Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Caryota Mitis

caryota mitis
Zon:
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Rajendra Biswal on Unsplash

De Caryota Mitis-palmboom, staat ook wel bekend als de zachte vinnetjespalm, dankt zijn algemene naam aan de gerafelde, geribbelde textuur van de donkergroene  blaadjes die op rechtopstaande stengels groeien. De driehoekige blaadjes zijn uniek en na verloop van tijd natuurlijk gespleten  aan de uiteinden – net als een vissenstaart.

Hieronder lees je alles over de verzorging van de plant, lees je een definitie en bekijk je onze antwoorden op de veelgestelde vragen over deze megagrote palmsoort.

Wat is caryota mitis?

Deze plant ken je waarschijnlijk het beste als de zachte vinnetjespalm. Caryota mitis is een palmsoort die inheems is in tropisch Azië, van India tot Java tot Zuid- China. Nu zien we de plant ook steeds meer terug in Zuid- Florida en in delen van Afrika en Latijns-Amerika. De kans is enorm groot dat je de zachte vinnetjespalm bent tegengekomen op reis door Azië. Caryota mitis heeft geclusterde stengels tot 10 m lang en 15 cm in diameter. Bladeren kunnen tot 3 m lang zijn. Bloemen zijn paars en de vruchten – schadelijk voor de mens en giftig voor katten- zijn donkerpaars of rood. In het Engels heet de palm de fishtail palm. De boom kan binnenshuis gemakkelijk 1.8m hoog worden.

Caryota Mits kopen

Wil je de zachte vinnetjespalm kopen? Dan heb je geluk! Je kan deze direct online kopen. Wij raden dit voor de hele grote kamerplanten en palmen eigenlijk altijd aan. Dan wordt de palm gewoon bij je thuis bezorgt. Dit scheelt echt veel tillen.

Giftige palm

De vrucht van C. mitis is verzadigd met raphides , scherpe, vorm van calciumoxalaat. De raphides zijn sterk irriterende stoffen die schade en vervolgens jeuk veroorzaken bij contact met de huid en, indien ingeslikt, de mond. Dit komt door de fysieke structuur van de raphides en niet door een chemische reactie

Verzorging van de caryota mitis

Deze palm niet heel erg lastig om te verzorgen en kunnen we ook voor de beginner (met een hoog plafond in huis) aanraden. Hieronder zie je in een Engelstalig filmpje meer informatie over de verzorging van de caryota mitis, zachte vinnetjespalm.

Licht

Deze palmboom heeft zeer helder indirect licht nodig van een raam op het oosten of westen. Vermijd directe blootstelling aan de zon.

Water geven

Geef een zachte vinnetjespalm goed water en laat de bovenste 25% van de grond uitdrogen voordat je weer water geeft. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen. Laat de palm ook zeker niet in overtollig water zitten. Bladranden worden bruin als er te veel chemicaliën in het water zitten. Gebruik in dat geval gedestilleerd water.

Hoge luchtvochtigheid

De caryota mitis doet het goed bij een hoge luchtvochtigheid. Het beste kun je een luchtvochtigheid van boven de 50% aanhouden. Haal je dit in huis niet, wat in de wintermaanden vaak erg lastig is, kun je een luchtbevochtiger overwegen, zoals de Medisana UHW luchtbevochtiger.

Ziekten, plagen en ongedierte op de palm

Spintmijten zijn het grootste probleem. Spray een zachte vinnetjespalm een ​​paar keer per maand met een milde oplossing van warm zeepwater. Dit voorkomt en verwijdert spintmijten. Het houdt ook de bladeren schoon en stofvrij.

Snoeien

De nieuwe groei op een Fishtail Palm komt alleen van het uiteinde van de stengel. Als je het nieuwste varenblad afsnijdt waar het aan de hoofdstam is bevestigd, zal er GEEN nieuwe groei meer op de plant zijn.

Veelgestelde vragen over de caryota mitis/Fishtail palm

Hieronder zie je veelgestelde vragen en onze antwoorden over deze bijzondere – en grote – kamerplant.

?Ik vind de vinnetjespalm geweldig, maar ik woon erg klein. Kan ik een kleine palm kopen?

Het is een hele grote palm van zichzelf en ze groeien – mits je de caryota mitis goed verzorgt – erg hard. Je kan ze wat kleiner kopen (denk aan 130cm+ in hoogte), maar uiteindelijk zullen ze hard groeien. Bedenk goed of je er wel voldoende ruimte voor hebt.

?Help, de uiteinden van de bladeren van de zachte vinnetjespalm worden bruin!

Er kunnen verschillende redenen zijn: te veel kunstmest(dit treft meestal eerst de onderste bladeren), te veel fluoride in het water, te weinig vocht of de grond volledig laten uitdrogen. Bekijk deze oorzaken stuk voor stuk.

?Mijn fishtail palm / caryota mitis raakt het plafond al. Kan ik de plant terugsnoeien of knippen?

Nee. Dit is zeker niet verstandig. De palm zal daarna niet meer groeien. Geef de palm cadeau aan iemand met een hoger plafond ?.

?Ik zet mijn fishtail palm voor de zomer buiten. ik kan niet geloven dat het fruit en bloemen heeft gekregen. moet ik ze bewaren of afsnijden?

Als je de bloemen niet afknipt, sterft de hele steel van de zachte vinnetjespalm  af. De vrucht van een Fishtail Palm bevat oxaalzuur dat je huid kan verbranden; dus trek wat plastic handschoenen aan als je het fruit verwijdert.