Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Chinees Lantaarnplantje

Chinees lantaarnplantje
Zon:
Direct zonlicht
Water
1x per week / 2 weken
☝️Moeilijkheidsgraad:
Makkelijk
Direct kopen

Uitgelichte afbeelding: Photo by Studioplant

Terug van weggeweest is de Ceropegia woodii. Dit plantje noemen we een Chinees Lantaarnplantje. Door zijn hartvormige blaadjes aan lange strengen is het ook niet raar dat deze hangplanten de bijnaam String of hearts hebben gekregen.

Een lantaarnplantje is een snelle groeier. Dat betekent dat zijn ranken binnen no time als lange slierten naar beneden hangen. Soms meer dan een meter lang!

De Ceropegia woodii is door zijn lange ranken bij uitstek een hangplant. Of een plant die je op een hoge kast zet en erlangs naar beneden laat groeien.

Oorsprong van een Chinees lantaarnplantje

Van oorsprong komt de Ceropegia woodii voor in de natuur in landen als Zimbabwe en Zwaziland. In zijn natuurlijke habitat kan de plant maar liefst een meter of vier lang worden. Je kunt je voorstellen hoe mooi de plant in dat gebied langs de rotsen naar beneden hangt.

String of hearts: plant van de liefde?

Hoewel de symboliek van de lantaarnplant niet direct naar liefde wijst, doet zijn blad anders vermoeden. Met zo’n plantje kun je door blaadjes in de vorm van hartjes wel bij je vrienden aankomen! Zelfs je geliefde kan een plant met hartjes zeker weten wel waarderen.

Ben jij op zoek naar een nieuw plantje? Ga dan eens voor zo’n unieke Ceropegia woodii! Vooral zo’n vijftig jaar geleden had iedereen een of meer van zulke lantaarnplantjes in huis. Hoe leuk, dat we dit soort planten weer helemaal ontdekken en er weer net zo gek op zijn.

Ook wel strings of hearts genoemd
Ook wel strings of hearts genoemd (foto: Wolves in London)

Eigenschappen van een Chinees lantaarnplantje

Het gemak waarmee je deze plant verzorgt, maakt het een populaire aankoop. Maar ook een blijver: je kunt bijzonder lang van deze plant genieten. Hoe je een Chinees lantaarnplantje verzorgt op een manier waardoor je er lang plezier van hebt? Lees vooral verder, we zochten het voor je uit. 

String of hearts: strengen met hartjes

Het kenmerk van deze plant is duidelijk het blad in hartvorm. Daarnaast kenmerkt hij zich door de lange dunne ranken. Het blad is aan de onderkant paars. De bovenkant is grijsgroen en heeft een mooi patroon. Dat maakt het een bijzonder plantje dat eigenlijk overal en ik elk huis wel past.

Verschillende soorten Chinees lantaarnplantje

Binnen de familie Ceropegia zijn veel varianten verkrijgbaar; zeker tweehonderd. De Ceropegia Woodii is er een van. En ook daar zijn varianten in, de soorten die je bij ons in de winkels vindt, zijn:

  • Ceropegia Woodii ‘Variegata’
  • Ceropegia Woodii ‘Silver Glory

Ga je naar een tuincentrum of plantenwinkel dan is de kans groot dat ze de Variegata in huis hebben. De Silver Glory komt minder vaak voor. Het verschil tussen die twee is vooral te vinden in het patroon. Silver Glory is egaler grijsgroen en zeker ook de moeite waard.

Hoe kun je een Chinees lantaarnplantje stekken?

Een string of hearts kun je stekken op twee manieren. De eerste is door een stuk van de rank af te knippen. De afgeknipte rank zet je in het water en je wacht tot deze gaat wortelen. Dit kan soms wel enkele weken duren.

Een string of hearts kan je op 2 manieren stekken
Een string of hearts kan je op 2 manieren stekken

Een oudere lantaarnplant kan stekken ontwikkelen op de plek waar eerder twee blaadjes samen waren. Op die plek ontstaan beige knolletjes. Deze knip je eraf.

In een potje met verse potgrond leg je het knolletje neer. Ook voor deze methode is geduld nodig: na verloop van tijd krijgt het nieuwe plantje wortels en start de groei van de ranken.

Chinees Lantaarnplantje verzorging

Een Chinese lantaarnplant is heel eenvoudig te verzorgen. Waar je deze plant neerzet, is namelijk niet echt van belang. Geef je hem een keer per week water, dan is hij al tevreden.

Standplaats lantaarnplantje

In de schaduw of in de zon, je hoeft niet echt rekening te houden met de standplaats van de Chinese lantaarnplant. Handig, want dat betekent dat je deze plant ook in direct zonlicht kunt neerzetten. Het is wel zo dat de plant juist floreert bij direct zonlicht. Het maakt dat er een duidelijker patroon op het blad ontstaat.

Qua luchtvochtigheid heeft een lantaarnplant ook geen eisen. Het is wel zo dat deze hangplanten goed kunnen overleven bij een droge luchtvochtigheid. Dit in tegenstelling tot veel planten die daar minder goed mee om kunnen gaan.

String of hearts: snel nieuwe blaadjes

We noemden de Chinese lantaarnplant al een snelle groeier. Dat maakt dat nieuw blad aanmaken een fluitje van een cent is, voor deze plant. Vooral als je hem af en toe onderwerpt aan een snoeibeurt, groeien nieuwe blaadjes weer aan.

