Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Crassula

crassula
Zon:
Lichte plek direct zonlicht
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Ruslan Bardash on Unsplash

Voor de plantenliefhebber die graag een groen huis wil met planten die niet al te veel tijd en moeite vergen is de crassula een ideale plant! Deze plant heeft (zeker in de winter) maar weinig water nodig. Ook is het één van de weinige planten die prima in de volle zon in de vensterbank kan staan.

Wat is een crassula?

Crassula is een plantengeslacht uit de familie crassulaceae. De naam van deze plant komt van het Latijnse crassus. Crassus betekent dik of vlezig. Deze naam is gegeven aan de crassula omdat de plant vaak dikke en vlezige bladeren heeft.  

Een crassula kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Wil jij een crassula kopen? Bekijk hieronder de beste prijzen en aanbiedingen.

Soorten van de crassula

Er bestaan ongeveer 300 soorten van de crassula. Deze soorten verschillen erg in groeiwijze en uiterlijk. Er zijn namelijk soorten die qua uiterlijk iets weghebben van bomen. Deze soorten kunnen wel enkele meters hoog worden. Ook bestaan er laagblijvende grondbedekkers.

Herkomst van de crassula

De meeste soorten van de crassula komen voor in de Kaapprovincie. Ook in tropisch Afrika en op Madagaskar groeien verschillende soorten crassula’s. Een aantal soorten vallen een beetje uit de toon. Deze soorten kan je over de hele wereld tegenkomen. Zij groeien als water- en moerasplant.

Is de crassula giftig?

De crassula is een giftige kamerplant. Zorg dus dat huisdieren en kinderen niet bij de plant kunnen komen.

Stekken of vermeerderen van de crassula

Je kan de crassula heel makkelijk stekken. Je neemt hiervoor de toppen van scheuten of een bladstek. Wanneer je de stek klaar hebt liggen moet je eerst zorgen dat de “wond” weer ingedroogd is. De bladstek zal na een langere tijd ook wortels ontwikkelen wanneer hij nog niet in de aarde staat.

Verzorging van de crassula

De crassula is een zeer makkelijk te verzorgen plant. Ideaal voor alle plantenliefhebbers.

Standplaats van de crassula

De crassula staat in huis graag op een lichte en zonnige plek. Je kan deze plant dus prima in de vensterbank bij het raam zetten. In de zomer is het wel belangrijk dat je de planten dan wel af en toe lucht. De lichtkleurige soorten moet je wel beschermen tegen fel zonlicht. Eventueel zou de plant van half mei tot half oktober buiten kunnen staan in de tuin op een beschutte plek. In de winter staat de crassula graag op een lichte, maar koelere plek. De plant heeft dan zijn “rustperiode”. Temperaturen tussen de 6 en 10 graden zouden ideaal zijn.

Potmaat en verpotten van de crassula

De crassula mag ieder jaar verpot worden in een grotere pot. Je kan de plant na de rustperiode verpotten. Het liefst kies je een bredere pot dan diepere pot. Zorg voor een goede afvoer van het water en zorg dat je niet meteen te veel water geeft om wortelrot te voorkomen.

Water geven

De crassula heeft niet veel water nodig. In de rustperiode van de plant kan het zijn dat de plant zelfs helemaal geen water nodig heeft. Dit is wanneer hij in een ruimte van 5 graden celsius staat. In een warmere kamer heeft de plant eens per week een beetje water nodig. Er zijn kleinere soorten die minder ruimte hebben in hun bladeren om water op te slaan voor een hele rustperiode. Deze soorten mogen iets meer water krijgen.

Voeding

In de groeiperiode mag je de crassula eens per maand wat voeding geven. Je geeft dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat.

Luchtvochtigheid

De plant kan goed tegen een lage luchtvochtigheid. Sterker nog: Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is kan de plant last krijgen van meeldauw. Het is wel belangrijk om de plant eens in de zoveel tijd te besproeien om te zorgen dat de bladeren niet stoffig worden.

Bloei van de crassula

De crassula kan bloeien. Per soort verschilt de bloeiperiode. Zo zijn er soorten die slechts één keer bloeien, maar ook soorten die ieder jaar in bloei komen te staan. De bloemen zijn klein, vijftallig en staan als een soort trossen bij elkaar. Wanneer de plant in de winter op een koelere plek staat wordt de bloei bevorderd.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Wanneer de plant in de winter te warm staat kunnen er verschillende problemen optreden. Zo kunnen de planten hun bladeren verliezen, luis krijgen en kunnen ze “langgerekt” groeien. Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is kunnen ze last krijgen van meeldauw. Ook kan de plant last krijgen van wol- en bladluis, spint en thrips.

Veelgestelde vragen over de crassula

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over de crassula.

?Wat is er zo bijzonder aan de crassula ovata?

De crassula ovata wordt in Nederland ook wel de geldplant of de geldboom genoemd. Ook wordt de plant wel eens de vriendschapsboom of de geluksplant genoemd. Door deze bijzondere namen is het een leuke plant om cadeau te geven.