Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Dieffenbachia

dieffenbachia
Zon:
halfschaduw
?Water
Grond licht vochtig houden
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Houd je van planten? Zo ja, dan moet je zeker overwegen om Dieffenbachia aan je collectie toe te voegen. Deze plant heeft in de loop der jaren aan populariteit gewonnen vanwege zijn unieke en mooie uiterlijk. Daarnaast heeft het ook een aantal geweldige gezondheidsvoordelen.

De dieffenbachia-plant is inheems in tropische streken van Azië. De bladeren zien eruit alsof ze bedekt zijn met kleine bloemen. Deze bloemen zijn eigenlijk mannelijke of vrouwelijke voortplantingsorganen. Ze produceren stuifmeel dat helpt bij het bestuiven van andere planten.

Deze plant is algemeen bekend als de slangenplant vanwege zijn lange, dunne vorm. Het wordt ook wel de duivelsplant genoemd vanwege zijn donkergroene kleur. Het is heel gemakkelijk te verzorgen en vereist weinig onderhoud.

Wat is een Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een geslacht uit de plantenfamilie Araceae (de aronskelkfamilie). Er werd vroeger gedacht dat er drie verschillende bekende mannen waar de plant zijn naam aan te danken kon hebben. Ten eerste de hoofdtuinman van de Botanische tuin in Wenen, Joseph Dieffenbach. De tweede man is professor J.F. Dieffenbach uit Berlijn. Ook de ontdekkingsreiziger professor E. Dieffenbach kon de man zijn waar de Dieffenbachia zijn naam aan te danken heeft. Uiteindelijk zijn mensen erachter gekomen dat de plant is vernoemd naar Joseph Dieffenbach.

Een Dieffenbachia kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Ben jij op zoek naar een Dieffenbachia? Bekijk hieronder de beste prijzen en aanbiedingen van verschillende webwinkels.

Soorten Dieffenbachia

De Dieffenbachia bestaat uit ongeveer 30 soorten. Veel van deze soorten worden ook gehouden als kamerplant vanwege de prachtige bladeren. Enkele bekende soorten vind je hieronder:

  • D x bausei
  • Bowmannii
  • Humilis
  • Imperialis
  • Leopoldii
  • Maculata
  • Seguine

Herkomst van de Dieffenbachia

De Dieffenbachia komt oorspronkelijk uit tropische gebieden in Midden- en Zuid-Amerika. Hierbij kan je denken aan het Amazonegebied.

Is de Dieffenbachia giftig?

De Dieffenbachia is giftig. Het sap kan huidirritaties veroorzaken en aangetaste slijmvliezen. Stoffen in het sap kunnen pijn veroorzaken en giftig zijn. Er kan zelfs een tijdelijke Afasie ontstaan door het eten van de Dieffenbachia.

Stekken of vermeerderen

Wanneer planten van onderen kaal zijn geworden kan je de plant terug snijden. Van de stengeldelen kan je 8 cm lange stengelstekken maken en van de toppen met bladeren maak je kopstekken. Deze stekjes zullen op een warme plek gaan wortelen. Je kan verdamping via het blad voorkomen door de bladeren op te rollen of het blad te halveren.

Verzorging van de Dieffenbachia

De Dieffenbachia komt oorspronkelijk uit tropische gebieden. Dit verraad dus al een beetje hoe je de plant moet verzorgen. Bij de juiste verzorging zal je weinig problemen ondervinden met deze plant.

Standplaats van de Dieffenbachia

In het wild staat de plant vaak onder andere planten en bomen en is er dus sprake van gefilterd licht. De plant staat in huis graag op een plek waar geen felle zonnestralen schijnen. Het liefst op een plek in de halfschaduw. Let er wel op dat de plek niet te donker is. Dan wordt de bonte tekening op het blad namelijk een stuk minder. Ook staat de plant graag op een warme plek.

Potmaat en verpotten

Je mag de deze plant ieder jaar verpotten in de lente. Kies dan voor een iets grotere pot.

Water geven

In de groeiperiode mag je de plant veel (het liefst lauwwarm) water geven. Geef de plant kalkarm water. Dit kan regenwater zijn of water wat je hebt gekookt. Tussen september en maart (de rustperiode) geef je de planten matig water. Het is belangrijk dat de potkluit niet droog komt te staan. Dan krijgen de bladeren namelijk bruine randen.

Voeding

Van maart tot augustus mag de plant iedere twee weken voeding. Je kan de hoeveelheid aanhouden die op de verpakking staat aangegeven. Het is wel belangrijk dat de voeding kalkarm is.

Luchtvochtigheid

Oorspronkelijk komt de plant uit tropische gebieden. De plant is dus gek op een hoge luchtvochtigheid. Geef de plant regelmatig een neveldouche met de plantenspuit! Nog beter is het wanneer je ook een luchtbevochtiger in huis haalt.

Bloei

Je kan vooral aan de bloemen zien dat de Dieffenbachia behoort tot de aronskelkfamilie.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Wanneer je de plant op de juiste manier verzorgt zal je weinig last hebben van ziekten of problemen. Anders kan de plant last krijgen van blad-, schild-, wortel- en wolluis. Ook spint, thrips en wortelrot kunnen problemen zijn waar je mee te maken kan krijgen.

Veelgestelde vragen over de Dieffenbachia

Bekijk hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de Dieffenbachia.

Wat kan je doen als het kalk slecht van het blad af gaat?

Het is belangrijk om de Dieffenbachia regelmatig een douche te geven met de plantenspuit. Dit doe je om de luchtvochtigheid te verhogen en om stof te verwijderen. Blijft er veel kalk op het blad zitten? Dan kan je gebruik maken van een bladglansmiddel.

Mijn Dieffenbachia is van onderen kaal geworden, wat nu?

Wanneer de plant ouder wordt is er een kans dat hij van onderen kaal wordt. Snijdt de plant dan terug op ongeveer 10 tot 15 cm van de grond. Is de plant gezond? Dan zal hij na een tijdje weer opnieuw gaan uitlopen!

Hoe kan je Dieffenbachia’s verjongen?

Marcotteren is een manier waarop je de Dieffenbachia’s kan verjongen. Ook vijgen kan je marcotteren. Marcotteren wordt ook wel afleggen genoemd.

Welke Dieffenbachia groeit goed in de schaduw?

De Dieffenbachia humilis is een soort die ook nog goed blijft groeien in de diepste schaduw. Het is een groenbladige soort.