Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Euphorbia

euphorbia
Zon:
zeer lichte plek
?Water
matig vochtig
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Paweł Czerwiński on Unsplash

Wist jij dat de potloodplant, de christusdoorn, de kerstster en verschillende cactusachtige en succulentsoorten met elkaar verwant zijn? Je zou het bijna niet denken maar de euphorbia is met 2300 verschillende soorten een groot en divers plantengeslacht.

Wat is een Euphorbia?

De euphorbia is een plantengeslacht uit de Wolfsmelkfamilie, de euphorbiaceae. Er wordt gedacht dat dit plantengeslacht is vernoemd naar Euphorbos. Hij was de lijfarts van koning Juba II van Numidië. Euphorbos ontdekte de geneeskrachtige werking van de euphorbia resinifera.

Een Euphorbia kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Wil je een wolfsmelk kopen? Dan kan je bij de onderstaande webwinkels verschillende soorten bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de kerstster, de christusdoorn of een van de succulenten.

Soorten Euphorbia

Dit plantengeslacht kent maar liefst 2300 soorten. Een groot plantengeslacht dus met een grote diversiteit. Er zijn kruipende planten, waterplanten, klimplanten, struiken, kruidachtigen en bomen. Ook zijn er cactusachtige soorten van de Euphorbia bekend. Ongeveer 400 soorten vallen onder de succulenten.

Herkomst van de Euphorbia

De plant komt in meerdere gebieden voor. De cactusachtige soorten vind je in zeer droge gebieden (aride gebieden) in India en Afrika.

Is de Euphorbia giftig?

Het witte melkachtige sap is een belangrijk kenmerk van het geslacht. Hier heeft de euphorbia ook de naam wolfsmelk aan te danken. Bij veel soorten euphorbia is het melksap giftig. Je kan – wanneer je in aanraking komt met het melksap – last krijgen van oog- en huidirritatie. Ook kunnen er blaren ontstaan na aanraking met het sap. Een aantal soorten heeft echter een reinigende werking.

Stekken of vermeerderen

De kerstster kan je stekken door de kopstek te nemen. Stek het liefst in de lente of zomer. Bij de christusdoorn kan je wat oudere kopstekken nemen. Voordat je deze in de aarde zet moet je ze eerst een dag laten indrogen. Succulenten kan je makkelijk vermeerderen via zaad. Dit rijpe zaad knalt uit de zaaddoos waarna het ontkiemt op de potgrond. Het stekken van succulenten gaat meestal wat lastiger.

Verzorging van de  Euphorbia

Omdat er zo veel verschillende soorten euphorbia’s zijn kan ook de verzorging verschillen. De succulenten hebben bijvoorbeeld behoefte aan een andere verzorging dan de kerstster of de christusdoorn. Hieronder vind je alle informatie over de verzorging zodat je euphorbia op de juiste manier kan verzorgen.

Standplaats van de Euphorbia

Het liefst staat de euphorbia op een zonnige en zeer lichte plek in huis. De kerstster is de enige soort die in bloei geen directe zonbestraling verdraagt. Bij de Christusdoorn is het belangrijk dat hij niet – of zo min mogelijk – wordt verplaatst. Bij verplaatsing kan hij namelijk last krijgen van bladval.

Potmaat en verpotten

De christusdoorn mag je op jonge leeftijd om de 1 à 2 jaar verpotten. Wanneer hij ouder is hoef je hem slechts iedere 3 à 4 jaar te verpotten. Gebruik bij het verpotten cactusaarde of een zanderig mengsel. Net als bij de succulenten.

Water geven

In de bloeiperiode verlangt de kerstster regelmatig lauw water. Na de bloeiperiode mag hij minder water en staat hij het liefst op een koelere plek. De succulenten hoef je maar weinig water te geven. Deze soorten zijn de droogte namelijk gewend. In de rustperiode kan je ze bijna droog houden. De christusdoorn kan je tijdens de groeiperiode matig vochtig houden. In de rustperiode geef je hem net genoeg dat de potkluit niet geheel uitdroogt.

Voeding

De kerstster mag je tijdens de groeiperiode wekelijks wat extra voeding geven. Je mag hierbij de aanbevolen hoeveelheid geven die op de verpakking staat. De succulenten en de christusdoorn krijgen iedere twee weken cactusvoeding.

Luchtvochtigheid

De meeste euphorbia’s vinden een lage luchtvochtigheid in huis prima. Zeker de succulenten die in het wild ook in droge gebieden staan. De kerstster mag je af en toe besproeien met lauwwarm water. Deze plant houdt namelijk van een matig hoge luchtvochtigheid.

Bloei van de Euphorbia

Naast het wolfsmelk staan de planten van dit geslacht bekend om de bijzondere bloeiwijze. De euphorbia krijgt schijnbloemen die omgeven worden door prachtige schutbladen. Deze schijnbloemen worden ook wel cyathia of in het enkelvoud cyathium genoemd. Er zijn mannelijke en vrouwelijke bloemen. Bij de kerstster blijven de schutbladen lang hun mooie kleur behouden. Na een tijdje worden ze groen en gaan ze als een blad functioneren of vallen ze uit.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Bij een te droge lucht kan de euphorbia last krijgen van schild- en wolluis en soms van spint. Ook kan de plant last krijgen van grauwe schimmel, bladmisvorming, thrips, en stek- of wortelrot. De succulenten kunnen last krijgen van schildluis. Als gevolg van een sterke afwisseling in temperatuur en vochtigheid kan de christusdoorn last krijgen van wolluis, bladval en voetrot.

Veelgestelde vragen over de Euphorbia

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de euphorbia. Wist je ook dat deze plant wordt benoemd in onze blog “5 bijzondere vetplanten die je in huis moet hebben“?

?Hoe kan je de kerstster opnieuw laten uitlopen?

Na de bloei kan je de scheut van de kerstster weer tot de helft terug snijden en de wond bedekken met as of houtskoolpoeder. De plant moet daarna tussen de 12 en 15 graden worden gehouden. Je zal zien dat ze snel weer gaan uitlopen. Eventueel kan je dit na twee of drie maanden weer herhalen. Na het terugsnijden kan je de plant in een andere pot zetten. Zo voorkom je gele bladeren aan de plant.

?Hoe zorg je ervoor dat de kerstster weer gaat bloeien?

De kerstster is een kortedagplant. Dit wil zeggen dat hij in bloei komt wanneer het maar een bepaald aantal uur per dag licht is. Twee maanden achter elkaar mag hij maar maximaal 10 uur per dag licht hebben om in bloei te komen. Dit maakt de plant zo populair in de winter. Drie weken erna zal je zien dat de bladeren weer gaan verkleuren. Om de bladeren lang goed te houden mag het niet warmer zijn dan 18 à 20 graden.

✏️Wat zijn de bijzonderheden van de potloodplant?

Ook het potloodplantje, de tirucalli behoort tot de euphorbia familie. Hij heeft zijn naam te danken aan de potloodachtige groene twijgen en de smalle afvallende blaadjes. De plant komt uit Azië en kan daar maar liefst 10 meter hoog worden!