Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Aloë Vera

aloë vera
Zon:
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Uitgelichte afbeelding: Taylor Simpson op Unsplash

Aloë Vera is een plant die niet alleen mooi staat in de huiskamer. Het sap en het vruchtvlees van deze plant worden namelijk voor veel verschillende producten gebruikt, onder andere in cosmetica en in dranken.

Het mooie aan de Aloë Vera plant is dat je ook in huis gebruik kan maken van de verzachtende werking van de binnenkant van de plant. Mooi én functioneel dus.  

Wat is Aloë Vera

Aloe Vera is een plant die misschien wel meer bekend staat als ingrediënt in verschillende cosmetische producten en in drankjes dan als kamerplant. De plant heeft een desinfecterende, verzachtende en helende werking.

Heb je deze plant als kamerplant? Dan kan je het sap eruit knijpen of het blad opensnijden (over het midden van de lengte van het blad) en de inhoud voorzichtig smeren over de huid.

Gebruik het op huid die door de zon verbrandt is, over schaafwonden, op blaren of op een huid die last heeft van eczeem of acne. Deze plant is een makkelijk te verzorgen kamerplant met unieke eigenschappen.

Hieronder een video hoe je Aloe Vera gel kunt maken:

Een Aloë Vera kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Herkomst van de Aloë Vera

Deze plant komt in veel verschillende gebieden over de hele wereld voor. Er wordt gedacht dat de plant oorspronkelijk uit Arabië, het Arabisch Schiereiland, komt.

Tegenwoordig kan je de plant vinden in het Middellandse Zeegebied, India, Indonesië, de Nederlandse Antillen en Barbados, Mexico en op de Canarische eilanden.

Op de Canarische Eilanden vind je ze vooral veel op de eilanden Lanzarote en Fuerteventura.

Is de Aloë Vera giftig?

Nee, de Aloë Vera is niet giftig! Uiteraard moet je bij kinderen en huisdieren wel opletten dat ze zich niet bezeren aan de scherpe stekels aan de randen van het blad. Het sap van de plant kan wel een laxerende werking hebben.

Stekken of vermeerderen

Je kan de Aloë Vera makkelijk stekken of vermeerderen. Gebruik hiervoor speciale grond voor cactussen of een mengsel van één deel zand en twee delen compost.

Je kan de uitlopers van de plant plukken, drie dagen laten drogen en dan in de grond plaatsen. Wanneer je de stek niet laat drogen bestaat er een kans dat hij door het vocht gaat rotten. Door een zak om de plant te doen zal hij sneller gaan groeien.

Een uitloper is een kleine mini Aloë Vera met zijn eigen wortels. Je kan deze vinden bij de basis van de moederplant.

Je zou ook een blad kunnen afsnijden en een paar dagen tot een paar weken kunnen laten drogen en dan in de aarde steken. Helaas is de kans dat er wortels gaan groeien aan het blad best klein.  

Verzorging van de Aloë Vera

Hieronder lees je alles over de verzorging van de Aloë Vera. Het belangrijkste voor deze plant is de hoeveelheid licht die hij krijgt en de standplaats én de hoeveelheid water die hij krijgt.

Standplaats van de Aloë Vera

De Aloë Vera staat het liefst op een plek in de volle zon. Hier groeit de plant een stuk sneller! Let er wel op dat de aarde op deze plek sneller droog wordt. Hij mag hier dus wat vaker water hebben. In de halfschaduw doet de plant het ook goed, hier heeft hij wel minder water nodig.

Potmaat en verpotten

De plant kan je ongeveer om de twee jaar verpotten. Voor het verpotten kan je potgrond speciaal voor cactussen gebruiken, of vulcastrat. Er wordt bij veel planten, zo ook bij de Aloë Vera, aangeraden om ze te verpotten in het voorjaar.

In het voorjaar begint namelijk het seizoen dat planten flink kunnen gaan groeien. Hierdoor kunnen ze eventuele beschadigingen ook sneller en makkelijker “repareren”, bijvoorbeeld aan de wortels.

