de plant dus buiten bereik van dieren en kinderen en zorg dat je er zelf ook niet per ongeluk tegenaan kan lopen.

Agave stekken

Agave is een plant die zich vegetatief kan voortplanten. Dat wil zeggen dat er uit een klein deel of zelfs een enkele cel van de plant een nieuwe geslachtsrijpe agave kan groeien. Dit gebeurt vaak voordat de plant afsterft. Je ziet dan nieuwe stekken op de grond ontstaan.

Verzorging van de agaveplant

De agave vraagt niet veel qua verzorging. Eén keer per drie weken wat water en in de zomer eens in de maand wat voeding en een plekje in de volle zon. Meer vraagt deze plant eigenlijk niet. Ook als beginnende plantenliefhebber kan je deze plant dus makkelijk verzorgen. Ben je op zoek naar een ideale plant voor iemand die normaal gesproken zijn planten vergeet water te geven? Dan is de agave misschien ook wel erg goed geschikt!

Licht en plek in huis

De agave houdt heel erg van een lekker zonnige plek. Hij kan dus prima op een plekje bij het raam geplaatst worden, het liefst een raam op het westen of het zuiden. Let er bij de plaatsing wel op dat deze plant scherpe stekels heeft. Zorg er dus voor dat hij niet op een plek staat waar je makkelijk tegenaan loopt.  

Grootte van de agaveplant

De soorten agaves kunnen verschillende groottes bereiken. Zo zijn er klein blijvende planten maar er zijn ook planten die meters breed en hoog kunnen worden. Houd er rekening mee dat de agave langzaam groeit. Het kan dus wel even duren voordat de agave helemaal is uitgegroeid.

Potmaat en agave verpotten

Omdat de plant houdt van een droge grond is het belangrijk dat er, wanneer je de plant in een pot zet, zorgt voor een goede afwatering. Dit kan je doen door de bodem van de pot te bedekken met een laagje grind of hydrokorrels voordat je de pot vult met aarde. Veel soorten kan je eens in de drie jaar een keertje verpotten.

Water geven

De agave komt oorspronkelijk uit woestijnachtige gebieden in Mexico. Het zal je dan ook niet verbazen dat de agave houdt van een droge grond. Wanneer de grond te nat is zal de plant snel gaan rotten. Geef de agave alleen wat water via de aarde en zorg dat er geen water komt in de rozet. Gemiddeld kan je de agave één keer in de drie weken wat water geven. Zorg dat de grond eerst voor 75% in de winter en 50% van de grond in de zomer opgedroogd is.

Voeding: Plantenvoeding voor cactussen

Eigenlijk kan de agave makkelijk zonder voeding. Toch kiezen veel mensen ervoor om de agave in de zomermaanden wat extra voeding te geven. Je kan hier plantenvoeding voor cactussen voor gebruiken. Ondanks dat dit eigenlijk niet nodig is zullen de planten er wel blij mee zijn.

Een droge lucht

De agaveplant houdt van een droge lucht. Het is dus niet nodig om te plant lekker nat te sprayen of om te zorgen voor een hoge luchtvochtigheid in huis.

Eenmalige bloei van de agave

De Agave bloeit één keer in zijn leven. Het duurt vaak wel enkele jaren voordat de agave bloeit. Er groeit dan een lange stengel uit de plant, deze stengel is een stuk hoger dan de plant zelf. Bij grote soorten zoals de agave americana kan de stengel wel 5 tot 14 meter lang worden. Aan deze stengel komen veel kleine bloemen. Handig om te weten: De kans is erg klein dat een agave die in huis leeft zal gaan bloeien. Daarom kan hij ouder worden dan een agave die in het wild leeft.

agave
Photo by Maria Bobrova on Unsplash

Bovenstaande afbeelding: Photo by Maria Bobrova on Unsplash

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Er zijn niet veel problemen waar je tegenaan zal lopen bij het houden van een agaveplant. Je moet er vooral op letten dat je de plant niet te veel water geeft. Doe je dit wel? Dan zal je zien dat de bladeren geel worden en gaan verkleuren. Verder is het belangrijk om de agave niet op een plek te zetten waar het tocht. Dan kan de plant namelijk last krijgen van schildluizen. Schildluizen verwijderen is een tijdrovend klusje.  

