Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Aspidistra

aspidistra
Zon:
Half schaduw – schaduw
?Water
Matig vochtige grond
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

De aspidistra werd rond 1800 naar Europa gebracht vanuit China. Ze behoren tot de oudste kamerplanten. Dit heeft er onder andere mee te maken dat ze goed tegen temperatuurschommelingen kunnen en omdat ze veel schaduw verdragen. Dit maakt de aspidistra ook een sterke kamerplant.

Wat is een Aspidistra?

Een aspidistra is een sterke plant die valt onder de familie Liliáceae. De naam van deze plant komt van de woorden aspis (schild) en astron (ster). In Nederland wordt de aspidistra ook wel de kwartjesplant genoemd. De plant kan wel 60 cm hoog worden. Het is een groenblijvende, kruidachtige plant zonder stam. De glanzende donkergroene bladeren van 30 tot 50 cm komen direct uit de wortelstokken.

Verschillende soorten van de Aspidistra

Er bestaan verschillende soorten van de aspidistra waaronder de gecultiveerde soorten. De meest populaire soort is de elatior.

Koop de aspidistra online: Bekijk de beste aanbiedingen en de laagste prijzen

Hier komt de aspidistra vandaan

De acht verschillende bekende soorten van de aspidistra stammen allemaal uit Azië. Je vindt ze in het oostelijke deel van de Himalaya, China, Japan en Taiwan. Hier groeien ze in bergachtige gebieden als bodembedekker.

Is de aspidistra giftig?

De bladeren van de aspidistra zijn niet giftig. Je kan de plant dus gewoon in huis zetten, ook in de buurt van huisdieren en kinderen.

Zo stek of vermeerder je de aspidistra

Je kan de aspidistra vermeerderen door de plant in meerdere stukken te scheuren. Bij het scheuren moet je er wel goed op letten dat je de wortels niet beschadigd. De wortelstokken mag je wel met een scherp mes in meerdere stukken verdelen. Je kan de aspidistra vermeerderen in de maanden maart en april. Dit zijn de groeimaanden van de plant. In de groeimaanden zal de plant ook sneller en makkelijker herstellen.

Alles over de verzorging van de aspidistra

De aspidistra is een harde en niet-veeleisende plant die vrij makkelijk te verzorgen is. Het is ook niet voor niks zo dat de plant ook wel de gietijzeren plant wordt genoemd. De plant kan alleen niet tegen te veel zon en te natte potgrond.

Dit is de beste standplaats voor de aspidistra

Je kan de aspidistra op een plekje in de halfschaduw zetten. Zelfs wanneer je de plant op een plek zet waar hij slecht zelden zon ziet blijft hij groeien. Wellicht misschien iets minder snel. Heb je een bontbladige soort aspidistra? Dan heeft de plant meer licht nodig. De aspidistra is ook één van de weinige kamerplanten die een beetje tocht kan verdragen. In de winter is de ideale temperatuur 7 tot 10 graden. De aspidistra mag dus best op een wat koelere plek in huis staan. Eventueel is de slaapkamer een goede optie.

Verpotten van de aspidistra

De aspidistra kan prima een aantal jaar in dezelfde pot staan voordat je hem gaat verpotten. Je kan ze het best in een cilindervormige pot zetten. Bij het verpotten kan je gewoon standaardpotgrond gebruiken. Wanneer je de plant in een plastic cilindervormige pot zet moet je er tijdens het water geven op letten dat je de plant niet te veel water geeft.

Water geven

De plant staat het liefst in een matig vochtige grond. Geef je te veel water? Dan kan er wortelrot ontstaan! Doordat het blad een leerachtige structuur heeft verdampt er weinig water uit. De aspidistra kan goed tegen een droge lucht. Wel is het belangrijk om net als bij veel andere soorten planten ervoor te zorgen dat de bladeren stofvrij blijven. Je kan de bladeren dan “douchen” of voorzichtig afnemen.

Voeding

In de lente en in de zomer, het groeiseizoen van de plant, mag je de aspidistra eens per maand voeding geven. Je kan de plant gewoon de standaard voeding voor kamerplanten geven.

Luchtvochtigheid

De aspidistra kan goed tegen een droge lucht. Het is echter wel belangrijk dat je de bladeren van deze plant stofvrij houdt.

Bloei van de aspidistra

De aspidistra kan in bloei komen. Een soort van de aspidistra – de eliator –  bloeit in de winter. Er groeien dan op de wortelstokken komvormige, alleenstaande, wittige bloemen die van binnen iets paars gekleurd zijn. Let op: De bloemen verschijnen vlak boven of onder de grond.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Bij een slechte verzorging kunnen de oudere bladeren gaan scheuren. Verder kunnen de planten aangetast worden doos spint en schildluis.

Veelgestelde vragen over de aspidistra

Bekijk hieronder enkele veelgestelde vragen over de aspidistra.

?Waar wordt de apidistra voor gebruikt?

Naast dat de aspidistra prachtig is als kamerplant wordt de plant ook gebruikt als trainingsmateriaal bij de seiko-vorm van ikebana. Ikebana wordt ook wel de Japanse bloemschikkunst genoemd en is niet te vergelijken met de bloemschikkunst zoals wij die hier kennen.

?Hoe wordt de apidistra met roomkleurige strepen genoemd?

De aspidistra met roomkleurige strepen wordt ook wel de Variegata genoemd. Afgezien van het uiterlijk is er een verschil in de verzorging van deze plant ten opzichte van de verzorging van de aspidistra met donkergroene glanzende bladeren.

?Wat is de meest populaire soort aspidistra?

De meest populaire soort aspidistra is de eliator. De donkergroene bladeren van deze soort zijn zo’n 70 cm lang en 10 cm breed. Van de eliator soort is er ook een variegata, deze plant heeft over het groene blad roomkleurige strepen lopen.