Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Bromelia

bromelia
Zon:
vooral luchtvochtigheid belangrijk
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Sabine Ojeil on Unsplash

Bromelia is een plant die echt een exotisch tintje aan een huis geeft. Je krijgt het gevoel van de tropen en zonovergoten klimaten. Iets wat wij in Nederland in ieder geval soms wel erg missen. De bromelia is een eenvoudig te onderhouden kamerplant, die je op veel plekken kan kopen. Online is de bromelia verkrijgbaar in meerdere webwinkels, maar je kan de bromelia ook in vrijwel alle tuincentra kopen. Het is in ieder geval een leuke en unieke kamerplant die maar weinig onderhoud nodig heeft, als je het op de juiste manier aanpakt.

Wat is de Bromelia kamerplant?

De Bromelia is het soort geslacht van de planten familie Bromeliaceae. Bromelia soorten zijn wijdverspreid over een groot deel van Latijns-Amerika en West-Indië, en worden gekenmerkt door bloemen met een diep gespleten kelk. Het geslacht is genoemd naar de Zweedse arts en botanicus Olof Bromelius (1639-1705). De Bromelia valt officieel onder de bromelioideae-onderfamilie. Dit is een hele kleurrijke familie, zoals je hier goed kan zien. Ook de Aechmea valt onder deze familie. Deze is dus verwant aan de bromelia en worden soms nog door elkaar gehaald.

Alle soorten bromelia op een rij

Als je hieronder op het plusje klikt, zie je alle soorten van deze prachtige kamerplant.

Alle bromelia-soorten
Bromelia agavifolia
Bromelia alsodes
Bromelia alta
Bromelia antiacantha
Bromelia arenaria
Bromelia arubaiensis
Bromelia auriculata
Bromelia balansae:
Bromelia binotii
Bromelia braunii
Bromelia chrysantha
Bromelia eitenorum
Bromelia epiphytica
Bromelia estevesii
Bromelia exigua
Bromelia flemingii
Bromelia fosteriana
Bromelia fragilis
Bromelia glaziovii
Bromelia goeldiana
Bromelia goyazensis
Bromelia grandiflora
Bromelia granvillei
Bromelia gurkeniana:
Bromelia hemisphaerica
Bromelia hieronymi
Bromelia horstii
Bromelia humilis
Bromelia ignaciana
Bromelia interior
Bromelia irwinii
Bromelia karatas
Bromelia laciniosa
Bromelia lagopus
Bromelia legrellae
Bromelia lindevaldae
Bromelia macedoi
Bromelia minima
Bromelia morreniana
Bromelia niduspuellae
Bromelia oliveirae
Bromelia palmeri
Bromelia pinguin
Bromelia poeppigii
Bromelia redoutei
Bromelia regnellii
Bromelia reversacantha
Bromelia rondoniana
Bromelia scarlatina
Bromelia serra
Bromelia superba
Bromelia sylvicola
Bromelia tarapotina
Bromelia trianae
Bromelia tubulosa
Bromelia villosa

De bromelia kopen: online webwinkels

Je kan deze plant, die ook erg leuk is als cadeau, prima online kopen op meerdere plekken. Hieronder zie je enkele voorbeelden:

Herkomst van deze kamerplant

Bromelia’s zijn een neotropische familie, wat betekent dat ze vrijwel uitsluitend in de tropen van de Nieuwe Wereld (en subtropen) groeien. De meeste komen uit Zuid-Amerika en de meeste soorten komen voor in Brazilië.

De plant sterft na één bloem.

 Nadat deze is uitgebloeid, zal de plant langzaam afsterven. Dit duurt echter heel lang, waardoor je nog lang van de groene plant kan genieten. Je kan ook stekjes nemen van de moederplant, door deze te scheuren.  Dit werkt vergelijkbaar met de aechmea.

Verzorging van de bromelia

Van deze kamerplant wordt soms gezegd dat moeilijke planten zijn en niet geschikt voor beginners. Toch vinden wij dit helemaal niet zo. Als je het op de juiste manier aanpakt is het een prima plant voor beginners. In het onderstaande (Engelstalige) filmpje leer je meer over de verzorging van deze plant. Daaronder gaan we dieper in op de verzorging van de bromelia kamerplant.

Beste locatie voor een bromelia in huis: luchtvochtig

Badkamers zijn uitstekende ruimtes voor veel soorten bromelia’s. Badkamers hebben van nature een hogere luchtvochtigheid dan de rest van het huis of kantoorgebouw. Een uitdaging voor badkamers is echter dat er vaak zeer weinig natuurlijk licht binnenkomt. Als er geen ramen in uw badkamer zijn, zorg er dan voor dat de plant wordt blootgesteld aan een tl-licht dat altijd brandt of monteer een groeilicht in de buurt van de plant dat blijft branden, zelfs als de rest van de verlichting uit is. Anders kun je de plant goed neerzetten op een plek in kamer met veel indirect licht. Kortom: Deze plant houdt van een hogere luchtvochtigheid. Dit kan je bereiken met bijvoorbeeld een luchtbevochtiger. Wij hebben recent een uitgebreide Medisana UHW luchtbevochtiger review geschreven. Deze is goed geschikt.

Waterbehoefte en plantvoeding

De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid, maar hoeft niet elke dag opnieuw water te krijgen. Eén keer per week is voldoende. Het leuke van deze plant is dat je – net als bij de aechmea – water in het kelkje in het midden kan gieten. Let wel goed op dat je af en toe het kelkje ook schoonmaakt. De bromelia wil soms nog wel eens insecten lokken naar deze plek. Is je plant aan het bloeien? Geef dan zeker eens per maand een beetje plantvoeding. Zo houd je de groei lang en rijk.

Ziekten en problemen

Deze plant heeft – in vergelijking met andere kamerplanten – niet erg snel last van ziekten. Zet je de bromelia op de juiste plek in huis, houd je de plant goed luchtvochtig en geef je eens per week voldoende water? Dan kun je niet snel ziekten of plagen verwachten.

Veelgestelde vragen over de bromelia

Een aantal vragen en antwoorden over deze kleurrijke plant voor in huis.

?Waar komen deze planten vandaan?

Bromelia’s zijn een neotropische familie, wat betekent dat ze vrijwel uitsluitend in de tropen van de Nieuwe Wereld (en subtropen) groeien. De meeste komen uit Zuid-Amerika en de meeste soorten komen voor in Brazilië.

?Waar staan de bromelia’s symbool voor?

Tropische bloemen worden vaak geassocieerd met luxe en prestige. Dit soort bloemen in diepe kleuren kunnen rijkdom of succes in het leven of liefde betekenen. Zachtere tinten betekenen vaak een schat aan schoonheid, charme of elegantie. Omdat ze uit warmere klimaten komen, worden ze geassocieerd met passie.

?Is de bromelia giftig voor mens, hond of kat?

De bromeliaplant is niet giftig voor katten en honden. Ook is het voor de mens niet giftig of schadelijk. Kijk voor meer in ons overzicht van alle giftige planten voor katten.