Veelgestelde vragen over de Agave

?Waar wordt agave voor gebruikt?

tequila

Agave heeft verschillende toepassingen. Zo vind je in de supermarkten agavesiroop, een plantaardige zoetstof. Ook wordt agave gebruikt voor het maken van touw en matten (sisal). De agaveplant wordt echter nog het meest gebruikt om de drank tequila mee te maken. Deze drank wordt gemaakt met gefermenteerde suikers van de agaveplant.
Afbeelding: Photo by Jason Pofahl on Unsplash

?Wat is het verschil tussen aloë (vera) en agave?

Veel mensen verwarren de agave met de aloë (vera) plant. Qua uiterlijk lijken ze op elkaar echter zijn er ook een aantal verschillen. Het grootste verschil is dat het sap van de agave giftig is. Wanneer het sap op jouw huid terecht komt kan je last krijgen van huidirritaties. Bij de aloë wordt de gelei en sap juist gebruikt bij brandwonden en schaafplekjes door de verzachtende werking. Ook kan het sap gebruikt worden als laxeermiddel. Verder hebben ze een andere plek van herkomst.

?️Is het vocht uit de bloemstengel ook giftig?

In de bloemstengel van de agave zit ook veel vocht. Dit vocht wordt gebruikt om de traditionele Mexicaanse drank Pulque te maken. Het verrassende is dat dit vocht, in tegenstelling tot het vocht in de vlezige bladeren, niet giftig is. Wanneer de Pulque wordt gedestilleerd krijg je de drank Mezcal. Deze drank is bekend om de rups in de fles die er waarschijnlijk als marketingstunt aan is toegevoegd.

Soorten Agave planten

Er zijn enorm veel verschillende agaves. Bekijk hieronder alle soorten.

