Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Calathea

calathea
Zon:
Lichte plek zonder zonlicht
?Water
Grond licht vochtig houden
☝️Moeilijkheidsgraad:
gevorderd
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Olena Shmahalo on Unsplash

De calathea is een bijzondere plant. In de avond bewegen de bladeren en gaat hij “dicht”. Dit is de reden dat deze plant ook wel de “living plant” wordt genoemd.

Wat is een calathea?

De Calathea is een geslacht uit de familie Marantaceae. De naam van deze plant komt van het Griekse kalathos wat ook wel mand of korf betekent. Indianen gebruikten de lange bladeren om er manden van te vlechten. Het zijn groenblijvende vaste planten. Uit de wortel komt een bladstengel of bladsteel met daaraan een blad. De bladeren zijn herkenbaar aan de bijzondere tekeningen. Er kunnen bij de calathea in de lente of aan het begin van de zomer bloemen verschijnen in kleine korfjes. De calathea crocata staat bekend om zijn prachtige oranjekleurige bloemen. Deze soort staat twee maanden in bloei en kan 9 maanden later weer in bloei komen.

Een calathea kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Wil jij een calathea in huis halen? Bekijk dan de onderstaande aanbiedingen.

Soorten calatheas

Er bestaan 277 verschillende soorten calatheas. De soorten hebben vrijwel allemaal een bijzondere tekening op het blad. Dit is ook waarom de calathea zo populair is als kamerplant. De calathea crocata is de enige calathea die wordt gekweekt om zijn bloemen. De calathea ornata kan wel ruim een meter hoog worden.

Herkomst van de calathea

De meeste soorten van de calathea komen voor in Zuid-Amerika. Een deel van de soorten komen voor op de eilandelgordel tussen Indonesië en Australië en in tropisch Afrika. Deze planten groeien voornamelijk in tropische en vochtige oerwouden.

Is de calathea giftig?

De calathea is niet giftig. Je kan de plant dus met een gerust hart in een huis zetten met kinderen en huisdieren.

Stekken of vermeerderen

Je kan de calathea op verschillende manieren vermeerderen. Zo kan je de plant stekken uit de kopstek. De meest gebruikte methode is echter het delen van de plant. Dit kan je doen in een emmer lauw water. Je scheurt de plant in verschillende stukken. Ieder deel moet een aantal bladeren en gezonde wortels hebben. Het is wel belangrijk dat de temperatuur daarna rond de 18 graden ligt. Zo kan de plant namelijk goed wortelen en groeien.

Verzorging van de calathea

Veel mensen vinden een calathea een moeilijke plant om te verzorgen. Dit heeft vooral te maken met de hoge luchtvochtigheid waar deze plant naar verlangt. Het is ook belangrijk om de bladeren goed stofvrij te houden. Dit kan je doen met een zacht microvezel doekje en wat water. Merk je dat de bladeren wat doffer worden? Dan kan je een glansspray gebruiken speciaal voor bladeren van planten.

Standplaats van de calathea

De calathea staat graag op een lichte plek in huis waar geen zon komt. Het liefst een beetje in het midden van de kamer. De calathea houdt van een warme plek in de zomer. In de winter mag de plant in een ruimte staan waar het zo’n 13 tot 16 graden is.

Potmaat en verpotten

Het is belangrijk om de calathea zeker eens per jaar te verpotten. De plant put de grond namelijk snel uit. Omdat ze vrij oppervlakkig wortelen kan je ze beter in een pot zetten die meer breed is dan diep.

Water geven

In de lente en zomer wil de calathea graag dat de kluit vochtig blijft. Niet te nat maar ook zeker niet te droog! In de winter mag je iets minder water geven.

Voeding

Tijdens de groeiperiode in de lente en in de zomer mag je ééns in de twee weken voeding geven aan de plant. Je mag de calathea voeding voor kamerplanten geven. Geef dan wel de helft van de aanbevolen hoeveelheid.

Luchtvochtigheid

De calathea is gek op een hoge luchtvochtigheid. Het is dus erg belangrijk om deze plant regelmatig een douche te geven met de nevelstand van de plantenspuit. Het is nog beter als je deze douchebeurten combineert met een plekje naast een luchtbevochtiger. Blijer kan je de calathea niet maken.

Bloei van de calathea

De calathea kan in het voorjaar of in de vroege zomer tot bloei komen. Er verschijnen dan bloemen in kleine korfjes. De calathea crocata wordt speciaal gekweekt voor zijn prachtige oranjekleurige bloemen.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Bij een teveel aan water kan er wortelrot ontstaan. Je ziet dan dat de nieuwe bladeren opgerold blijven. Ook kan de plant last hebben van bladaaltjes, wortelaaltjes, spint en thrips.

Veelgestelde vragen over de calathea

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over de calathea.

?Welke calathea wordt ook wel de pauwenplant genoemd?

De calathea makoyana wordt ook wel de pauwenplant genoemd. Dit heeft te maken met het vlek- en streepdessin dat vanuit de middennerf uitwaait naar de zijkant van het blad. De achterkant van het blad is paars gekleurd en heeft hetzelfde dessin.

?Wat maakt de calathea een lastig te verzorgen plant?

Door veel mensen wordt de calathea gezien als een lastig te verzorgen plant. Dit heeft vooral te maken met de behoefte van de plant aan een hoge luchtvochtigheid. Heb je een luchtbevochtiger in huis en sproei je de bladeren regelmatig nat met een plantenspuit? Dan zal je zien dat de plant zeker in de lente en zomer flink kan groeien.

?Waarom wordt de calathea ook wel “the living plant” genoemd?

De calathea wordt ook wel de “living plant” genoemd. In de avond gaan zijn bladeren omhoog en in de ochtend weer omlaag. Als het stil is in huis kan je soms het geruis horen van de bladeren. Ook wanneer de nieuwe bladeren uitrollen kan je dit horen.