Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Begonia

begonia
Zon:
lichte plek zonder direct zonlicht
?Water
licht vochtig, vermijd droge kluit
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Hoewel de begonia qua naam bij veel mensen een beetje een stoffig imago heeft is de plant misschien wel populairder dan ooit tevoren. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de populariteit van de begonia malculata, ook wel de stippenplant genoemd.

Deze lijkt eigenlijk totaal niet op de begonia met bloemen. Ook de begonia masoniana is enorm populair als kamerplant door zijn unieke getekende bladeren en de bijzondere structuur van het blad.

Wat is een Begonia?

De begonia is een plant die in 1690 voor het eerst werd beschreven door Charles Plumier, een Franse botanicus en monnik. Hij benoemde de plant naar zijn beschermheer Michel Bégon, gouverneur van Canada en beschermer van de Botanische wetenschap.

De begonia valt onder de begoniaceae familie en is één van de meest omvangrijke geslachten in de plantenwereld.

Een Begonia kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Hieronder vind je verschillende webwinkels waar je de begonia kan kopen.

Soorten begonia’s

Er bestaan meer dan 1000 soorten begonia’s. Denk hierbij ook aan de struikbegonia en de wilde begonia. Tegenwoordig is vooral de stippenplant erg populair. Toch zijn de meeste soorten begonia’s bloeiende planten met verschillende soorten prachtige bloemen.

Begonia knol

Begonia’s worden gekweekt uit knollen. Deze, overigens lelijke, knollen worden meestal geoogst wanneer ze ongeveer 2 cm lang zijn en vervolgens in aarde worden geplant. Let erop dat er een bovenkant en onderkant aan de knol zit, of aan de begonia bol. Je plant ‘m met de holle kant naar beneden en bedek met ongeveer 1 cm grond. 

Herkomst van de Begonia

De begonia komt in het wild vooral voor in tropische en subtropische gebieden in Azië, Afrika en Amerika. Vaak komt een bepaald soort begonia maar in één gebied voor. Je vindt begonia’s in tropisch West-Afrika en in het Amazonegebied. Door de vorming van knollen kunnen bepaalde soorten begonia’s ook met minder hoge temperaturen en een drogere lucht overleven. Deze soorten leven bijvoorbeeld in hoger gelegen bossen in het Andesgebergte en de Himalaya.

Is de Begonia giftig?

Helaas is de begonia giftig. Het sap van de plant kan zorgen voor een geïrriteerde huid en slijmvliezen. Ook kan je er braakneigingen van krijgen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren niet bij de plant kunnen komen.

 Stekken of vermeerderen

Je kan de begonia stekken of vermeerderen. De manier waarop dat kan verschilt per soort. Zo groeien er bij sommige soorten nieuwe planten uit adventiefknoppen uit bladeren, scheuten en knollen. Bij andere soorten kan je de plant vermeerderen met een bladstek, scheutstek of een knopstek.

Verzorging van de Begonia

Omdat er zo veel verschillende soorten begonia’s zijn kunnen de verzorgingseisen per soort ook weer verschillen. Hieronder vind je de verzorgingseisen waardoor de begonia’s het goed blijven doen.

Standplaats van de Begonia

Omdat er zo veel verschillende soorten begonia’s zijn kan de ideale standplaats ook iets verschillen per soort. Over het algemeen houdt de begonia van een lichte standplaats zónder direct zonlicht. Bladbegonia’s houden van een warme plek in de halfschaduw. Begonia’s met bloemen willen liever iets lichter staan en houden ook van wat frisse lucht. Het is belangrijk om de begonia’s zo min mogelijk te draaien of te verplaatsen. Ook kan deze kamerplant niet goed tegen de tocht. De begonia semperflorens kunnen wel tegen direct zonlicht en de begonia venosa heeft genoeg zonlicht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Begonia’s die in de winter een rustperiode hebben staan liever in een koelere kamer van maximaal 15 graden.

Potmaat en verpotten

De begonia wordt graag verpot in een pot die meer breed dan diep is. In de pot kan je eerst een drainagelaag aanbrengen. Je kan de begonia gemiddeld één keer per jaar verpotten, het liefst in het begin van het groeiseizoen.

Water geven

Tijdens de groeiperiode (in de lente en zomer en bij veel begonia’s de herfst) wil de plant regelmatig lauwwarm water. Voor de plant is het funest wanneer de kluit uitdroogt! Gebruik ook liever plastic potten dan terracotta potten om de kluit goed vochtig te houden. Terracotta potten kunnen namelijk vocht onttrekken aan de aarde. De plant staat liever niet té nat, dan kan er namelijk wortelrot ontstaan. In de winter mogen veel begonia’s iets minder water krijgen.

Voeding

In de groeiperiode mogen de begonia’s om de week wat extra voeding. Je kan dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid geven. Je kan gewone voeding voor groene kamerplanten geven.

Luchtvochtigheid

De begonia houdt van een redelijk hoge luchtvochtigheid. Bij een te droge lucht kunnen de bloeiende soorten hun bloemen namelijk laten vallen. Het is echter wel belangrijk om geen nevel te spuiten op de bladeren met de plantensproeier. De begonia kan dan namelijk last krijgen van schimmel en meeldauw.

Bloei van de begonia

Er zijn enorm veel begonia’s die bloeien. De bloemen kunnen per soort verschillen qua kleur en qua vorm.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Staat een begonia die in de winter een rustperiode heeft te warm (warmer dan 15 graden)? Dan kan hij last krijgen van vlekken op het blad, een oprollend blad of insecten. Er zijn nogal veel problemen en ziekten waar de begonia mee te maken kan krijgen bij een slechte verzorging. Hier een opsomming: virusziekten, wortelrot, thrips, meeldauw, lapsnuitkever, kiemplantenziekte, grauwe schimmel, begoniamijt, bladluis en blad- en wortelknobbelaaltjes. Laat je hierdoor echter niet van weerhouden om een begonia in huis te halen!

Veelgestelde vragen over de begonia

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over de begonia.

Welke soorten begonia’s zijn er?

Je kan de begonia’s onderverdelen in drie verschillende soorten categorieën. Zo heb je bladbegonia’s, knolbegonia’s en struikbegonia’s. Deze soorten verschillen vooral qua groeiwijze. Ook worden begonia’s nog wel eens verdeeld in een bloemvariant en een bladvariant.

De meest populaire begonia’s van dit moment

De begonia had een tijd een ouderwets en stoffig imago. Tegenwoordig is deze plant echter weer helemaal hip & happening. Vooral de bladbegonia’s zijn enorm populair. Vooral de stippenbegonia (de maculata), de cumbia, de rex en de masoniana zie je veel terug als kamerplant.

Bekende kleuren en rassen van de begonia elatior

Uit kruisingen van de begonia socotrana en knolbegonia’s uit Zuid-Amerika is de begonia elatior ontstaan. De verschillende soorten en kleuren hebben namen als Nelly Visser, Excquisite, Man’s Favoriet en Aphrodite.