Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Dracaena

dracaena
Zon:
Lichte plek, kan ook goed in de schaduw
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Yusuf Evli on Unsplash

Wanneer je een makkelijk te verzorgen plant wilt die het ook nog eens verrassend goed doet op een plekje in de schaduw kan je eens kijken naar de dracaena. Deze plant wordt ook wel de drakenbloedplant genoemd. Wij vinden de Deremensis Warneckii een van de mooiste soorten. Deze soort kan ook wel 5 meter hoog worden.

Wat is een dracaena?

De dracaena is een plant die tegenwoordig behoort tot de aspergefamilie, de asparagaceae. Eerder werd de plant ingedeeld in de familie agavaceae. De naam van de plant komt van het Griekse drakaina. Drakaina betekent vrouwelijke draak of slang. Deze naam heeft hij de danken aan de draco en de cinnabaridiediex beiden rood hars produceren. Dit helderrode hars wordt ook wel drakenbloed genoemd.

Verschillende soorten van de dracaena

Er zijn meerdere soorten van de dracaena die grofweg kunnen onderverdeeld worden in twee verschillende groepen. De eerste groep bestaat uit boomachtige soorten en de tweede groep bestaat uit kleinere struikachtige soorten. In de natuur kunnen sommige soorten erg groot worden.

Koop de dracaena online: Bekijk de beste aanbiedingen en de laagste prijzen

Bekijk hieronder verschillende dracaena’s in de webwinkel.

Hier komt de dracaena vandaan

De meeste soorten van de dracaena komen voor in tropische en subtropische gebieden in Afrika en op de Canarische eilanden. Er zijn ook een aantal soorten die voor komen in Zuid-Azië. Eén soort vind je in tropische gebieden in Midden-Amerika.

Is de dracaena giftig?

Sommige soorten dracaena’s zijn licht giftig. Dieren kunnen misselijk worden na het eten van de bladeren. Het vocht dat vrijkomt bij het snoeien kan voor huidirritatie zorgen.

Zo stek of vermeerder je de dracaena

Je kan deze plant op verschillende manieren stekken. Zo kan je gebruik maken van een kopstek of een stuk kale stengel met twee tot drie ogen. De stekken zullen bewortelen bij temperaturen van 21 tot 24 graden. Bij bonte soorten moet je geduld hebben. Pas na een aantal maanden zullen er bonte bladeren verschijnen. Al eerder verschijnen er groene bladeren.

Alles over de verzorging van de dracaena

Deze kamerplant staat bekend als een zeer sterke kamerplant. Ze hebben maar weinig eisen voor de verzorging en ze worden bijna niet aangetast door ongedierte.

Dit is de beste standplaats voor de dracaena

De dracaena staat het liefst op een licht plekje op zo’n drie meter van het raam. Vermijd direct zonlicht op de bladeren, zeker tussen de maanden maart en september! De bonte soorten hebben een lichter plekje nodig voor de bladkleuring dan de groene soorten. Deze plant staat er ook bekend om dat hij vrij goed op een plekje in de schaduw kan staan zonder hier al te veel last van te hebben.

Verpotten van de dracaena

Mocht dat nodig zijn kan je de dracaena ieder jaar in het voorjaar verpotten. Bij oudere planten is dat niet nodig. Deze dien je alleen te verpotten als de wortels uit het potgat groeien. Het is ook aan te raden om deze plant alleen in het voorjaar te kopen.

Water geven

De dracaena staat liever niet te droog of te nat. Bij een te natte grond kan er namelijk al snel wortelrot ontstaan. Het liefst staat de plant in een pot met een goede drainagelaag onderin. D bontbladige soorten hebben er vooral last van als de potkluit uitgedroogd is. In de warme zomermaanden kan je ruim gieten. De koude wintermaanden zijn de maanden waarin de grond iets droger mag zijn.

Voeding

Jongere planten mag je eens in de twee weken bijmesten in het groeiseizoen. Oudere planten mag je eens in de 7 à 10 dagen extra voeding geven. Geef de voeding in de maanden april tot en met augustus.

Luchtvochtigheid

De dracaena houdt van een hoge luchtvochtigheid. Het is dus slim om de plant regelmatig te nevelen. In de zomer zou je de plant zelfs in een buitje regen kunnen zetten. Eens per maand kan je de bladeren voorzichtig schoonmaken met een vochtige doek. Krijg je het vuil er niet goed af? Dan kan je gebruik maken van bladglansmiddel.

Bloei van de dracaena

De meeste dracaena’s komen pas op latere leeftijd in bloei. Er zijn losse bloemen, maar ook trossen met roomkleurige of groenwitte bloemen. Sommige bloemen zijn erg lekker qua geur.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Wanneer de plant op de tocht staat, te weinig of te veel water krijgt of te veel voeding kunnen de bladpunten bruin worden. Ook kan er bij een slechte verzorging spint, thrips, schild- en wolluis verschijnen op de bladeren van de plant.

Veelgestelde vragen over de dracaena

Bekijk hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de dracaena.

?Hoe kan je de dracaena onderscheiden van de cordyline?

Er zijn veel mensen die de dracaena maar slecht kunnen onderscheiden van de cordyline. De drakenbloedboom vormt echter geen uitlopers en heeft onverdikte wortelstokken in een gele tot oranje kleur. Bij de cordyline zijn de wortels wit en worden er wel uitlopers gevormd.

?Sterft de dracaena af na de bloei?

Na de bloei sterft de dracaena gelukkig niet af. Dit heeft ermee te maken dat de bloeistengel verschijnt net naast het groeicentrum.

❄️Hoe ziet de winterrust er voor deze plant uit?

Er zijn veel planten die in de winter winterrust verlangen. Zo ook de dracaena. Het liefst staat de plant dan op een koelere plek. De minimum temperatuur kan per soort verschillend zijn. Sommige soorten verlangen een minimum temperatuur van 12 graden, andere van 10 of zelfs 7 graden.