Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Beaucarnea

beaucarnea
Zon:
Veel licht, geen volle zon
?Water
Eens per twee weken / maand (winter)
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

De beaucarnea kom je veel in diverse tuincentra en online webwinkels tegen. Je zou deze kamerplant beter kunnen kennen als de olifantenpoot. Het wordt gezien als een hele eenvoudige plant voor beginners, dus ook als je geen groene vingers hebt, kun je de olifantenpoot kamerplant prima in huis verzorgen. De plant komt oorspronkelijk uit Mexico. Hieronder lees en leer je alles wat te maken heeft met de beaucarnea, ook wel olifantenpootplant of ponytail palm genoemd.

Wat is een beaucarnea (olifantenpoot)?

De beaucarnea wordt ook wel olifantenpoot genoemd. In het Engels staat de plant ook wel bekend als ponytail palm of Elephant’s Foot. Het zijn kleine tropische xerophytische bomen die 6 tot 10 m hoog worden, met een stam van 20 tot 40 cm diameter met een uitlopende basis – jonge planten zijn enkelstammig en vertakken zich pas na de bloei. Van nature groeit deze plant in de Mexicaanse woestijn. De plant heeft een voorkeur voor een plek met veel licht, maar kan het ook goed doen in halfschaduw met veel indirect licht. Als je wilt dat de beaucarnea gaat groeien, dan kun je deze het beste een plek geven bij een raam op het zuiden. Geef de olifantenpoot op deze standplaats veel water. In de zomer voeg je ook wekelijks wat voeding toe tijdens het water geven.

Olifantenpoot kamerplant kopen

Je kan deze plant op diverse manieren kopen. Het makkelijkste is om deze, vaak wat zware kamerplant, direct aan je voordeur te laten bezorgen. Hieronder zie je diverse opties, met daarbij de prijzen van dit moment.

De stam van de beaucarnea

In hun natuurlijke omgeving zijn deze planten tussen de 6 en 10 meter hoog. De stam kan wel een diameter hebben van 20cm tot 40cm bij de basis. Hier hebben ze ook de naam olifantenpoten aan te danken. Jonge planten hebben slechts één stengel. Nieuwe takken verschijnen pas na de bloei. De groenblijvende bladeren zijn vrijwel altijd groen van kleur en langwerpig van vorm. Ze kunnen tot 2 meter lang worden, maar zijn niet breed. Deze plant kan ook bloemen groeien, maar dat komt alleen voor bij de oudere olifantenpoten.

Het verzorgen van deze kamerplant

Deze bijzondere kamerplant heeft niet veel verzorging nodig, waardoor hij ook erg geliefd is voor de beginnende kamerplantliefhebber, die niet heel veel tijd heeft voor de verzorging. In het onderstaande filmpje (Engelstalig), zie je meer over deze plant. Daaronder lees je een uitgebreide uitleg waar we de behoefte van de beaucarnea bespreken.

Beste standplaats voor de ponytail palm

Deze plant houdt van veel licht, maar staat liefst niet (lang) in de volle zon. Op een plek met heel veel indirect licht zal de beaucarnea goed groeien. Zet je de plant in de halfschaduw, dan gaat deze zeker niet dood, maar zal het niet tot nauwelijks groeien.

Water geven

De olifantenpoot heeft niet veel water nodig, omdat het water kan opslaan in de olifantenpoot. Je zult dus merken dat je in de zomer iets meer water moet geven, maar dat je in de winter periodes van meerdere weken hebt waar de plant geen water hoeft te hebben. Controleer regelmatig de grond rondom de poot. Voelt dit droog aan? Geef de beaucarnea dan water. Geef de plant niet te veel water, want dan bestaat er een kans op wortelrot. Sproei uw plant bij droog weer met zacht water, maak het stof op de bladeren schoon: het wordt er echt blij van!

Voeding geven aan de olifantenpootplant

In de zomer kan je – om de groei te stimuleren – eens per maand een klein beetje voeding toevoegen tijdens het water geven. Dit is geen vereiste, maar kan er wel voor zorgen dat de plant beter en mooier groeit.

Verpotten

Verpot deze plant elke drie tot vier jaar, of direct nadat je deze hebt gekocht. Je hoeft dan niet per se van potmaat te veranderen. De beaucarnea mag best wat krapper staan vergeleken met andere planten. Een grotere pot kan er wel voor zorgen dat de plant nog beter kan groeien. Je stimuleert de groei dan.

Ziekten en plagen

De beaucarnea is erg gevoelig voor wolluizen, kleine bruine insecten die vaak in grote aantallen op de bladeren voorkomen. Soms zie je wit vilt op de achterkant van de bladeren. Wees voorzichtig, kijk en behandel zo snel mogelijk! Om wolluizen te bestrijden, maak je de aangetaste bladeren eenvoudig schoon door er een wattenstaafje overheen te halen. De wolluizen blijven er dan gewoon aan hangen.

Veelgestelde vragen over de olifantenpoot (ponytail palm)

Een aantal vragen en antwoorden over deze kamerplant op een rij.

☀️Mag de olifantenpoot in de volle zon staan?

Nee, hier houdt deze plant niet erg van. Zet de beaucarnea op een plek met heel veel indirect licht.

?Heeft deze kamerplant veel water nodig?

Nee. Het is een plant die erg eenvoudig is in onderhoud. In de winter kan de beaucarnea een aantal weken zonder water. Voel goed met je vinger in de aarde of deze droog staat. Geef dan pas water bij.

?Krijgen olifantenpoten mooie bloemen?

Bloei op een paardenstaartpalm vindt niet plaats in het eerste jaar als je een kleine plant koopt. Dit zal het volgende jaar ook niet zo zijn. Voordat de plant bloeit, neemt deze aanzienlijk toe in omvang en omvang. Het komt vooral voor bij de oudere beaucarnea’s.

?Kunnen beaucarnea’s buiten leven?

Alleen als je in een zeer warm klimaat woont. Anders moet je de plant toch echt binnen laten staan. Nederland is sowieso niet geschikt.