Alle agave-soorten
Agave aboriginum
Agave abortiva
Agave abrupta
Agave acicularis
Agave acklinicola
Agave affinis
Agave × ajoensis = Agave schottii var. schottii × Agave deserti var. simplex
Agave aktites
Agave albescens
Agave albomarginata
Agave alibertii
Agave aloides
Agave amaniensis
Agave americana L. – American Agave, American Century Plant, Century Plant, Maguey americano
Agave americana var. americana
Agave americana var. expansa
Agave americana var. latifolia
Agave americana var. marginata
Agave americana var. medio-picta
Agave americana var. oaxacensis
Agave americana var. striata
Agave americana ssp. protamericana
Agave angustiarum
Agave angustifolia Haw. – Century plant, Maguey espad n
Agave angustissima
Agave anomala
Agave antillarum
Agave antillarum var. grammontensis
Agave applanata
Agave arizonica Gentry & J.H. Weber – Arizona Agave, Arizona Century Plant
Agave arubensis
Agave aspera
Agave asperrima (syn. Agave scabra) Jacobi – Maguey spero, Rough Century Plant
Agave atrovirens
Agave atrovirens var. mirabilis
Agave attenuata – Swan’s Neck Agave, Dragon Tree Agave, Foxtail Agave
Agave aurea
Agave avellanidens
Agave brachystachys (pubescens)
Agave bahamana
Agave bakeri
Agave banlan
Agave barbadensis
Agave baxteri
Agave bergeri
Agave bernhardi
Agave boldinghiana
Agave bollii
Agave botterii
Agave bouchei
Agave bourgaei
Agave bovicornuta – Cowhorn Agave
Agave braceana
Agave brachystachys
Agave bracteosa – Squid Agave
Agave brandegeei
Agave brauniana
Agave breedlovei
Agave brevipetala
Agave breviscapa
Agave brevispina
Agave brittonia
Agave bromeliaefolia
Agave brunnea
Agave bulbifera
Agave caribiicola/medioxima
Agave cacozela
Agave cajalbanensis
Agave calderoni
Agave calodonta
Agave campanulata
Agave cantala Roxb. – cantala, Maguey de la India (supplies Manila-Maquey fiber)
Agave cantula
Agave capensis
Agave carchariodonta
Agave caribaea
Agave caribiicola
Agave carminis
Agave caroli-schmidtii
Agave caymanensis (bekend als Corato in the Cayman Islands)
Agave celsii
Agave cernua
Agave cerulata
Agave cerulata ssp. subcerulata
Agave chiapensis (syn. Agave polyacantha)
Agave chihuahuana
Agave chinensis
Agave chisosensis
Agave chloracantha
Agave chrysantha Peebles – Golden Flowered Agave, Golden Flower Century Plant
Agave chrysoglossa
Agave coccinea
Agave cocui
Agave coespitosa
Agave colimana
Agave collina
Agave colorata – Mescal ceniza
Agave compacta
Agave complicata
Agave compluviata
Agave concinna
Agave congesta
Agave conjuncta
Agave connochaetodon
Agave consociata
Agave convallis
Agave corderoyi
Agave costaricana
Agave cucullata
Agave cundinamarcensis
Agave cupreata
Agave dasyliriodes
Agave datylio
Agave davilloni
Agave de-meesteriana
Agave dealbata
Agave deamiana
Agave debilis
Agave decaisneana
Agave decipiens Baker – False Sisal
Agave delamateri W.C. Hodgson & L. Slauson
Agave densiflora
Agave dentiens
Agave deserti Engelm. – Desert Century Plant, Desert Agave, Maguey de Desierto
Agave deserti ssp. simplex
Agave desmettiana Jacobi – Dwarf Century Plant, Smooth Agave (syn. A. miradorensis)
Agave diacantha
Agave difformis
Agave disceptata
Agave disjuncta
Agave dissimulans
Agave donnell-smithii
Agave durangensis
Agave dussiana
Agave eborispina
Agave echinoïdes
Agave eduardi
Agave eggersiana Trel. – Eggers’ Century Plant, St. Croix Agave
Agave ehrenbergii
Agave eichlami
Agave ekmani
Agave elizae
Agave ellemeetiana
Agave endlichiana
Agave engelmanni
Agave entea
Agave erosa
Agave evadens
Agave excelsa
Agave expatriata
Agave fourcroydes
Agave falcata
Agave falcata var. espadina
Agave falcata var. microcarpa
Agave felgeri – Mescalito
Agave felina
Agave fenzliana
Agave ferdinandi-regis
Agave filifera – Thread-leaf Agave
Agave filifera subsp. microceps
Agave flaccida
Agave flaccifolia
Agave flavovirens
Agave flexispina
Agave fortiflora
Agave fourcroydes Lemaire – Henequen, Maguey Henequen, Mexican Sisal (supplies henequen fiber)
