Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Asparagus

asparagus
standplaats:
Half schaduw
?Water
Grond moet half vochtig blijven staan
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Verwar de Asparagus niet met het Griekse asparagos waarmee de eetbare asperge wordt aangeduid. Deze plant is vooral bekend als pluimasperge of aspergegroen. Wel is de asperge zoals wij die kennen in Nederland familie van de asparagus. In Nederland vind je ook nog de liggende asperge. Deze laatste soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten op deze lijst staan bedreigde soorten planten.

Wat is een Asparagus?

De asparagus is een geslacht van planten uit de aspergefamilie. Deze familie wordt ook wel Asparagaceae genoemd. De asparagus setaceus is ook erg geschikt als plant voor in een ecosysteem pot.

Verschillende soorten van de Asparagus

Er zijn maar liefst 300 bekende asparagus soorten. Hieronder valt ook de Nederlandse asperge en de liggende asperge. Er zijn dus eetbare soorten, soorten die als sierplant worden gebruikt en soorten die gezien worden als onkruid. De meest bekende soorten die gebruikt worden als kamerplant zijn de setaceus, de densiflorus en de falcatus.

Koop de Asparagus online: Bekijk de beste aanbiedingen en de laagste prijzen

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de asparagus of weet je zeker dat je deze plant in huis wilt hebben? Bekijk dan de onderstaande planten in de webwinkel.

Hier komt de Asparagus vandaan

De meeste soorten van de asparagus stammen uit Oost- West- en Zuid- Afrika. Je ziet ze vooral in Madagascar, Sri Lanka, de Kaapprovincie en Natal. Ook in Europa en Azië kunnen ze voorkomen. Vooral in gematigde en tropische gebieden. In Nederland komt

Is de Asparagus giftig?

De asparagus is matig giftig. Daarom is het belangrijk om de plant buiten het bereik te plaatsen van kinderen en huisdieren.

Zo vermeerder je de Asparagus

Je kan de asparagus niet stekken maar wel vermeerderen. Dit kan je doen door in maart of april de kluit te scheuren. En de losse stukken in een eigen pot te zetten. Je kan de asparagus ook zaaien. Dit doe je ook weer in april. Heb je een asparagus densiflórus? Dan kan je – wanneer je de plant goed verzorgd – vruchten krijgen. In het rode vruchtvlees vind je dan kiemachtige zwarte zaadjes. Deze zaadjes kun je bij 16 graden zaaien.

Alles over de verzorging van de Asparagus

Hieronder lees je alles over de juiste verzorging van de asparagus. Wanneer je deze plant op de juiste manier verzorgd kunnen er bij veel soorten bloemen en daarna zelfs besjes ontstaan!

Dit is de beste standplaats voor de Asparagus

De asparagus staat het liefst op een half beschaduwde plek. De aparagus densiflórus kan echter ook goed op een plek staan waar veel schaduw is. In de zomer vinden ze het erg prettig als er voldoende frisse lucht is in de kamer waar ze staan.

Verpotten van de Asparagus

Je kan de jonge asparagus ieder jaar rond april verpotten. De oudere planten kan je vaak wel om de twee jaar verpotten. Het is belangrijk om de plant wel op tijd te verpotten. De wortels kunnen op termijn namelijk zo veel druk uitoefenen op de pot dat hij kan barsten. Het is ook prima om de kluit iets uit te dunnen bij het verpotten. Je kan bij het verpotten gewone potgrond gebruiken.

Water geven

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de asparagus in licht vochtige aarde staat. Planten die in licht vochtige aarde moeten staan kan je beter wat vaker een scheutje water geven. Zo voorkom je dat de grond in één keer te nat wordt en er wortelrot ontstaat. De aparagus verdampt in de zomer veel water via de blaadjes. Dat is ook de periode dat de plant meer water mag krijgen. In de winter kan je een stuk minder water geven. Bijna alle asparagus soorten hebben dikke wortels waar ze water in op kunnen slaan. Pas wanneer de kluit te droog staat gaat hij krimpen en dan loopt het water snel tussen de pot en de kluit naar het “afvoergaatje”. Op deze manier heeft de plant niets aan het water dat je geeft. Je zou de kluit wel even in het water kunnen zetten, in dit badje gaat de kluit weer zwellen.

Voeding

Van mei tot september kan je de asparagus iedere week een voedingsoplossing geven. Je kan hiervoor gewoon voeding voor kamerplanten gebruiken. Wanneer de kamer waarin de asparagus in de winter staat erg warm is mag hij ook in de winter extra voeding. Je mag de plant dan eens in de twee weken de helft van de aanbevolen hoeveelheid voeding heven.

Luchtvochtigheid

Het besproeien van de asparagus kan naaldval helpen verminderen of voorkomen. De meeste planten zijn een matige luchtvochtigheid gewend. De aparagus setáceus wordt echter niet gelukkig van een droge lucht. Regelmatig sproeien of een luchtbevochtiger gebruiken is dan erg belangrijk!

Bloei van de asparagus

Er zijn meerdere soorten van de asparagus die in bloei kunnen staan. Bij de asparagus asparagoides kunnen er groenwitte bloemetjes aan komen die een klein beetje ruiken naar sinaasappels. Daarna krijgen ze paarse bessen. Vroeger werden de uitgerijpte ranken gebruikt voor bruidskransjes en tafelversiering. Ze bleven er namelijk de hele dag fris en stevig uit zien. Ook de asparagus densiflorus krijgt witte of lichtroze bloemetjes die heerlijk ruiken.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Wanneer je de planten op de juiste manier verzorgd zullen ze niet snel last krijgen van ziekten. Mocht er toch iets mis zijn gegaan kan je last krijgen van blad- en schildluis, thrips, spint en wortelduizendpoten. Wanneer de plant ziek is kan je de zieke scheuten bij de basis afknippen en weghalen.

Veelgestelde vragen over de Asparagus

Bekijk hieronder een aantal veelgestelde vragen over de asparagus.

Is de asparagus verwant aan de Nederlandse asperge?

De naam zegt het al een beetje maar de asparagus is inderdaad verwant aan de Nederlandse asperge, al zou je dat niet meteen zeggen wanneer je ze ziet.

Hoe groot kan de asparagus kamerplant worden?

Het hangt er een beetje vanaf welke soort asparagus je in huis hebt. De asparagus falcatus is een zeer sterke groeier en kan met de juiste verzorging ruim een meter groot worden. De andere soorten groeien minder hard en worden vaak ook minder groot.

Het blad van mijn asparagus is geel, hoe komt dat?

Wanneer de plant te licht staat kan het zo zijn dat de bladeren verkleuren en lichter worden en misschien zelfs geel worden. Je kan de plant dan iets verder van het raam plaatsen.