Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Clusia

clusia
Zon:
lichte plek niet in direct zonlicht
?Water
aarde licht vochtig houden
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Ben jij op zoek naar een zeer sterke plant die ook nog eens een luchtzuiverende werking heeft? Dan is de clusia misschien wel de plant die je zoekt! De Clusia Rosea Princessa is de meest populaire kamerplant uit het clusia geslacht.

Wat is een clusia?

De clusia is een geslacht uit de plantenfamilie clusiaceae. Dit geslacht uit zo’n 300 tot 400 verschillende soorten. De plant is vernoemd naar botanicus Charles de l’Écluse. Deze naam is gegeven door Carl Linnaeus. De clusia kan je vinden als struik, klimplant of als boom. Als boom kunnen sommige soorten maar liefst 20 meter hoog worden.

Een Clusia kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Er zijn veel verschillende webwinkels waar je de clusia kan kopen. Hieronder vind je een aantal online verkrijgbare clusia’s. De meest bekende soort die als kamerplant wordt gebruikt is de Clusia Rosea Princess. Dit is een compacte plant. Ook de Variegata, White Star, Nana en Gold Rush zie je regelmatig terugkomen als kamerplant.

Soorten Clusia’s

Er bestaan zo’n 300 tot 400 verschillende soorten clusia’s. Je hebt struiken, bomen en klimplanten. Er zijn zelfs soorten die als epifyt leven. Epifyten halen voedingsstoffen uit de plant waar ze tegenaan groeien zonder die plant alle voedingsstoffen te ontnemen. Deze soorten clusia’s groeien van bovenaf lange luchtwortels langs een boom om die boom uiteindelijk te wurgen en te doden. Dit is ook iets wat wurgvijgen doen. De clusia rosea wordt ook wel de handtekeningenboom genoemd. Dit komt omdat je in het bladweefsel kan “schrijven”. Zo werden de bladeren zelfs gebruikt om speelkaarten van te maken in West-Indië. De tekening blijft ook lang zichtbaar in het blad, bijna zoals in het schors van een boom.

Herkomst van de clusia

Oorspronkelijk komt de clusia uit tropisch Amerika. In de bergbossen van de grote Antillen zijn de planten dominant. Je vindt de clusia in regenwouden maar ook in drogere gebieden. Omdat ze op zoveel plekken kunnen overleven worden ze ook wel eens gezien als onkruid. In sommige gebieden worden ze zelfs beschouwd als invasieve soort.

Is de clusia giftig?

De clusia is giftig. Plaats de plant dus liever niet in een kamer waar ook huisdieren en kinderen leven. Vooral het sap uit de plant én de groene vruchten zijn giftig. Het sap zorgt voor een misselijk gevoel en voor braken. Wanneer het sap op de huid komt kan je last krijgen van huidirritatie.

 Stekken of vermeerderen

Je kan de clusia makkelijk stekken. Dit doe je als volgt. Knip een stengel van ongeveer 20 cm met minimaal 3 bladeren van de plant. Zet de stengel in een vaasje met water tot je wortels ziet verschijnen. Hier heb je wel wat geduld voor nodig. De stengel met wortels kan je in de aarde zetten. Ook de stek zal het beter doen wanneer hij in een omgeving staat met een hoge luchtvochtigheid.

Verzorging van de clusia

Hieronder lees je meer over de verzorging van de clusia. De clusia is een plant die in het wild kan groeien in veel verschillende soorten gebieden. Een sterke plant dus die het ook in huis snel naar zijn zin zal hebben. Het is belangrijk om erop te letten dat een clusia met een bont blad meer licht en warmte nodig heeft dan een clusia met een groen blad.

Standplaats van de clusia

Het liefst staat de clusia het hele jaar in een kamer waar het minimaal 16 graden is. Waar veel planten het goed doen wanneer ze in de winter een koelere “rustperiode” hebben is dat bij de clusia niet het geval. Dit komt omdat ze dit in de natuur ook niet hebben. Verder staat de plant graag op een lichte plek zonder direct zonlicht. Ook kan de plant er dankzij zijn sterke bladeren tegen wanneer je soms de bladeren raakt als je langs de plant loopt.

Potmaat en verpotten

Vaak moet je de clusia om de twee jaar verpotten in een grotere pot. Waar de meeste planten verpot worden in een pot die zo’n 20 cm groter is dan de oude pot mag de clusia best in een nog iets grotere pot worden gezet.

Water geven

De plant staat het liefst altijd in licht vochtige aarde. Dit betekent dat je de plant vrij veel water mag geven. Uiteraard mag je op warme zonnige dagen in de zomer en lente meer water geven dan in de winter. Controleer ook regelmatig of de plant nog vochtig genoeg staat.

Voeding

De plant verlangt graag wat voeding in de zomer. Om de twee weken mag je de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking van universele potgrond staat geven.

Luchtvochtigheid

De plant houdt erg van een hoge luchtvochtigheid. Je kan dus gebruik maken van een luchtbevochtiger en/of de plant regelmatig besproeien met de plantenspuit.

Bloei van de clusia

Veel soorten clusia’s kunnen in bloei komen te staan. De clusia krijgt dan mooie grote wit met roze bloemen. Zoals bij veel andere planten ook het geval is bloeit de clusia minder snel wanneer hij als kamerplant gehouden wordt.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

De clusia is een sterke plant en heeft dus niet snel last van ongedierte. Wanneer ze niet op de juiste plek staan of niet goed verzorgd worden kunnen ze wel last krijgen van schild- en dopluis. Deze luissoorten zijn makkelijker te bestrijden. Is er sprake van veel uitval van bladeren? Dan kan dat komen door een donkere standplaats of door heftige temperatuurswisselingen.

Veelgestelde vragen over de clusia

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de clusia.

?Waar wordt de clusia voor gebruikt?

De clusia heeft verschillende functies. Je hebt de rosea, de major en de orthoneura die worden gekweekt als sierplant of als kamerplant. Soms worden het bloemhars en de latex van de plant gebruikt om wonden af te dichten, deze hebben ook antiseptische eigenschappen. Het hout wordt nog wel eens gebruikt voor dakconstructies. Ook is het hout populair omdat het duurzaam is.

?Help, mijn clusia krijgt gele en slappe bladeren! Wat nu?

Wanneer je een plant te veel water geeft en dit water niet kan weglopen kan er wortelrot ontstaan. De wortels kunnen dan geen water en voedingsstoffen meer opnemen. Vaak zie je dat de clusia dan gele en slappe bladeren krijgen. Meestal betekent dit het einde voor een plant. Gelukkig zou je nog wel wat takken kunnen stekken.

?️Heeft de clusia een luchtzuiverende werking?

Ja, de clusia heeft een luchtzuiverende werking. Daarom is het plant erg geschikt om neer te zetten in huizen, kantoren en scholen. De plant zuivert wel 30 vierkante meter lucht.