Agave fourcroydes var. espiculata
Agave fragrantissima
Agave franceschiana
Agave franzosinii
Agave friderici
Agave funifera
Agave funkiana – Ixtle de Jaumave (syn. Agave lophanta)
Agave gigantesis
Agave geminiflora
Agave galeottei
Agave garciae-mendozae
Agave geminiflora
Agave geminiflora var. filifera
Agave gentryi
Agave ghiesbrechtii
Agave gigantesis
Agave glabra
Agave glaucescens
Agave goeppertiana
Agave glomeruliflora (Engelm.) A.Berger – Chisos Mountain Century Plant, Maguey del Bravo
Agave gracilipes Trel. – Maguey de pastizal, Slimfoot Century Plant
Agave gracilis
Agave grandibracteata
Agave granulosa
Agave grenadina
Agave grijalvensis
Agave grisea
Agave guadalajarana – Maguey chato
Agave guatemalensis
Agave guedeneyri
Agave guiengola
Agave gutierreziana
Agave guttata
Agave gypsophila
Agave havardiana
Agave hanburii
Agave harrisii
Agave hartmani
Agave haseloffii
Agave hauniensis
Agave havardiana Trel. – Havard’s Century Plant, Chisos Agave, Maguey de Havard
Agave haynaldi
Agave henriquesii
Agave hexapetala
Agave hiemiflora
Agave hookeri
Agave horizontalis
Agave horrida
Agave houghii
Agave huachucaensis, Huachuca Agave, a.k.a. Agave parryi var. huachucensis
Agave huehueteca
Agave humboldtiana
Agave hurteri
Agave inaguensis
Agave impressa
Agave inaequidens
Agave inaguensis
Agave indagatorum
Agave ingens
Agave inopinabilis
Agave integrifolia
Agave intermixta
Agave intrepida
Agave isthmensis
Agave jaiboli
Agave jarucoensis
Agave karatto
Agave kellermaniana
Agave kerchovei
Agave kewensis
Agave kirchneriana
Agave lechuguilla
Agave lagunae
Agave langlassei
Agave laticincta
Agave latifolia
Agave laurentiana
Agave laxa
Agave laxifolia
Agave lechuguilla Torr. – Agave lechuguilla, Lecheguilla, Lechuguilla, Maguey lechuguilla (syn. Agave heteracantha)
Agave lemairei
Agave lempana
Agave lespinassei
Agave lindleyi
Agave littaeaoides
Agave longipes
Agave longisepala
Agave lophantha Schiede – Maguey mezortillo, Thorncrest Century Plant
Agave lurida
Agave mitis
Agave macrantha
Agave macroculmis (= Agave gentryi) – Hardy Century Plant
Agave maculata
Agave madagascariensis
Agave mapisaga
Agave margaritae
Agave marmorata
Agave martiana
Agave maximiliana
Agave maximowicziana
Agave mayoensis
Agave mckelveyana Gentry – Mckelvey Agave, McKelvey’s Century Plant
Agave medioxima
Agave megalacantha
Agave melanacantha
Agave melliflua
Agave mexicana
Agave micracantha
Agave millspaughii
Agave minarum
Agave mirabilis See Agave atrovirens var. mirabilis
Agave missionum Trel. – Corita
Agave mitis
Agave monostachya
Agave montana
Agave montserratensis
Agave moranii
Agave morrisii
Agave muilmanni
Agave mulfordiana
Agave multifilifera
Agave multiflora
Agave multilineata
Agave murpheyi F. Gibson – Maguey Bandeado, Murphey Agave, Murphey’s Century Plant, Hohokam Agave
Agave nashii
Agave nayaritensis
Agave neglecta Small – Wild Century Plant
Agave nelsoni
Agave nevadensis
Agave nevidis
Agave newberyi
Agave nickelsi
Agave nigra
Agave nissoni
Agave nizandensis – Dwarf Octopus Agave
Agave noli-tangere
Agave obducta
Agave oblongata
Agave obscura
Agave ocahui
Agave ocahui var. longifolia
Agave offoyana
Agave oligophylla
Agave oliverana
Agave opacidens
Agave orcuttiana
Agave ornithobroma – Maguey pajarito
Agave oroensis
Agave ovatifolia
Agave oweni
Agave palmeri
Agave pachyacantha
Agave pachycentra
Agave pacifica
Agave pallida
Agave palmaris
Agave palmeri Engelm. – Maguey de tlalcoyote, Palmer Agave, Palmer Century Plant, Palmer’s Century Plant
Agave pampaniniana
Agave panamana
Agave papyriocarpa
Agave parryi Engelm. – Mezcal yapavai, Parry Agave, Parry’s Agave
Agave parryi var. truncata
Agave parvidentata
Agave parviflora Torr. – Maguey sbari, Smallflower Agave, Smallflower Century Plant, Little Princess Agave
Agave parviflora subsp. flexiflora
Agave patonii
Agave paucifolia
Agave paupera
Agave pavoliniana