Water geven

Wanneer je op zoek bent naar een plant die je niet vaak water hoeft te geven is deze plant ideaal. De Aloë Vera slaat water op in zijn bladeren. Wanneer je zachtjes knijpt in de bladeren zal je het vocht goed voelen.

Vanaf het vroege voorjaar tot in het late najaar moet je de plant af en toe een beetje water geven. Zo voorkom je dat de wortelkluit uitdroogt. In de herfst en de winter kan je de plant gerust een aantal weken droog laten staan.

Geef je te veel water? Dan kan de plant gaan rotten en er aan het begin van het blad “snotterig” uit gaan zien.

Help! De Aloë Vera wordt rood? En beginnen ze samen te trekken? Dan mag de plant wat meer water hebben.

Plantvoeding

De Aloë Vera heeft eigenlijk maar weinig tot geen plantvoeding nodig. Wil je de plant toch wat extra voeding geven? Dan kan je dit het beste doen in de lente.

Er is speciale plantvoeding verkrijgbaar voor cactussen. Deze plantvoeding is ook geschikt voor de Aloë Vera.

Luchtvochtigheid

De plant is gewend aan een droge omgeving. Je hoeft dus niet te zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. Ook hoef je de plant niet regelmatig een douchebeurt te geven met de plantenspuit.

Het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de bladeren stofvrij zijn. Zo kan de plant namelijk genoeg voeding opnemen uit het zonlicht dat op de bladeren schijnt.

Bloei van deze plant

De Aloë Vera kan ook tot bloei komen. Er ontstaan dan stengels waar de bloemen aan groeien. De bloemen kunnen groeien in de vorm van een “tros” die maar liefst 90 cm lang kan zijn.

De bloemen kunnen rood of geel zijn. Helaas zal het niet snel gebeuren dat de plant in een huiskamer bloeit.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

De meeste veelvoorkomende problemen bij de Aloë Vera hebben te maken met de hoeveelheid water die hij krijgt. Gelukkig zijn de problemen die de plant kan hebben goed zichtbaar bij de bladeren.

Heeft de Aloe Vera rode punten aan de uiteinden van het blad? Dan mag je de plant iets meer water geven.

Gaan de bladeren hangen en worden ze bruin en zacht? Dan krijgt de plant juist te veel water. Door de te veel water kunnen ook de wortels gaan schimmel.

Worden de bladeren een beetje geel? Dan krijgen ze te veel zonlicht.

Hangen de bladeren in plaats van dat ze recht omhoog groeien? Dan heeft de plant meer zonlicht nodig. De Aloevera plant moet geleidelijk wennen aan de hoeveelheid zonlicht die hij krijgt.

Veelgestelde vragen over de Aloë Vera

Wat zijn de bijzondere eigenschappen van de Aloë Vera?

Een van de meest bijzondere eigenschappen van de Aloë Vera is dat het sap van deze plant helende eigenschappen heeft. Wanneer je een blad afsnijdt zal je zien dat er binnen enkele seconden een vliesje ontstaat op de snijplek en binnen enkele minuten een rubberachtige laag ter bescherming.

Waar wordt de Aloë Vera voor gebruikt?

Het sap en de gel uit het blad van deze plant wordt op verschillende manieren gebruikt. Onder andere in drankjes, soms met gelei-achtige stukjes erin. In aftersun producten heeft dit ingrediënt een verzachtende en verkoelende werking. Verder vind je de gel en het sap van deze plant in meer soorten cosmetische producten. Voornamelijk om zijn helende en verzachtende werking.

Hoe kan je de Aloë Vera zelf gebruiken?

Je kunt de Aloe Vera gebruiken door een blad af te snijden, het sap eruit te knijpen en te gebruiken bijvoorbeeld wanneer je verbrandt bent door de zon of een schaafwondje hebt.