Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Chamaedorea

chameadorea
Zon:
lichte plek zonder direct zonlicht
?Water
vochtige grond in de zomer
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by vadim kaipov on Unsplash

Eén van de meest verkochte kamerplanten ter wereld, dat is de chamaedorea elegans – ook wel de salonpalm genoemd. Deze plant heeft de Award of Garden Merit gewonnen. Dat is een prijs voor planten die beoordeeld op hun prestaties onder Britse groeiomstandigheden. Zelfs in het Victoriaanse tijdperk was deze plant al populair. Hij overleefde namelijk goed in onverwarmde en donkere Britse appartementen en kassen.

Wat is een Chamaedorea?

De chamaedorea wordt ook wel de Mexicaanse bergpalm genoemd. Deze plant is onderdeel van de palmenfamilie (palmae). De naam chamaedorea komt van de Griekse woorden chamai en dory. Deze woorden betekenen laag/klein/op de grond en lans. Het is een klein blijvende en sierlijke palm met een buisvormige stam. De bekendste soort, de elegans, heeft smallere bladeren. De metallica heeft veel bredere bladeren en oogt ook heel anders.

Verschillende soorten van de Chamaedorea

Er bestaan verschillende soorten van de Chamaedorea. Eén van de bekendste soorten van dit geslacht is de elegans. Deze komt in het wild voor in Mexico.

Koop de chamaedorea online: Bekijk de beste aanbiedingen en de laagste prijzen

Hier komt de Chamaedorea vandaan

De chamaedorea komt in het wild voor in Midden- en Zuid Amerika. Hier leeft hij in regenwouden. De bekendste soort chamaedorea, de elegans, wordt voornamelijk in het wild gevonden in Mexico en Guatemala.

Is de Chamaedorea giftig?

De chamaedorea is niet giftig. Je kan de plant gewoon in een ruimte zetten waar ook huisdieren en kinderen leven.

Zo stek of vermeerder je de Chamaedorea

Je kan de palm vermeerderen door de plant voorzichtig te scheuren. Het kan zijn dat de plant na het vermeerderen moeilijk wortelt. 

Alles over de verzorging van de Chamaedorea

De chamaedorea is geen moeilijke plant om te verzorgen. Hij heeft natuurlijk zo zijn voorkeuren maar ook wanneer hij eigenlijk iets te donker en in een iets te droge lucht staat blijft hij het nog goed doen.

Dit is de beste standplaats voor de Chamaedorea

De palm staat graag op een lichte plek in huis. Zet de chamaedorea echter niet op een plek waar hij in aanraking komt met direct zonlicht. Dan kunnen de bladeren namelijk geel worden. In de maanden oktober tot en met februari gaat de plant in een soort ruststand. Het is belangrijk dat de temperatuur ’s nachts niet uitkomt boven de 12 tot 14 graden.

Verpotten van de Chamaedorea

Groeien de wortels uit het potgat? Dan is de chamaedorea klaar om verpot te worden in een grotere pot. Je kan de plant het best in een hoge en smalle pot zetten.

Water geven

In de warme zomerse maanden kan je plant één keer per week dopen in het water. Verder mag je in deze maanden ook tussendoor veel water geven. In de winter hoef je de aarde alleen maar licht vochtig te houden.

Voeding

In de groeiperiode van de plant – van maart tot en met augustus – kan je de plant iedere week voeding geven. Geef dan het liefst 1/3 van de aanbevolen hoeveelheid. Je kan de plant gewoon kamerplantenvoeding geven. Nog beter is het wanneer je de plant speciale palmvoeding geeft.

Luchtvochtigheid

De plant zal minder hard groeien wanneer hij in een droge en warme kamer staat. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede luchtvochtigheid in huis. Hier kan je voor zorgen door de palm regelmatig een spraybeurt te geven met de plantenspuit of door een luchtvochtiger in de kamer te zetten.

Bloei van de palm

Aan de palm kunnen bloemen ontstaan die later veranderen in besachtige vruchten. Deze zitten aan enkele of vertakte stelen onder of tussen de bladeren van de palm. Wanneer de plant slechts 30 cm hoog is kan hij al in bloei komen te staan.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Deze kamerplant kan last krijgen van ziekten zoals schildluis, bladluis en spint. Wanneer je de plant op de juiste manier verzorgt zal je hier echter niet snel last van hebben. Ook voorkom je spint door de plant een regelmatige sproeibeurt te geven.