De plant floreert in direct zonlicht
De plant floreert in direct zonlicht (foto: Pelckmans)

Hoe moet je een Chinees lantaarnplantje snoeien?

Groeien zijn ranken zo lang dat de plant de grond raakt? Knip eenvoudig de te lange strengen af. De plant heeft er niets van. Ook bij kale plekken mag je best flink terug snoeien. Geen probleem voor deze hangplant om af en toe even gekortwiekt te worden.

Het voelt misschien vreemd om de plant met een schaar te lijf te gaan. Maar bij een Chinees lantaarnplantje kun je dat met een gerust hart doen. Grote kans dat hij na de snoeibeurt weer helemaal mooi wordt en binnen korte tijd weer nieuw, fris blad heeft.

Enkele keren per jaar in bloei

Hoe leuk, dat de hangplant soms wel meerdere keren per jaar bloeit. Vooral als de plant zich goed verzorgd voelt, beloont hij je met mooie bloemetjes. Hoewel het niet uitmaakt waar je deze plant neerzet, is voor de bloei wel direct zonlicht nodig.

Kun je een Chinees lantaarnplantje zomaar verplaatsen?

Op elke plek in je woonkamer kan deze hangplant gedijen. Verplaatsen is dus niet direct een probleem. Wel is het zo dat het een hangplant is, op tafel zetten is daarom een minder goed idee. Heb je een zonnige plek beschikbaar? Daar verwen je deze hangplant extra mee.

String of hearts kan tot een meter lang worden! Sowieso heb je niet zomaar een plek voor een plant met lange ranken als deze. Hij doet het goed als hangplant en je kunt nu eenmaal niet overal zomaar een plant ophangen.

Chinees lantaarnplantje in bloei
Chinees lantaarnplantje in bloei (foto: Vouchervandaag)

Chinees Lantaarnplantje water geven

Weten wanneer een Chinees lantaarnplantje verzorging in de vorm van water nodig heeft? Het is een kamerplant met de eigenschap van een vetplant die rekening houdt met barre tijden. In zijn wortelknollen slaat deze hangplant zijn overtollige water op, zodat hij er weer even tegen kan.

Dit is dus een plant die niet van natte voeten houdt. Je kunt hem het beste pas weer water geven als hij droog staat. Geef je elke week een slokje, dan is de lantaarnplant zeker oké. Een keer in de twee weken vindt hij ook goed.

Zie je gele blaadjes? Dan heeft het Chinees lantaarnplantje verzorging nodig! Gele blaadjes wil namelijk zeggen dat hij te weinig water heeft. Snel met de gieter erop af en hij trekt weer lekker bij.

Extra voeding voor het lantaarnplantje?

Op zich heeft deze hangplant geen extra voeding nodig. Wil je hem toch een keer lekker verwennen? Doe het dan in het voorjaar of in de zomer. Dat is de tijd dat de plant zich weer opmaakt voor de rest van het jaar en kan hij die extra boost wel hebben.

Wanneer een Chinees lantaarnplantje verpotten?

Hoewel de ranken vrij snel groeien, is een lantaarnplantje niet snel zijn pot ontgroeid. Eens in de drie jaar een keer verpotten is meer dan genoeg. Dit doe je bij voorkeur in het voorjaar. Gebruik verse potgrond en kies een mooie, grotere pot voor hem uit.

Eens in de paar jaar verpotten is genoeg
Eens in de paar jaar verpotten is genoeg (foto: Enjoy! The Good Life)

Omdat je de lantaarnplant bij het verpotten uit zijn plastic binnenpot haalt, kun je ervoor kiezen om hydrokorrels onder de potgrond te doen. De plastic pot zorgt er namelijk voor dat de plant vocht kwijt kan als je hem echt te veel geeft. De hydrokorrels nemen deze functie over.

Plagen in een lantaarnplantje

Voor ziekten en plagen is dit plantje niet zo erg vatbaar. Natuurlijk kan er ongedierte als bijvoorbeeld rouwvlieg in de plant komen. Meestal is dat het gevolg van minder goede verzorging.

Vaak gestelde vragen

Is een Chinees lantaarnplantje giftig?

Dit zijn planten waarbij het niet erg is als je kindje of huisdier ervan smult. Natuurlijk is hij niet lekker dus bij voorkeur eet je er niet van. Maar giftig is de Ceropegia Woodii niet, dus geen paniek als het per ongeluk gebeurt.

Is het Chinees lantaarnplantje een vetplant?

Een lantaarnplant heeft het vermogen van een vetplant maar is het niet. Dat vermogen gaat over het opslaan van water. Wel kun je deze plant het beste als een vetplant behandelen.

Kun je een Chinees lantaarnplantje buiten zetten?

Hoewel deze plant in zijn natuurlijke omgeving buiten staat, is dat in ons land geen aanrader. Ons klimaat is niet geschikt voor een plek in de tuin. Houd zijn standplaats dus maar gewoon binnen. In landen in de omgeving van Zuid-Afrika is het een plant die je tegenkomt verstrengeld aan een boomtak of kruipend tussen de rotsen.

Hoe ziet de bloei eruit van de string of hearts?

Heb je het geluk dat je Ceropegia Woodii in bloei staat? Dan zul je zien dat de bloemetjes in lantaarnvorm zijn. Ze zijn roze van kleur. Zijn unieke bloei maakt deze plant een echte bloeiende kamerplant.