Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Fatsia (Vingerplant)

fatsia vingerplant
Zon:
Niet in direct zonlicht
?Water
Licht vochtig met rustperiode
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

De fatsia is een plant die in Nederland als kamer- of kuipplant gehouden kan worden maar die ook winterhard is! Wil je hem buiten houden? Dan is het wel belangrijk om de plant op een beschutte plek te zetten. In de tuin kan de fatsia maar liefst 3 tot 6 meter hoog worden. Het is een plant met veel weerstandsvermogen. Dit maakt dat je vaak erg lang van de plant kan genieten.

Wat is een fatsia?

De fatsia is een geslacht uit de klimopfamilie. Deze familie met klimop planten wordt ook wel araliaceae genoemd. In Nederland wordt deze plant ook wel de vingerplant genoemd. De naam fatsia komt waarschijnlijk van het Japanse woord hachi, wat acht betekent. In Japan wordt hiermee ook deze plant aangeduid.

Verschillende soorten van de fatsia

Er bestaan verschillende soorten van de fatsia. Van deze soorten is de fatsia japonica verreweg de meest populaire soort in Nederland. Dit is een snelgroeiende en groenblijvende heester. De plant vormt weinig zijtakken en heeft donkergroene bladeren op lange stelen. Deze bladeren kunnen een diameter hebben van 20 tot 40 cm. Rond oktober ontstaan er samengestelde bloemschermen.

Een andere soort is de moseri, een kleiner ras met grotere bladeren. Er zijn ook bonte rassen. Deze rassen groeien minder snel en verlangen meer warmte. Bonte rassen zijn bijvoorbeeld de variegata, albomarginata en de reticulata.

Koop de fatsia online: Bekijk de beste aanbiedingen en de laagste prijzen

Er zijn verschillende webwinkels waar je de fatsia kunt kopen. Hieronder vind je een overzicht. In dit overzicht vind je altijd de beste aanbiedingen en de laagste prijzen.

Hier komt de fatsia vandaan

De plant komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en dan vooral uit het zuiden van Japan.

Is de fatsia giftig?

Deze plant is giftig. Zet hem dus buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Zo stek of vermeerder je de fatsia

De fatsia plant kan je makkelijk stekken. Zaaien gaat het best met de groene soort. Is de stengel van de plant “houtig” geworden? Dan kan je de plant marcotteren.

Alles over de verzorging van de fatsia

De fatsia is een sterke plant die bij de juiste verzorging lang mee gaat. Hieronder lees je alles over de juiste verzorging van deze plant.

Dit is de beste standplaats voor de fatsia

Het liefst staat deze plant het hele jaar op een vrij koele plaats zonder direct zonlicht. Deze plant kan je prima neerzetten in gangen, onverwarmde serres, in de hal of in andere koelere ruimtes. In de zomer kunnen ze buiten staan op een plekje in de schaduw. Je kan de plant ook in de winter buiten houden. De plant kan echter niet tegen vorst. Het is dus belangrijk om ze in de winter wel goed in te pakken.

Water geven

De plant heeft iets meer water nodig wanneer er nieuwe bladeren gevormd worden. Er verschijnen meestal 5 à 6 nieuwe bladeren tegelijk per keer. In de winter heeft de plant een rustperiode. In deze periode mag je de watergift aanpassen aan de temperatuur van de standplaats.

Op een koelere plek heeft de plant minder water nodig en op een warmere plek juist meer. De kluit mag nooit uitdrogen en je mag de plant ook geen voetbad geven.

Voeding

Van april tot eind augustus, het groeiseizoen van de plant, mag je de plant voeding geven. Je mag de plant dan iedere week normale plantenvoeding geven. In de overige maanden hoef je geen voeding te geven. De plant is dan in een zogenaamde “rustperiode”.

Luchtvochtigheid

De plant vind het fijn wanneer zijn bladeren eens in de vier weken afgesponst worden. Zo wordt eventueel stof of ander vuil van de bladeren verwijderd en kan hij groeistoffen beter opnemen uit de lucht of uit het zonlicht.

Bloei van de fatsia

Oudere planten kunnen soms in het voorjaar bloeien. Je vindt dan vrij onopvallende groencrème bloemschermen. Na de bestuiving groeien uit deze bloemen donkergekleurde bessen.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

De fatsia kan – wanneer hij op een verkeerde standplaats staat – last krijgen van verschillende bladziekten. Ook kan de plant last krijgen van spint, schildluis en thrips. Sowieso is deze plant vrij gevoelig voor veel soorten aantastingen.

Veelgestelde vragen over de fatsia

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over deze plant.

Mijn fatsia heeft bruine bladeren, hoe kan dat?

Wanneer deze plant uitloopt ontstaan er eerst bladeren die bruin en viltachtig qua structuur zijn. Later worden deze bladeren echter groen, glad en leerachtig. De bladeren kunnen 7 tot 9 lobbig zijn.

Hoe komt het dat de fatsia gele bladeren heeft?

Heeft jouw plant gele bladeren? Dan kunnen daar meerdere oorzaken voor zijn. Hij wil misschien wel op een koelere standplaats staan, minder licht, een hogere luchtvochtigheid of een betere watergift. De plant is ook erg gevoelig voor aardgas.