Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Araucaria

araucaria
Zon:
Plekje in de halfschaduw
?Water
weinig water
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Ben jij op zoek naar een conifeer voor in huis? Neem dan eens een kijkje bij de Araucaria. Dit geslacht bestond tientallen miljoenen jaren geleden al. Je haalt dus echt een belangrijk stuk geschiedenis in huis! In het wild kunnen de planten wel 60 meter hoog worden, in huis blijven ze klein. De bladeren zijn in een spiraal rondom de takken geplaatst.

Uitgelichte afbeelding: Photo by Gustavo Zambelli on Unsplash

Wat is een Araucaria?

De Araucia is een onderdeel van de familie Araucariaceae, het is een geslacht van groenblijvende coniferen. De familie Araucariaceae (de naaldboom familie) is een zeer oude familie van coniferen. Er bestaan 19 verschillende soorten binnen de Araucaria. De kamerden is vernoemd naar de Zuidchileense provincie Arauco of naar de Araucanen, een indianenstam in Chili. Veel soorten kunnen wel 30 tot maar liefst 60 meter hoog worden. In de kamer blijven het echter kleine boompjes.

Verschillende soorten van de Araucaria

Binnen het Araucaria geslacht vind je 19 verschillende soorten. Deze soorten worden weer onderverdeeld in vier verschillende secties genaamd Araucaria, Bunya, Intermedia en Eutacta.

Koop de Araucaria online: Bekijk de beste aanbiedingen en de laagste prijzen

Hier komt de Araucaria vandaan

De bekendste Araucaria soort, de heterophýlla, komt van de Norfolk-eilanden en van andere eilanden tussen Oost-Australië en Nieuw-Caledonië. De majestueuze en prachtige bomen vind je ook op de bergruggen van Chili en in de bossen van Zuid-Brazilië.

Is de Araucaria giftig?

De Araucaria is niet giftig. Heb je huisdieren of kinderen? Dan kan je de plant met een gerust hart in de kamer zetten. Er zijn wel soorten die scherpe en prikkende bladeren hebben.

Zo stek of vermeerder je de Araucaria

Je kan de Araucaria stekken met een kopstek. Echter is dit echt vakwerk en zal het maar weinig amateurs lukken om uit deze stek een volwaardige plant te laten groeien. Wil je het toch proberen? Plaats de stek dan in het water en heb geduld! De plant groeit namelijk niet snel.

Alles over de verzorging van de Araucaria

Met de juiste verzorging zorg je ervoor dat de Araucaria zo mooi mogelijk blijft en goed kan groeien. De plant heeft nogal wat eisen maar als je hieraan kan voldoen staat hij prachtig in huis!

Dit is de beste standplaats voor de Araucaria

De Araucaria doet het goed op een rustig plekje in de halfschaduw. Overdag moet direct zonlicht vermeden worden tussen 10 uur ’s morgens en 5 uur ’s middags. Het liefst staat hij in een koelere ruimte die regelmatig gelucht wordt. In de zomer zou de plant eventueel ook buiten kunnen staan. Staat de kamerden in een beschaduwde koude kas? Dan groeit hij zo snel dat hij binnen enkele jaren niet meer in de kas past.

Verpotten van de Araucaria

Wanneer je de Araucaria gaat verpotten is het belangrijk dat je een mengsel neemt van blad- en heidegrond, wat graszodengrond en een schep zand. Ook is het belangrijk dat je de Araucaria niet te diep in de pot plaatst. De plaats waar de bovenste wortel uit de stam spruit moet net onder het aardoppervlak liggen. Ligt deze plaats lager? Dan bestaat er een kans dat de plant ziek wordt. Je kan beter geen hydrokorrels op de bodem plaatsen, door het water dat daarin blijft staan kan je namelijk last krijgen van wortelrot. Wel zou je Vulcastrat kunnen gebruiken.

Water geven

Deze plant heeft weinig water nodig. Dat komt omdat de plant water opslaat in de stam. Het is niet de bedoeling dat de potkluit helemaal droog staat. Hierdoor kunnen de onderste etages van de plant uitvallen. Geef je te veel water? Dan bestaat er een risico dat er hetzelfde gebeurt. Vaak helpt het als je de plant kleine beetjes water tegelijk geeft in plaats van meteen een hele plens. Zo kan je het water beter doseren.

Voeding

De plant vind het prettig wanneer je hem zo eens in de twee weken een kalkarme voedingsoplossing toedient. Ook kan je ervoor kiezen om de plant gewone kamerplantenvoeding te geven. Geef dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid en alleen in het groeiseizoen (de lente en de zomer).

Luchtvochtigheid

Is de luchtvochtigheid in huis erg laag? Dan is er eens kans dat de onderste etages van de plant uitvallen. De kamerden vind het prettiger als de luchtvochtigheid in huis hoger is. Hier kan je met behulp van een luchtbevochtiger voor zorgen. Je kan de Araucaria ook af en toe een sproeibeurt geven, dit is echter vooral om het stof van de bladeren te verwijderen zodat ze makkelijker voedingsstoffen op kunnen nemen.

Bloei van de Araucaria

In het wild kan de kamerden in bloei komen. Als kamerplant zal dat helaas niet gebeuren!

Veelvoorkomende problemen en ziekten

De Araucaria is redelijk gevoelig voor problemen en ziekten. Zie je in de winter takken slap hangen of afsterven? Dan is de kans groot dat de wintertemperatuur te hoog is en dat de boom te weinig licht ontvangt. Ook kan de plant last krijgen van wolluis (door te veel water) en soms van thrips. Spintmijt kan ontstaan wanneer de plant in een te droge ruimte staat met onvoldoende ventilatie.

Veelgestelde vragen over de Araucaria

Hoe hoog kan de Araucaria worden als kamerplant?

Het kan zijn dat je even schrikt wanneer je hoort dat de Araucaria in het wild wel 60 meter hoog kan worden. Als kamerplant zal het echter niet zo’n vaart lopen. Onder ideale omstandigheden kan de plant in huis zo’n twee meter hoog worden.

Kan je de Araucaria snoeien?

Je kan de Araucaria zeker snoeien! Wanneer de bladeren en grijzere tint krijgen wordt het oude blad afgestoten. De grijze bladeren kan je gewoon wegknippen. Wil je de stam goed kunnen blijven zien? Dan kan je de lange bladeren ook wat korter knippen.