Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Ficus

ficus
Zon:
Licht maar niet zonnig
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Mike Marquez on Unsplash

De ficus is een plant die zeker in het rijtje past van de meest populaire planten van deze tijd. In dit rijtje vind je ook de monstera, de bananenplant, de epidendrun en de calathea. Er zijn veel verschillende soorten ficus planten. Er is eigenlijk voor ieder wat wils.

Wat is een ficus?

De naam ficus is de Romeinse naam voor vijg. Moraceae is de plantenfamilie waar dit geslacht onder valt. Deze plantenfamilie wordt ook wel de moerbeifamilie genoemd. Er zijn veel verschillende soorten ficus planten. De overeenkomsten tussen deze soorten hebben te maken met de bloeiwijze, de vruchtvorm en het melksap.

Een ficus kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Hieronder vind je verschillende webwinkels waar je de ficus kunt vinden. Iedere dag worden hier de beste prijzen en aanbiedingen weergeven.

Soorten ficus planten

De ficus is een omvangrijk plantengeslacht. Dit geslacht bestaat uit meer dan 1000 verschillende soorten. Sommige soortnamen geven de plaats van herkomst aan, dit zie je bijvoorbeeld bij de australis (die ook wel de rubiginosa wordt genoemd) en bij de bengalensis. Het uiterlijk van de ficus soorten kan erg verschillend zijn. Zo heb je grote tropische bomen maar ook klimmende en hangende epifyten en lianen. Sommige soorten beginnen als epifyt, groeien met hun luchtwortels naar de grond en groeien dan verder als een boom.

Herkomst van de ficus

De meeste ficus soorten komen uit Azië en Afrika. Toch komen er ook soorten voor in Centraal- en Zuid-Amerika en in Australië. In Zuid-Europa komt de vijgenboom voor. Veel soorten die wij tegenwoordig in huis zetten als kamerplanten komen uit Zuidoost-Azië.

Is de ficus giftig?

De ficus is een giftige plant. Wanneer kinderen of huisdieren de blaadjes eten kunnen ze last krijgen van bultjes op de huid. Ook het melkwitte sap is irriterend voor de huid. Vaak komt dit melksap vrij bij het snoeien van de plant.

Stekken of vermeerderen

Je kan de plant op verschillende manieren vermeerderen. Zo kan je de plant stekken, marcotteren of zaaien. Het geïmporteerde zaad uit Australië of Indonesië is echter niet altijd kiemkrachtig. Het kan dus best lastig zijn om een ficus te laten groeien uit zaad, echter is het niet onmogelijk.

Marcotteren kan je van mei tot augustus doen bij bijvoorbeeld de elastica en de lyrata. Er zijn verschillende redenen waardoor het beter is om te kiezen voor marcotteren:
– Stekken bewortelen moeilijk
– Stengels van de plant zijn verhout
– Planten zijn van onderen kaal
– Je wilt de kop van de plant verwijderen (bijvoorbeeld omdat hij niet vertakt maar recht naar het plafond toe groeit)

Ook het stekken van deze plant doe je het liefst in het voorjaar. Voor het stekken kan je gebruik maken van top- of zijscheuten met hoogstens drie tot vier bladeren. Je kan de stek even in het water zetten om zo het verlies van melksap tegen te gaan. Het liefst gebruik je een kamerkasje en zorg je dat de bodem goed warm is. Bij ficus soorten met grote bladeren kan je het blad oprollen en vastbinden met een elastiekje. Zo voorkom je verdamping via het blad. Na vier tot 5 weken zullen er nieuwe wortels verschijnen. Zorg dat de luchtvochtigheid goed hoog is.

Verzorging van de ficus

Bij de juiste verzorging doet deze plant het erg goed. Wanneer er iets mis gaat tijdens de verzorging van de plant zijn er veel ziekten en problemen die de plant flink kunnen aantasten. Wanneer je je houdt aan de onderstaande verzorgingseisen zul je hier echter niet veel last van hebben.

Standplaats van de ficus

Deze plant staat het liefst op een lichte maar niet zonnige plek in huis. De plant staat liever niet op de tocht en heeft het liefst een standplaats waar de temperatuur vrij constant is. Verplaats de plant het liefst zo min mogelijk. Je mag de plant af en toe een klein stukje draaien zodat hij niet helemaal naar de zon toe groeit. De deltoidea, pumila en radicans kunnen ook prima op een plek staan met wat meer schaduw.

Potmaat en verpotten

De meeste soorten hoef je slechts één keer in de twee à drie jaar te verpotten. Soms hoef je zelfs alleen de bovenste laag grond te verversen. Zorg voor een goede drainage en kies een pot die qua potmaat één maat groter is dan de oude potmaat. De deltoidea, pumila en de radicans mag je meteen iets terugsnoeien. Ook doet de ficus het vaak goed in de hydrocultuur.

Water geven

Tijdens de rustperiode, die loopt van oktober tot februari, hoef je de plant niet veel water te geven. Let wel op de temperatuur. Bij een hogere temperatuur heeft de plant ook meer water nodig. Als de grond nog vochtig is mag je nog niet gieten. Ook mag de potkluit niet uitdrogen.

Voeding

In het groeiseizoen mag je de plant iedere 10 dagen wat extra voeding geven. Je kan normale kamerplantenvoeding geven en de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking aanhouden.

Luchtvochtigheid

Eigenlijk kunnen alle soorten het prima doen in een iets drogere ruimte. Dit komt door hun dikke iets leerachtige blad. Toch vinden eigenlijk alle soorten het veel fijner wanneer ze af en toe een douche krijgen met de plantenspuit. Ook kan je de bladeren regelmatig afstoffen met een zachte en iets vochtige doek. Zorg dat de bladeren stofvrij en mooi glanzend blijven door het gebruik van bladglans.

Bloei van de ficus

In de plant bloeien eenhuizige bloempjes. Boven in de zakvormige holte in de bloembodem bloeien de mannelijke en onderin de vrouwelijke. Er is een minuscule opening waar insecten doorheen kunnen komen om voor de bestuiving te zorgen.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

De plant is erg gevoelig voor verschillende ziekten, ongedierte en andere problemen. Deze problemen hebben eigenlijk altijd te maken met te veel zon of tocht, een te droge lucht zonder frisse lucht, grote temperatuurschommelingen of een te grote watergift.

Veelgestelde vragen over de ficus

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de ficus.

?Wat is het verband tussen de ficus en rubber?

Vroeger was de basis van het gom waar rubber uit gemaakt werd het melksap van de ficus elastica (de rubberboom). Tegenwoordig wordt deze plant eigenlijk alleen nog gebruikt als kamerplant. Later werd er voor latex gebruik gemaakt van Braziliaanse rubberbomen (hevea).

?Wat maakt de ficus uniek in de plantenwereld?

De ficus is uniek in de plantenwereld door hoe de bloei, bestuiving en vruchtvorming tot stand komt. Je ziet alleen iets soortgelijks terug bij de Yucca.

?Welke soorten van de ficus kunnen in de kamer vruchten krijgen?

Er zijn twee soorten ficussen die in de kamer vruchten kunnen krijgen, zelfs al op een jonge leeftijd. Dit zijn de ficus deltoidea en de cyathistipula.