Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Cordyline

cordyline
Zon:
Lichte plek zonder direct zonlicht
?Water
Vochtige grond
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

De cordyline staat bekend om zijn prachtig gekleurde bladeren in de kleuren groen, rood, roze of zelfs tricolor met geel. Sommige soorten hebben ook nog eens prachtige tekeningen op de bladeren. Er zijn van deze plant ook winterharde soorten bekend.

Wat is een cordyline?

Cordyline is een geslacht uit de plantenfamilie Agavaceae (een familie van eenzaadlobbige planten). De naam komt van het Griekse woord kordyle dat “knots” betekent. Deze naam verwijst naar de knotsvormige knollen aan de wortel van de plant. De soorten van de cordyline zijn tropische en subtropische bomen, struiken en halfstruiken. De stamloze planten kunnen ongeveer twee meter hoog worden en de soorten met stam maar liefst 15 meter hoog! De plant is vooral populair als kamerplant dankzij zijn prachtig gekleurde bladeren, waarvan sommige ook nog eens mooie tekeningen hebben op het blad.

Koop de cordyline online; beste prijzen en aanbiedingen

Wil jij een cordyline plant in huis halen? Bekijk hieronder de beste prijzen en de mooiste aanbiedingen.

Soorten van de cordyline

Er bestaan 26 verschillende soorten van de cordyline. Sommige soorten kunnen in de zomer in Nederland zelfs buiten gehouden worden. Je hebt koude-kas soorten en warme-kas soorten. De koude-kas soorten overwinteren het liefst op een plek waar de temperatuur tussen de 4 en 7 graden Celsius ligt. De warme-kas soorten overwinteren in een ruimte van minimaal 10 tot 13 graden Celsius.

Herkomst van de cordyline

Deze plant komt voor in een gebied dat zich uitstrekt van Zuidoost-Azië tot aan Nieuw-Zeeland. Hier leven ze in tropische en subtropische gebieden.

Is de cordyline giftig?

Helaas is deze plant giftig. Wanneer een huisdier van de plant heeft gegeten kan hij gaan overgeven.

Stekken of vermeerderen

De cordyline kan je op meerdere manieren vermeerderen. Je kan de plant stekken en de uitlopers gebruiken. Je kan een stuk stam met minimaal 3 ogen stekken. Van de terminalis kan je een kopstek nemen en die in een warme bodemwarmte (van 30 tot 35 graden) en onder glas laten groeien.

Hoe verzorg je een cordyline?

Bij de verzorging van deze plant is het vooral belangrijk om te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis hoog is. Ook moet de plant – zeker in de zomermaanden –  voldoende water krijgen.

Standplaats van de cordyline

De cordyline staat het liefst op een lichte plek in huis zonder direct zonlicht. Helemaal goed doet deze plant het in een afgesloten bloemenvenster of in een kas. Hier kan de lucht namelijk makkelijk vochtig gehouden worden. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid.

Potmaat en verpotten

Het is bij deze plant belangrijk dat je hem alleen verpot wanneer dat écht nodig is. Je kan bij het verpotten gebruik maken van standaard potgrond. De terminalis kan ook goed groeien in naaldenbossengrond. En de australis zou blij worden van wat extra leem door de potgrond.

Water geven

In de zomer mag je de cordyline ruim lauw water geven. Je moet er altijd voor zorgen dat de kluit niet uitdroogt. In de winter mag je

Voeding

De koude soorten van de cordyline mag je eens per maand voeding geven in het groeiseizoen. Warme soorten moet je eens in de twee weken bijvoeden. Je kan de aanbevolen hoeveelheid geven die op de verpakking staat.

Luchtvochtigheid

De warme-kassoorten verlangen een hoge luchtvochtigheid. Eigenlijk zou je deze soort maar liefst één keer per dag moeten nevelen. Een luchtbevochtiger zou ook een goede optie zijn om de luchtvochtigheid in huis omhoog te brengen. Ook zou je de plant af en toe in de regen kunnen zetten. De koude-kassoorten kunnen iets beter tegen een lagere luchtvochtigheid.

Bloei van de cordyline

De oudere planten kunnen bloeien. Vaak krijgen ze dan onopvallende bloemtrossen in verschillende kleuren.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Wanneer de luchtvochtheid in huis te laag is kan de cordyline last krijgen van bruine bladeren. Bij een onjuiste verzorging kan de plant last krijgen van virusziekten.

Veelgestelde vragen over de cordyline

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over deze plant.

? Wat is het verschil tussen de dracaena en de cordyline?

De cordyline en de dracaena worden nogal eens met elkaar in verwarring gebracht. Dit komt omdat ze nauw verwant zijn met elkaar. Bij het doorsnijden van de wortels zijn de wortels van de dracaena geel en die van de cordyline wit.

? Wat is het verband tussen de Maori’s en de cordyline?

Er is een verband tussen de Maori’s en deze plant. De wortels van de cordyline werden vroeger namelijk gegeten door de Maori’s.