Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Hedera

hedera
Zon:
Niet te licht
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Rodion Kutsaev on Unsplash

Een van de meest bekende klimplanten is de hedera. Je kan deze klimop ook makkelijk in huis houden, al staan ze hier wel het liefst op een koelere plek.

Wat is een hedera?

De hedera is een plantengeslacht die behoort tot de plantenfamilie Araliaceae (de klimopfamilie). De naam hedera komt van een oude Latijnse plantennaam waarvan de betekenis waarschijnlijk “vastgrijpen” is. Deze naam heeft hij te danken aan het feit dat hij zich met hechtworteltjes aan de muren vast kan houden. Ook wordt de plant wel eens English Ivy genoemd.

Een hedera kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Bekijk hieronder de beste prijzen en aanbiedingen voor het kopen van een hedera.

Soorten hedera’s

Er zijn ongeveer 7 soorten hedera’s. Alle soorten die ook als kamerplant gehouden worden zijn klimplanten die groenblijvend zijn. Vaak zijn de bladeren van deze hedera’s bont getekend. De soort die het meest wordt verkocht om als kamerklimop gehouden te worden is de canariensis variegata die ook wel bekend staat onder de naam Gloire de Marengo.

Herkomst van de hedera

De hedera vind je in Europa en Azië. Hier groeien ze als bodembedekker, groenblijvende struik of klimplant, het liefst op een schaduwrijke plek.

Is de hedera giftig?

Deze klimopplant is eigenlijk alleen giftig wanneer de bladeren en bessen gegeten worden. Let dus op dat huisdieren niet van de plant gaan eten. Heeft jouw huisdier veel gegeten van de plant dan kan hij overgeven, koorts krijgen, suf worden en aan de diarree zijn.

Stekken of vermeerderen

Je kan de hedera vermeerderen door de plant te stekken. In de herfst gaat het bewortelen van de kopstekjes het beste. Wanneer de stekgrond koel blijft komen de wortels pas in het voorjaar. Bij oude uitgegroeide stekjes krijg je breeduit groeiende, weinig klimmende planten. Gebruik je voor het stekken jonge takjes met kleinere blaadjes? Dan krijg je een kleinbladige en sterk klimmende soort. Vaak neem je bij het stekken een stuk van 15 cm die je met 4 tot 6 andere stukken in één pot zet.

Hoe verzorg je een hedera?

De hedera staat het liefst op een koelere plek in huis of buiten. Er zijn veel soorten die het vrij goed doen op een donkerdere plek in huis met meer schaduw.

Standplaats van de hedera

De plant staat het liefst op een koelere plek, zeker in de winter. Alleen de bonte vorm van de canariensis kan je in de zomer en winter in een warmere kamer houden. Heb je een bonte vorm van deze plant in huis? Dan kan je hem het best houden op een plek met vrij veel licht maar zonder felle zon. Heb je een groene soort? Dan kan deze het ook goed doen wanneer hij een stuk minder licht krijgt. De helix soort kan ook vorst verdragen en zou daarom zelfs op het balkon gehouden kunnen worden. Vaak zullen ze het hier zelfs beter doen dan in een warme kamer. De warmte kan er namelijk voor zorgen dat de plant sneller aangetast wordt. Wel zou de plant het goed doen in koele trappenhuizen of gangen.

Potmaat en verpotten

Elk voorjaar mag je de klimop nieuwe aarde geven. Je kan hiervoor gewone verpakte potgrond gebruiken. De klimop kan je in een plastic pot zetten met en goede waterafvoer. Kies bijvoorbeeld voor een pot met een gat aan de onderkant en zet de pot op een schaal. Het is belangrijk dat het wateroverschot weg kan lopen.

Water geven

Het is erg belangrijk dat de potkluit nooit uitdroogt. In de zomer mag je de plant matig gieten in de winter hoef je uiteraard minder water te geven. Het liefst gebruik je tijdens het water geven kalkarm water. Dit kan regenwater zijn of water uit de waterkoker.

Voeding

In de groeiperiode, in de lente en zomer, mag je de plant iedere twee weken voeding geven. Je kan dan gewoon voeding gebruiken voor kamerplanten en de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking aanhouden.

Luchtvochtigheid

De klimop vindt het fijn om regelmatig een sproeibeurt te krijgen. Naast dat de bladeren op die manier stofvrij blijven, koelt de plant ook af door de verdamping.

Bloei van de hedera

De plant kan bloemen krijgen die gerangschikt zijn in trossen. Vaak zijn deze bloemen geelgroen van kleur. In het najaar van september tot december kan de klimplant in bloei staan. Dit is ideaal voor insecten omdat er weinig andere planten bloeien en de insecten dan toch nectar en stuifmeel binnen kunnen krijgen. In de lente verschijnen er doffe zwartkleurige bessen aan de klimop.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Wordt de hedera de warm gehouden in de winter? Dan kunnen de klimopplanten last krijgen van spint, thrips en schildluizen.

Veelgestelde vragen over de hedera

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de hedera.

?Waar kan de hedera voor gebruikt worden?

Het afkooksel van deze klimop kan gebruikt worden als wasmiddel. Dit komt door het hoge saponinegehalte in de klimopbladeren. Saponinen worden ook wel zeepstoffen genoemd. Er wordt gedacht dat sommige planten deze stof aanmaken om zich te kunnen beschermen tegen insecten en de groei van bacteriën en schimmels.