Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Citrus

citrus
Zon:
Veel licht
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Ernest Porzi on Unsplash

Wil jij eetbare planten in huis die in het voorjaar ook nog eens heerlijk geurende bloemen krijgen? Dan is de citrus zeker een geschikte plant voor jou! Bij een goede verzorging kan je ook nog eens vele jaren van de plant genieten.

Wat is een citrus?

Een citrusplant is een geslacht uit de familie Rutaceae, de wijnruitfamilie. Deze familie bestaat uit 160 geslachten en maar liefst 1800 verschillende soorten. Het Latijnse woord citrus betekent citroenboompje.

Verschillende soorten van de citrus

Er zijn veel verschillende soorten citrusvruchten. De mandarijn (Citrus Reticulata), de pompelmoes (Citrus Grandis) en de sukadecitroen of cedraat (Citrus Medica) worden gezien als de originele citrusvruchten. Alle andere citrusvruchten zijn kruisingen of cultivars.

Koop de citrus online: Bekijk de beste aanbiedingen en de laagste prijzen

Wil jij een citrusplant in huis halen? Bekijk dan de onderstaande aanbiedingen.

Hier komt de citrus vandaan

Oorspronkelijk komt de citrus uit Zuidoost-Azië. Er zijn zelfs al aanwijzingen voor de teelt van citrusvruchten uit het jaar 2100 voor Christus. De eerste soort die in het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied kwam was de sukadecitroen. Daarna volgden de sinaasappel en de mandarijn.

Is de citrus giftig?

De citrus is niet giftig. Zowel de stam van de boom als de vruchten zijn niet giftig. Ook in een ruimte met dieren en kinderen kan je de citrus plaatsen.

Zo stek je de citrus

Je kan de citrus op meerdere manieren vermeerderen. Zo kan je pitten zaaien. Uit deze pitten krijg je vaak “wilde” planten. Ook kan je de plant stekken. Je kan het stekje van 25 cm diep in een matig verwarmde en vochtige bak zetten. Afbuigen is ook nog een optie voor het vermeerderen van de citrus.

Alles over de verzorging van de citrus

Om de citrus mooi te houden en ervoor te zorgen dat er ieder jaar vruchten aan komen is het belangrijk om hem zo goed mogelijk te verzorgen. Hieronder vind je alle tips voor de juiste verzorging van de citrus.

Dit is de beste standplaats voor de citrus

In huis kan je de citrus het best op een lichte plek in huis zetten zonder direct zonlicht. Kies een plek uit waar het niet al te warm wordt. In de zomer zou hij eventueel in de tuin of op het balkon kunnen staan. Dan is het niet erg wanneer hij in de volle zon staat. In de winter mag de citrus in een koudere (maar wel lichte) kamer staan. Ze kunnen dan zelfs op een plek staan met temperaturen van 4 tot 6 graden.

Verpotten van de citrus

De wortels van de citrus zijn vrij gevoelig. Het is dus belangrijk om de citrus alleen te verpotten wanneer dat echt nodig is. Verpotten doe je wanneer de plant twee of drie keer zo groot is als de plantenbak.

Water geven aan de citrus

In de zomer verlangt de citrus veel water! Je mag de citrus ruim water geven en regelmatig een sproeibeurt geven. Tijdens de bloei hoef je de plant geen sproeibeurten te geven. In de winter mag de potkluit net vochtig zijn. Je hoeft dan een stuk minder water te geven dan in de zomer. Verkleuren de bladeren van de plant? Dan kan het zijn dat hij te veel water krijgt of dat hij het water niet kwijt kan. Het is belangrijk om te zorgen dat het water goed afgevoerd kan worden. Dit kan je doen door een gat te boren in de bodem van de pot.

Voeding

In de lente en zomer (tot augustus) mag je de citrus iedere week voeding geven. Je geeft de plant de hoeveelheid voeding die op de verpakking staat. Grappig weetje: Wanneer de bladeren geel worden kan je de citrus een aftreksel van roestige spijkers geven of een theelepel ijzersulfaat oplossing op een liter water.

Luchtvochtigheid

Door het leerachtige blad kan de citrus redelijk goed tegen een droge lucht. Toch vindt de plant het heerlijk wanneer hij in de zomer regelmatig een sproeibeurt krijgt. Let er wel op dat je de plant geen sproeibeurt geeft wanneer hij in bloei staat!

Bloei van de citrus

De meeste citrusbomen krijgen tijdens de bloei witte bloemen die heerlijk geuren. Deze oranjebloesem wordt in Spanje ook wel Azahar genoemd. In Spanje heb je zelfs de Costa del Azahar (oranjebloesemkust). Deze streek staat bekend om de vele sinaasappel-, citroen- en mandarijnenplantages. Er bestaan ook andere kleuren bloemen.

Snoeien van de citrus

Wil je de plant snoeien? Dan kan je dat het beste in het voorjaar doen. Probeer alleen te snoeien als het echt onvermijdelijk is. Het zal namelijk (helaas) bloemknoppen kosten.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Bij een verkeerde verzorging van de citrus kan hij last krijgen van dop-, schild- en wolluis, spint en thrips. Wanneer je de juiste cultuurmaatregelen treft zal hij hier geen last van hebben.

Veelgestelde vragen over de citrus

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de citrus.

?Welke vruchten behoren tot de citrusvruchten?

Naast de citroen en sinaasappel zijn er nog veel meer vruchten die behoren tot de citrusvruchten. Namelijk de limoen, mandarijn, bergamot, pompelmoes, grapefruit, pomelo, sweetie, tangelo, sukadeboom, zure sinaasappel, yuzu, amanatsu, Chinese kumquat en calamondin.

☕Waar wordt de bergamot citrusvrucht voor gebruikt?

Bij de naam “bergamot” gaat er waarschijnlijk wel een belletje rinkelen, maar waar kan je deze citrusvrucht van kennen? Waarschijnlijk is deze zure citrusvrucht een kruising tussen een soort limoen en een soort zure sinaasappel. De olie uit deze vrucht wordt (onder andere) gebruikt als smaakstof in earl grey thee en als etherische olie.

?Wat zijn de drie oorspronkelijke citrusvruchten?

Eigenlijk bestaan er slecht drie oorspronkelijke citrusvruchten. Dit zijn de pompelmoes, de mandarijn en de sukadecitroen of cedraat. De overige citrusvruchten zijn kruisingen. Kruisingen kunnen ook ontstaan uit een kloon van de moederplant. Dit maakt het voor onderzoekers nog wel eens lastig om een stamboom van citrusvruchten te maken.

?Hoe is de minneola ontstaan?

De minneola is een populaire citrusvrucht die in Nederland veel wordt verkocht in supermarkten en in groentewinkels. Deze plant valt onder de verzamelnaam tangelo. Dit zijn kruisingen tussen de mandarijn en grapefruit of pompelmoes. De mineola is een kruising tussen een Dancy mandarijn en een Duncan grapefruit.