Agave peacockii
Agave pedrosana
Agave pedunculifera
Agave pelona – Bald Agave
Agave perplexans
Agave pes-mulae
Agave petiolata
Agave petrophila
Agave phillipsiana
Agave picta
Agave planera
Agave polianthiflora
Agave polianthoides
Agave portoricensis Trel. – Puerto Rico Century Plant
Agave potatorum – Drunkard Agave
Agave potosina
Agave potrerana
Agave prainiana
Agave promontorii
Agave prostrata
Agave protuberans
Agave pruinosa
Agave pseudotequilana
Agave pugioniformis
Agave pulcherrima
Agave pulchra
Agave pumila
Agave punctata
Agave purpurea
Agave purpusorum
Agave pygmae
Agave quadrata
Agave quiotifera
Agave ragusae
Agave rasconensis
Agave regia
Agave revoluta
Agave rhodacantha
Agave rigida
Agave roezliana
Agave rudis
Agave rupicola
Agave rupicola var. brevifolia
Agave rupicola var. longifolia
Agave rupicola var. rubridentata
Agave rutteniae
Agave rzedowskiana
Agave schidigera
Agave shawii
Agave salmdyckii
Agave salmiana – Pulque, Maguey, Maguey de montaña (syn. Agave atrovirens)
Agave salmiana var. angustifolia
Agave salmiana var. cochlearis
Agave salmiana var. ferox
Agave samalana
Agave sartorii
Agave scaphoidea
Agave scaposa
Agave scheuermaniana
Agave schildigera
Agave schneideriana
Agave schottii Engelm. – Maguey puercoesp n, Schott Agave, Schott’s Century Plant, Shindagger, Leather Agave
Agave schottii var. serrulata
Agave scolymus
Agave scolymus var. polymorpha
Agave sebastiana
Agave seemanniana
Agave seemanniana var. perscabra
Agave serrulata
Agave sessiliflora
Agave shaferi
Agave shawii Engelm. – Coastal Agave, Maguey primavera
Agave shrevei
Agave shrevei ssp. magna
Agave shrevei ssp. matapensis
Agave sicaefolia
Agave simoni
Agave sisalana Perrine – Maguey de Sisal, Sisal, Sisal Hemp (syn. Furcraea sisaliana)
Agave sleviniana
Agave smithiana
Agave sobolifera
Agave sobolifera f. spinidentata
Agave sobria
Agave sobria ssp. frailensis
Agave sordida
Agave striata
Agave striata var. mesae
Agave stricta
Agave stringens
Agave subinermis
Agave subsimplex
Agave subtilis
Agave subzonata
Agave sullivani
Agave tecta
Agave tenuifolia
Agave tenuispina
Agave teopiscana
Agave tequilana A. Weber – Mezcal azul tequilero, Tequila Agave, Weber Blue Agave (gives tequila)
Agave terraccianoi
Agave theometel
Agave thomasae
Agave thomsoniana
Agave tigrina
Agave titanota
Agave todaroi
Agave toneliana
Agave tortispina
Agave toumeyana Trel. – Toumey Agave, Toumey’s Century Plant
Agave toumeyana var. bella
Agave trankeera
Agave troubetskoyana
Agave tubulata
Agave tubulata ssp. brevituba
Agave underwoodii
Agave unguiculata
Agave utahensis Engelm. – Utah Agave
Agave utahensis var. discreta
Agave utahensis var. nevadensis – Clark Mountain agave
Agave victoriae
Agave victoriae-reginae
Agave van-grolae
Agave vandervinneni
Agave ventum-versa
Agave vera-cruz
Agave vernae
Agave verschaffeltii
Agave vestita
Agave vicina
Agave victoriae-reginae – Queen Victoria’s Agave
Agave victoriae-reginae f. dentata
Agave victoriae-reginae f. latifolia
Agave victoriae-reginae f. longifolia
Agave victoriae-reginae f. longispina
Agave victoriae-reginae f. ornata
Agave victoriae-reginae f. stolonifera
Agave victoriae-reginae f. viridis
Agave victoriae-reginae ssp. swobodae
Agave vilmoriniana A.Berger – Octopus Agave
Agave viridissima
Agave vivipara
Agave vivipara var. cabaiensis
Agave vivipara var. cuebensis
Agave vizcainoensis
Agave wallisii
Agave warelliana
Agave washingtonensis
Agave watsonii
Agave weberi Cels ex J.Poiss. – Maguey liso, Weber’s Century Plant, Weber Agave
Agave weingartii
Agave wendtii
Agave wercklei
Agave wiesenbergensis
Agave wightii
Agave wildingii
Agave winteriana
Agave wislizeni
Agave wocomahi
Agave woodrowii
Agave wrightii
Agave xylonacantha
Agave xylonacantha Salm-Dyck – Century Plant, Maguey diente de tiburn
Agave yaquiana
Agave yuccaefolia
Agave yuccifolia var. caespitosa
Agave zapupe
Agave zebra
Agave zonata
Agave zuccarinii