Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Areca

Areca
Zon:
(indirect) licht / geen felle zon
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit:  Seyedeh Hamideh Kazemi op Unsplash

Een van de bekendere palmsoorten is de Areca. Deze palm wordt ook wel de Goudpalm genoemd. Wil je graag een grote palm in huis die van de vloer tot het plafond kan groeien? Dan is deze palm echte de juiste match voor jou!

Wat is een Areca?

Een Areca is een bloeiende plant in de familie Arecaceae. De plant wordt ook wel de Dypsis lutescens genoemd of de Goudpalm. Ook worden de termen gele palm of vlinderpalm nog wel eens gebruikt om de Areca te benoemen. Deze palm kan 6 tot 12 meter hoog worden. Uit de pot groeien meerdere stelen naar boven.

Een Areca online kopen; beste prijzen en aanbiedingen

Er zijn verschillende webwinkels waar je de Areca – al dan niet met pot – kan kopen. Wij hebben veel ervaring met de onderstaande webwinkels en we zijn er erg positief over. De keren dat wij bij deze webwinkels planten hebben besteld zijn de planten netjes en onbeschadigd geleverd.

Herkomst van de Areca

De Areca komt in het wild voor op verschillende plekken in de wereld. Zo vind je de palm in Madagascar,in Zuioost-Azië, op de Andaman-eilanden, Cuba, El Salvador, Réunion, de Canarische eilanden, Puerto Rico, Zuid-Florida, Haïti, de Dominicaanse republiek, Jamaica en de Benedenwindse eilanden. In tropische en subtropische gebieden wordt de plant gebruikt als sierplant. In andere landen vind je deze planten voornamelijk terug als kamerplant.

Is de Areca giftig?

Veel katten zijn er dol op om op de Areca te knagen. Gelukkig is deze palm niet giftig en kan het geen kwaad!

Vermeerderen van de Goudpalm

Grappig om te weten: De Areca bestaat – zoals je hem koopt in (web-) winkels en tuincentra – eigenlijk uit meerdere palmpjes. Ook in het wild groeit de plant in “bosjes”. Je kan de plant vermeerderen door hem te scheuren. Hierbij bestaat er een grote kans dat de wortels beschadigen. Je kan de Goudpalm het beste in de lente vermeerderen. Dit is het groeiseizoen en dat betekent dat de kans groter is dat de wortels weer zullen herstellen.

Verzorging van de Areca

Wanneer je de Goudpalm op de juiste manier verzorgt kan hij heel lang meegaan, soms wel generaties lang. Uiteraard is het wel belangrijk om je dan aan de onderstaande regels te houden.

Standplaats van de Areca

De ideale standplaats van de Areca is een licht plekje in huis, maar niet in de volle zon. In de winter kan de palm wel in de volle zon staan. De zon heeft dan namelijk een stuk minder kracht. Een ideaal plekje zou een glazen serre zijn die je in de zomermaanden zou kunnen schermen.

Potmaat en verpotten

Je mag de Areca eens in de paar jaar verpotten in een nieuwe en grotere pot. Je kan dan gewoon potgrond voor kamerplanten gebruiken.

Water geven

Eén van de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden bij de verzorging van de Areca is de hoeveelheid water die de plant nodig heeft. De plant mag namelijk in de zomer én in de winter flink vochtig staan! Uiteraard moet je hem in de zomer meer water geven wanneer de temperatuur hoger is en de zon langer naar binnen schijnt en feller is. Je kan de plant het best in een pot zetten met een gat en een onderschotel. Het teveel aan water kan je dan weer aan andere planten geven. Een grotere plant van zo’n 1.80 kan gemiddeld op een dag maar liefst 1 liter water verdampen.

Let op: Is de grond helemaal droog? Dan bestaat er een kans dat er sprake is van onherstelbare schade aan de plant. Zorg er dus ten alle tijden voor dat de plant genoeg water krijgt!

Voeding

De Areca wordt gelukkig wanneer hij in de groeiperiode wat extra voeding krijgt. De groeiperiode valt in de lente en de zomer. Je kan als voeding vloeibaar plantenvoedsel voor groene planten gebruiken. Geef de plant een beetje voeding om de twee weken.

Luchtvochtigheid

Deze plant is ideaal om in huis te hebben wanneer je er op een natuurlijke manier voor wilt zorgen dat de luchtvochtigheid in huis hoger wordt. Een grotere plant van zo’n 1.80 kan op een dag maar liefst 1 liter water verdampen. Uiteraard moet hij dan ook genoeg water krijgen. De plant houdt zelf ook van een hoge luchtvochtigheid. Goed sproeien dus! Of natuurlijk een goede luchtbevochtiger kopen!

Bloei van de Areca

De Areca kan bloeien. In de zomer ontstaan er gele bloemen. En geel-oranje vruchten. Hier heeft de plant de naam Goudpalm of Gele palm aan te danken. Vaak gebeurt dit echter niet in de woonkamer.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

De plant zal altijd – net als in het wild – bruine puntjes krijgen. Dat is helemaal niet erg. Deze puntjes kan je er gewoon af knippen. Wanneer je de plant regelmatig een sproeibeurt geeft zullen de bladeren langer mooi blijven. De onderste bladeren zullen afsterven, deze kan je gerust afknippen. De planten kunnen last krijgen van beestjes bij een te droge lucht of wanneer ze op de tocht staan.

Veelgestelde vragen over de Areca

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Areca.

? Is de Areca een luchtzuiverende plant?

Ja, de Areca is een luchtzuiverende plant. De plant staat zelfs bekend als één van de best werkende luchtzuiverende planten.

? Waarom zie je de Areca vaak terug in kantoren?

Kantoorplanten moeten vaak over verschillende eigenschappen bezitten. Ten eerste moeten ze geschikt zijn voor de lege plekken in het kantoor. Deze lege plekken moeten ook de perfecte standplaats zijn voor het soort plant dat gekozen wordt. Ten tweede wordt er vaak gezocht naar planten met een luchtzuiverende werking. Dit is bij de Areca de voornaamste reden dat de plant zo populair is als kantoorplant.

? Welke stoffen zuivert de Areca uit de lucht?

De Areca zuivert voornamelijk de gasvormige stoffen uit de lucht. Deze zet hij om als een bouwstof. Gasvormige stoffen die je over het algemeen in dichte ruimtes liever kwijt dan rijk bent zijn formaldehyde, benzeen, tolueen en xyleen.

? Bang om de Areca te veel water te geven?

Ben je bang dat je de Areca te veel water geeft? Geef je plant dan in plaats van één keer in de week een grote plens een paar keer per week een scheutje. Controleer ook regelmatig hoe vochtig de plant staat. Zo leer je vanzelf hoeveel water ideaal is voor de plant. Geef de plant wel altijd water van bovenaf.