Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Aglaonema

aglaonema
Zon:
Schaduwrijke plek met enkele uren daglicht
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Uitgelichte afbeelding: Photo by David Clode on Unsplash

Ben jij op zoek naar een kamerplant met een uniek patroon op de bladeren? Dan is de Aglaonema misschien wel de plant waar jij naar op zoek bent. Deze plant behoort tot dezelfde familie als de Dieffenbachia en de Spathiphyllum (de lepelplant). De araceae familie wordt ook wel de familie van de aronskelken genoemd.

Wat is een aglaonema?

De aglaonema is een plant uit de Araceae-familie (aronskelken-familie) die behoort tot de eenzaadlobbige planten. Er bestaan zo’n 50 verschillende soorten aglaonema’s. De naam van deze plant komt uit de Oudgriekse taal. Het is een combinatie van het woord aglaos, wat schitterend betekent, en het woord nema, wat draad betekent. De schitterende draden zijn dan de meeldraden van de plant. Verder staat deze kamerplant bekend als luchtzuiverende en luchtfilterende plant. Omdat het een makkelijk te onderhouden plant is, is hij ook geschikt voor beginnende plantenliefhebbers en mensen zonder groene vingers. Je kan de de plantherkennen aan zijn bladeren die vaak bedekt zijn met unieke patronen.

Een aglaonema kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Soorten aglaonema

In totaal zijn er rond de 50 soorten aglaonema’s.

 • Aglaonema brevispathum
 • Aglaonema commutatum
 • Aglaonema costatum
 • Aglaonema crispum
 • Aglaonema hookerianum
 • Aglaonema modestum
 • Aglaonema nebulosum
 • Aglaonema nitidum
 • Aglaonema pictum
 • Aglaonema rotundum
 • Aglaonema siamense
 • Aglaonema simplex

Herkomst van de aglaonema

Er bestaan zo ongeveer 50 soorten aglaonema’s. Deze komen uit vochtige en schemerige wouden in tropisch Zuidoost-Azië, je vindt ze onder andere in landen zoals Indonesië, Thailand, de Filipijnen, Sri Lanka en Malakka. Het is een bodem bedekkende bladplant. Ze leven in de schaduw van hoge tropische boomsoorten. De grootste aglaonemasoorten worden ongeveer één meter hoog, de meeste soorten blijven echter klein.

Is de aglaonema giftig?

Ja, de aglaonema is giftig. Wanneer de huid in aanraking komt met het sap van de plant kan er huidirritatie ontstaan. Ook de bessen van deze plant zijn giftig. Zorg er dus voor dat jouw huisdieren niet bij de plant kunnen komen. Wanneer zij toch wat van het sap binnenkrijgen kan dit een heftig branderig gevoel veroorzaken maar ook zwellingen.

Aglaonema stekken of vermeerderen

Je kan de aglaonema makkelijk stekken. Naast de stengels die er al zijn zie je af en toe nieuwe stengels verschijnen vanuit worteluitlopers. Wacht even met stekken tot de nieuwe spriet genoeg wortels heeft. Heb je de stek in een nieuw potje geplaatst? Dan is het extra belangrijk dat je zorgt dat de luchtvochtigheid hoog is. Hier kan je voor zorgen door de plant om de dag een neveldouche te geven met de plantenspuit. Je kan deze stek ook plaatsen in een vaas met water. Ook kan je hem stekken en vermeerderen door de wortelkluit te scheuren met de hand of met een scherp mes. Maak niet te kleine stukken en zorg dat je stukken kiest met ten minste 5 bladeren.

Verzorging van de aglaonema

Bij de verzorging van deze kamerplant is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de dode bladeren weg haalt. Hierdoor kan de plant al zijn energie gebruiken voor de gezonde bladeren en voor nieuwe bladeren. Knip het blad dicht bij de aarde af.

Licht en plek in huis

Omdat deze planten vaak in schemerige wouden groeien, kunnen ze goed in de schaduw staan. Ze worden niet blij op een plekje in de volle zon. Doe je dat wel dan kunnen de bladeren namelijk snel verbranden. Ook zie je dat de bladeren lichter worden op een te lichte plek in huis. De plant moet ook weer niet té donker staan. Door het daglicht kan de plant namelijk blijven groeien en op een te donkere plek zal hij dat niet doen. Je zal merken dat de planten met meer groen op de bladeren beter tegen schaduw kan dan de planten met bonte bladeren.

