Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Bamboe

bamboe
Zon:
Lichte plek
?Water
Vochtige grond
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Elton Sipp on Unsplash

Bamboe kan zowel in huis gehouden worden als buitenshuis, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Er zijn namelijk verschillende winterharde soorten die zelfs gehard zijn tegen de winters in Nederland. Ook als kamerplant is de bamboe zeer geschikt. Uiteraard is het wel belangrijk om je te verdiepen in de soorten. Zo weet je zeker dat je de juiste bamboe soort kiest om als kamerplant te gebruiken.

Wat is Bamboe?

Bamboe is een tak van verschillende plantensoorten die behoren tot de grassen (Poaceae). Er zijn soorten bamboe die geschikt zijn om buiten te houden en soorten die je als kamerplant kan neerzetten. Zoals bij vrijwel alle grassen zijn de stengels van de plant hol. Bijzonder om te weten: De bamboe wordt gevonden in verschillende klimaten. Zowel in koude gebieden als in hete, tropische gebieden.

Herkomst van de Bamboe

Bamboe komt in verschillende klimaten voor. Zo vind je bamboe in tropische en sub-tropische gebieden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika maar ook in berggebieden waar het juist erg koud is zoals in Noord-Amerika en Centraal China. Ook in Noord-Australië vind je bamboe. Ze groeien eigenlijk op alle continenten behalve op Antarctica en Europa.

Soorten van de bamboe

Er zijn enorm veel bamboe soorten, in totaal 1575 verschillende soorten. De stengel van deze soorten kan qua lengte verschillen. De kleinste bamboesoorten worden enkele centimeters lang terwijl de grootste soort maar liefst 30 meter of langer kan worden. Ook de diameter van de stengel kan per soort verschillen. De grootste soort bamboe is de reuzenbamboe, de stengels van de reuzenbamboe worden onder andere gebruikt als bouwmateriaal.

Bamboe online kopen: Beste aanbiedingen en prijzen

De bamboe is een enorm sterke plant die kan overleven onder extreme omstandigheden, denk aan droogte of juist vochtigheid, grote hoogten en verschillende temperaturen. Deze plant heeft ook als enige soort plant de straling van de atoombom in Hiroshima in 1945 overleefd! Bamboe is een zeer bijzondere plant met een geheel eigen bloeiwijze, een belangrijke betekenis in de Aziatische cultuur en verschillende gebruikswijzen. Een bamboe in huis halen? Bekijk hieronder de beste aanbiedingen en prijzen.

Is de Bamboe giftig voor huisdieren en kinderen?

Je kan de bamboe met een gerust hart neerzetten in een huis waar ook huisdieren en/of kinderen leven. De bamboe is namelijk niet giftig!

Bamboe stekken of vermeerderen

In het wild krijgen veel bamboesoorten lange wortels waaruit op sommige plekken nieuwe stengels komen. De bamboe die je als kamerplant in huis hebt staan kan je makkelijk stekken door een stuk van de stam af te knippen en die in stekpoeder te zetten op een lichte plek en in vochtige grond. Knip een stuk af in een hoek van 45 graden en zorg dat er twee knooppunten zitten op de stam. Heb je de stek in de grond gestoken? Vul dan het holle gedeelte van de stam vanaf boven met water. De hele stam mag vol water zitten.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Het meest voorkomende probleem bij de bamboe wordt veroorzaakt door een verkeerde standplaats. Wanneer de bamboe te vaak op de tocht staat kan hij namelijk last krijgen van spint.

Bloei van de bamboe

Er zijn een aantal bamboesoorten die ieder jaar kunnen bloeien. Sommige bamboesoorten hebben slechts enkele bloeiperiodes. Erg bijzonder: Soms komt een bepaalde soort tegelijkertijd met de andere planten van zijn soort in bloei. Het gebied waar de planten dan in bloei staan kunnen zo groot zijn als een continent of zelfs nóg groter. Tussen de bloeiperiodes kan soms wel meer dan 150 jaar zitten! Na deze bloeiperiode gaat de soort achteruit of sterft af.

Verzorging van de bamboe

Wist je dat een bepaalde bamboesoort een plekje in het Guinness World Records boek heeft bemachtigd als snelst groeiende plant op aarde? De meeste bamboesoorten kunnen wel 5 tot 20 cm per dag groeien. In huis vind je vaak een Bambusa Vulgare. Deze soort groeit in huis toch een stuk langzamer dan in het wild.

De beste standplaats voor de bamboe

De bamboe staat graag op een lichte plaats. In de winter kan hij bij het raam staan. Zomers staat hij het liefst op een plekje bij het raam op het westen of oosten.

Water geven

De grond waarin de bamboe staat moet altijd in een vochtige tot natte grond staan. Een plant moet echter nooit te nat staan, dan kan er wortelrot ontstaan. In de zomer mag de plant extra water. Door de warme temperaturen en meer zon zal de plant namelijk meer water verbruiken. Is de grond te droog? Dan verliest de plant snel zijn blad. Betekent dit het einde voor de plant? Nee hoor! Er is een kans dat de plant het in de lente weer goed gaat doen.

Verpotten

De plant staat graag in een grotere pot. Hier is namelijk meer ruimte voor grond dat water kan vasthouden. Laat de bamboe daar nou net heel veel behoefte aan hebben! Verpot de plant regelmatig naar een grotere pot. De bamboewortels groeien namelijk best snel. Vaak is de pot waar de bamboe in het tuincentrum in zit al te klein. Kijk dus goed of je hem meteen al moet verpotten na aankoop.

Voeding

Omdat bamboe snel groeit vindt hij het fijn om in de lente en zomer wat extra voeding te krijgen. Je zal zien dat hij daardoor veel meer nieuw blad aan kan maken.

Luchtvochtigheid

Bamboe doet het goed wanneer de luchtvochtigheid in huis groot is. Besproei de bladeren regelmatig en maak gebruik van een ultrasone luchtbevochtiger of één van de goedkope luchtbevochtiger opties.

Veelgestelde vragen over de Bamboe

De bamboe wordt door velen gezien als een mysterieuze plant. Niet verwonderlijk dus dat er ook veel vragen gesteld worden over deze plant. Bekijk hieronder een aantal veelgestelde vragen over de bamboe.

?Waar staat de bamboe symbool voor?

De bamboe wordt vaak gebruikt in Oost-Aziatische schilderingen. Ze staan dan symbool voor duurzaamheid, moed, uithoudingsvermogen en bescheidenheid.

?Waarom wordt de bloei van bamboe soms gezien als een slecht iets?

Wanneer een soort bamboe in bloei komt sterft hij na de bloeiperiode af of gaat hij achteruit. Dit is de reden dat de bloei van bamboe kan worden gezien als een slecht iets. De bamboeplanten van één soort komen tegelijkertijd in bloei. Het gebied dat in bloei komt kan zo groot zijn als een continent of zelfs nog groter! Omdat de reuzenpanda leeft van bamboe kan hij het moeilijk krijgen wanneer een belangrijke soort bamboe na de bloei afsterft.

?Is bamboe eetbaar voor mensen?

Bij veel mensen is het bekend dat reuzenpanda’s leven van bamboe. Niet iedereen weet dat bamboe ook door mensen gegeten kunnen worden. In de Aziatische keuken wordt er veel gebruikt gemaakt van bamboescheuten.

?Is Lucky Bamboo een bamboesoort?

Door de naam zou je denken dat Lucky Bamboo een bamboesoort. Dat is echter niet waar. De Lucky Bamboo is namelijk een soort dracaena. Deze plant groeit ook een stuk minder hard dan de normale bamboe.