Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Cycas

cycas
Zon:
Lichte standplaats
?Water
Vrij droge aarde
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

De cycas, ook wel vredespalm genoemd, is een makkelijke plant die het zelfs op een kantoor goed zal doen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat het een eenvoudig te verzorgen plant is die niet te veeleisend is. De volwassen bladeren van de plant werden vroeger gebruikt als palmpasen tak en als graftak. Ze hebben namelijk de eigenschap dat ze zelfs bij grote hitte niet snel zullen verwelken.

Wat is een Cycas?

De cycas is een palm uit de plantenfamilie cycadales (ook wel de palmvarens familie genoemd). Een andere naam voor deze plant is de vredespalm, de cycaspalm, de palmvaren of de smalbladige sagopalm. De naam “cycas” komt van het Griekse woord kukas – wat palm betekent. Ook kan het woord “cycas” van het woord kukeoon komen. Dit is een drank gemaakt van het zetmeel dat in de palmmerg zit.

Interessant weetje: Deze op een palmachtige boompje lijkende plant is – in tegenstelling tot wat je zou verwachten – meer verwant aan coniferen en aan varens dan aan palmen. Dit komt omdat hij behoort tot de naaktzadige planten.

Een cycas kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Wil jij een cycas in huis halen? Dan vind je hieronder de laagste prijzen en de beste aanbiedingen. Iedere dag worden de nieuwste prijzen opgehaald zodat je altijd op de hoogte blijft van de beste deals. Let er wel op dat deze plant zeer giftig is voor huisdieren en kinderen!

Soorten cycassen

Er zijn verschillende soorten cycassen verkrijgbaar. Eén van de meest populaire soorten die wordt gebruikt als kamerplant is de cycas revoluta. Deze soort heeft een dikkere stam die tot wel 3 meter hoog kan worden. De bladeren van deze plant zijn geveerd en kunnen qua lengte variëren van 50 tot 200 cm. In verhouding tot de totale bladlengte zijn de blaadjes vrij klein. Deze blaadjes zijn smal, stijf en donkergroen van kleur.

Herkomst van de cycas

Wij vonden het erg interessant om te weten dat de cycas plant al in het steenkolentijdperk op de aarde leefde. Veel soorten die toen leefden zijn nu uitgestorven. Toch zijn er een aantal soorten die nog steeds op de aarde voorkomen. Je vindt deze soorten in zowel Oost- als Zuidoost-Azië. Landen waar je deze plant in het wild kan tegenkomen zijn Maleisië, Japan, Indonesië, India, Sri Lanka en Madagaskar.

Is de cycas giftig?

De cycas, in Nederland ook wel de Vredespalm genoemd, is giftig voor huisdieren zoals honden en katten en voor mensen. Zorg dus dat je deze plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren zet. Bij het eten van verschillende delen van de plant, zoals de bladeren, wortels en/of zaden, krijg je de stof cycasin binnen. Deze stof kan voor leverfalen zorgen. Komt de stof cycasin in het zenuwstelsel van jouw hond of kat? Dan kan jouw geliefde huisdier een beroerte krijgen. Zie je jouw huisdier overgeven of kwijlen en is hij aan de diarree? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts!

Stekken of vermeerderen

Je kan deze plant vermeerderen door het zaad van de plant te zaaien. Je gebruikt hiervoor rijp zaad dat je zaait in aarde met een bodemtemperatuur tussen de 25 en 30 graden celsius. Daarna moet je even geduld hebben. Het kan namelijk een aantal maanden duren voordat de kieming plaatsvindt.

Verzorging van de cycas

De cycas is een vrij eenvoudig te verzorgen plant die het liefst niet al te veel water krijgt. Een vrij droge lucht vindt hij niet erg al geniet hij er wel van om eens in de zoveel tijd beneveld te worden. Wanneer je het blad af en toe afsponst om het stof te verwijderen maak je hem helemaal blij.

Standplaats van de cycas

In de zomer staat de cycas graag op een lichte en zonnige plek in huis, hij kan dan goed tegen een vrij warme temperatuur. Schijnt de zon in het voorjaar of in zomer fel naar binnen? Dan is het slim om hem op een plekje te zetten met iets meer schaduw of op een geschermd plekje. Hij vindt het prettig als de luchtvochtigheid in de zomer hoger is. ’s Winters staat deze plant juist graag op een wat koelere plek met temperaturen tussen de 12 en 15 graden celsius.

Potmaat en verpotten

Je hoeft deze plant slechts eens in de twee á drie jaar te verpotten. De wortelknobbeltjes bij oudere planten mag je nooit verwijderen.

Water geven

De hoeveelheid water die je de plant moet geven verschilt per seizoen en weerstype. Zeker in de winter wanneer hij op een plek staat met lagere temperaturen mag hij vrij droog staan. Zie je dat er nieuwe bladeren zijn gevormd? Dan mag de plant weer iets meer water krijgen. Het liefst krijgt deze vredespalm het water op kamertemperatuur.

Voeding

Zie je dat er een krans van bladeren groeit die zich langzaam uitrolt? Dan is het belangrijk dat je de plant iets meer water geeft en iets meer voeding. Rond deze tijd mag je de plant eens in de tien dagen wat extra voeding geven.

Luchtvochtigheid

De plant overleeft prima wanneer de luchtvochtigheid vrij laag is. Dit is één van de redenen waarom hij het ook goed doet op kantoren waar er vaak sprake is van een vrij droge lucht. Toch is de plant het meest gelukkig wanneer de luchtvochtigheid iets hoger is. Besproei hem dus het liefst regelmatig met de plantenspuit en zorg er zo ook voor dat de bladeren stofvrij blijven.

Veelgestelde vragen over de cycas

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de cycas en de antwoorden hierop. Heb je zelf nog vragen over deze plant? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Van welke problemen en ziekten kan de cycas last hebben?

De cycaspalm is een vrij makkelijk te verzorgen plant. Wel kan hij last hebben van schildluis. Door de plant niet op een tochtige plek te zetten en door hem met regelmaat een sproeibeurt te geven met de plantenspuit voorkom je schildluizen in de plant.

Ik heb huisdieren, kan ik de cycas in huis zetten?

De cycas is enorm giftig voor zowel dieren als mensen. Wanneer je huisdieren hebt is het dus niet verstandig om deze plant in huis te halen. Tenzij je de plant buiten het bereik van zowel huisdieren als kinderen kan zetten.

Is de cycas een geschikte plant voor op kantoor?

Ja, de cycas (ook wel vredespalm genoemd) is een geschikte plant voor op kantoor. Hij kan namelijk vrij goed tegen een drogere lucht. Graag staat hij op een lichte plek. In de zomer kan hij tegen een flink warme temperatuur en in de zomer staat hij graag wat koeler.