Potmaat en aglaonema verpotten

De aglaonema staat er bekend om dat hij niet snel groeit. Het is dus niet nodig om te plant vaak te verpotten. Gemiddeld kan je deze plant eens in de twee jaar verpotten. Natuurlijk is het wel belangrijk om goed in de gaten te houden of verpotten al eerder nodig is. Het liefst verpot je de plant in de lente in een pot die minstens 20 procent breder is dan de vorige pot.

Water geven aan de aglaonema

Bij het water geven moet je er op letten dat de grond lichtvochtig blijft. Dit zal in de praktijk betekenen dat je de plant zo één keer in de week water moet geven. In de zomer en lente in warme weken zal dit misschien twee keer per week zijn. Wanneer de plant te nat staat kunnen de wortels gaan rotten waardoor het onmogelijk wordt voor de plant om water op te nemen. De plant kan dus beter iets te droog staan dan te nat. Je kan de bovenste laag aarde bijna laten opdrogen voordat je weer wat water geeft. Zo weet je zeker dat je niet te veel water geeft.

Voeding

Je kan deze plant in de lente en in de zomer 1 keer per maand wat voeding geven. In de herfst en de winter zal de plant niet veel groeien. In de lente en zomer, voor deze plant een “groeiperiode”, kan de aglaonema wel wat extra voeding gebruiken.

Hogere luchtvochtigheid

De aglaonema komt uit vochtige wouden. Dit betekent dat hij gek is op een hoge luchtvochtigheid in huis. Hier kan je op verschillende manieren voor zorgen. De plant is gek op een regelmatige nevel-douchebeurt met de plantenspuit, het liefst met gekookt water. Zo verhoog je de luchtvochtigheid op een goedkopere manier én zorg je ervoor dat de bladeren mooi stofvrij blijven. Ook kan je een luchtbevochtiger aanschaffen. Is de luchtvochtigheid te laag in huis? Dan zie je dat de bladeren gaan krullen en aan de randen bruin worden. Ook bruine vlekken op het blad kunnen een teken zijn dat de luchtvochtigheid te laag is.

Bloei van de aglaonema

De aglaonema heeft ook een bloeiperiode. Echter is het zeldzaam dat jouw kamerplant tot bloei komt in huis. In een tropische kas zouden deze kamerplanten wel regelmatig bloeien. De bloemen komen tijdens de bloei onder het blad. Na de bloei verschijnen er aan enkele soorten aglaonema’s felgekleurde besjes.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

De veelvoorkomende problemen en ziekten bij de aglaonema hebben allemaal te maken met de behoefte van de plant aan een hoge luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid in huis te laag is, iets wat sneller voorkomt in de winter en herfst, kan deze plant last krijgen van spint en bladluizen. Goed sproeien dus! En zorgen voor een hogere luchtvochtigheid, bijvoorbeeld met behulp van een ultrasone luchtbevochtiger.

Veelgestelde vragen over de aglaonema

?Kan de aglaonema in de schaduw staan?

Deze kamerplant kan zeker in de schaduw staan. In de natuur staan ze als bodembedekker in de schaduw van hoge tropische bomen. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat ze wel genoeg daglicht te zien krijgen. Staan ze op een te donkere plek in huis? Dan zal je merken dat ze niet groeien.

?Waar kan je de aglaonema aan herkennen?

Een van de belangrijkste kenmerken van deze kamerplant is het unieke patroon wat op veel bladeren te zien is. De bladeren van deze kamerplant kunnen meerdere kleuren hebben en erg bont zijn.

?Is de aglaonema een makkelijke plant qua verzorging?

Veel mensen vinden de aglaonema een makkelijke plant qua verzorging. Waar je vooral op moet letten in het begin is het zoeken naar de juiste standplaats. In de schaduw maar ook weer niet te donker. Verder houdt de plant van een licht vochtige aarde, maar zeker niet te nat! Je hoeft de plant niet vaak te verpotten en hoeft hem eigenlijk alleen zo nu en dan een lekkere neveldouche te geven met de plantenspuit.