Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Cactus

cactus
Zon:
Kan goed tegen volle zon
?Water
Aarde moet droog tot licht vochtig zijn
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Meritt Thomas on Unsplash

De cactus is een ideale plant voor als je wel eens een waterbeurt vergeet. Cactussen vinden het namelijk niet erg om wat droger te staan. Zeker niet in de “rustperiode” van de plant.

Wat is een cactus?

Een cactus is een geslacht van de plantenfamilie cactaceae. Meerdere cactussen worden cacteeën genoemd. Je herkent de cactus meestal aan zuilvormige of bolvormige “lichaam” met ribben of knobbels waar doorns op groeien. De licht tot donker gekleurde bultjes waar de stekels of doorns op groeien worden ook wel areolen genoemd. Deze areolen zijn belangrijk omdat cactussen hierdoor verschillen van andere planten.

Een cactus kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Wil je zelf een cactus in huis halen? Bekijk dan de onderstaande cactussen.

Soorten cactussen

Er zijn veel verschillende soorten cactussen. Er bestaan namelijk 90 verschillende geslachten en tussen de 1500 en 1800 verschillende soorten. Van al deze soorten zijn er een aantal die lijken op een “gewone” kamerplant. Eén van de soorten die lijkt op een gewone kamerplant is de Pereskia. Bij de Opuntia kan je de originele bladvorm nog goed herkennen.

Herkomst van de cactus

De meeste cactussen komen van nature voor in Amerika. Vaak in gebieden waar droge en iets minder droge perioden elkaar afwisselen. Een aantal soorten komen zelfs voor een tropische regenwouden. Ook rond de Middellandse Zee en in tropisch Afrika, Madagaskar en Sri Lanka vind je verschillende soorten cactussen.

Is de cactus giftig?

Het sap van sommige soorten cactussen is giftig. Uiteraard kan je de cactus beter ergens neerzetten waar kinderen of huisdieren niet bij kunnen komen. Zo voorkom je dat ze geprikt worden door de grote stekels of dat de kleine stekeltjes in de huid blijven zitten.

Stekken van de cactus

Je kan de cactus vrij makkelijk stekken. Het kan per cactussoort verschillen hoe je hem het beste kan stekken. Bij sommige cactussen groeit er een vertakking aan de cactus. Die kan je er voorzichtig afsnijden. Voordat je hem weer in de aarde zet is het belangrijk om hem eerst te laten drogen, ongeveer enkele dagen. Wanneer je dit niet doet kan de onderkant van de cactus gaan rotten in de aarde. Bij sommige cactussen ontstaan er uitlopers aan de onderkant van de moederplant. Ook deze uitlopers kan je stekken. Ook zou je de cactussen kunnen stekken of vermeerderen door zaaien of enten.

Verzorging van de cactus

Een cactus behoeft eigenlijk vrij weinig verzorging. Geef een cactus dus gerust aan iemand die liever niet te veel tijd en aandacht besteed aan de verzorging van planten. Ook wanneer je een keer vergeet de plant water te geven is dat geen ramp! Veel soorten cactussen hoef je in de herfst en winter zelfs weinig tot helemaal geen water te geven.

Standplaats van de cactus

Omdat er zo veel verschillende soorten cactussen zijn kan de perfecte standplaats per soort iets verschillen. De meeste cactussen vinden een zeer lichte standplaats (al dan niet met direct zonlicht) erg fijn. Veel soorten vinden het fijn om in de winter op een koelere standplaats te staan, bijvoorbeeld in de slaapkamer.

Potmaat en verpotten

Je kan de cactus het best in het voorjaar verpotten. Wanneer je een kleinere cactus hebt die snel groeit kan je hem ieder jaar verpotten. Grote cactussen hoef je niet ieder jaar te verpotten.

Water geven

De grond mag zomers altijd droog tot licht vochtig zijn. In het groeiseizoen heeft de cactus iets meer water nodig dan ’s winters.

Voeding

Veel cactussen hebben eigenlijk geen voeding nodig. Wil je de cactus in het groeiseizoen toch iets extra’s geven? Dan kan je speciale voeding voor cactussen in huis halen. Geef dan van mei tot en met augustus één keer per 3 à 4 weken voeding.

Luchtvochtigheid

De meeste cactussen doen het goed op een droge plek en hebben geen extra hoge luchtvochtigheid nodig.

Bloei van de cactus

Iedere cactus kan in bloei komen te staan. Echter gebeurt het zelden tot nooit dat een cactus die als kamerplant wordt gehouden in bloei zal komen te staan.

Veelgestelde vragen over de cactus

Bekijk hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de cactus.

?Wat is het verschil tussen de grote stekels en de kleine “prikhaartjes” van de cactus?

Er is een verschil tussen de grote stekels die een cactus kan hebben en tussen de kleine “prikhaartjes”. Waar de grote stekels er gevaarlijker uit zien moet je meer uitkijken voor de kleine prikhaartjes. Deze worden glochiden genoemd en hebben in tegenstelling tot de grote doornen weerhaakjes. Hierdoor blijven ze in de huid zitten en kan je ze moeilijker verwijderen.

?Hoe hebben schijfcactussen een ecologische ramp veroorzaakt in Australië?

In het begin van de 20ste eeuw werd de schijfcactus (Opuntia) geïntroduceerd in Australië. Al snel groeiden er overal cactussen. Zo veel dat er bijna geen landbouwgrond over bleef. Uiteindelijk is de cactus bestreden met een speciale vlinder die de plant van binnenuit opeet.

?Zijn alle planten met stekels cactussen?

Nee, er bestaan namelijk ook verschillende vetplanten met stekels. Bij een cactus groeien de stekels vaak uit de areolen. Dit is niet het geval bij vetplanten met stekels.