Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Kalanchoë

kalanchoe
Zon:
Lichte zonnige plek
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Elsa Noblet on Unsplash

De kalanchoë is een geweldige en makkelijk te verzorgen plant die weinig aandacht nodig heeft. Je kan de plant eigenlijk alleen schaden wanneer je hem te veel water geeft. Veel mensen kijken snel naar de bloeiende variant, de blossfeldiana. Toch zijn er ook andere soorten zoals de tomentosa en de thyrsiflora (de woestijnroos) die ook prachtig staan in het interieur.

Wat is een kalanchoë?

De kalanchoë is een geslacht uit de plantenfamilie Crassulaceae. Crassulaceae is de vetplantenfamilie. De naam van dit plantengeslacht komt van een Chinese volksnaam die omgezet is tot de Latijnse naam kalanchoë.

Een kalanchoë kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Er zijn veel verschillende webwinkels waar je de kalanchoë kan kopen. Ook hebben wij deze plant in twee groene kneusjesboxen van plantje.nl mogen vinden.  

Soorten

Er zijn meer dan 200 soorten kalanchoë. Veel soorten komen van Madagaskar. De “harige” variant, de k. tomentosa, wordt ook wel de pandaplant genoemd. Er bestaan ook soorten met veel felgekleurde bloemen, zoals de k. blossfeldiana.

Herkomst van de kalanchoë

De meeste soorten zijn afkomstig van Madagaskar.

Is de kalanchoë giftig?

Het sap wat zich bevindt in de bladeren en in de stengels van de plant is licht giftig voor zowel mensen als huisdieren. Krijg je het sap op je huid? Dan kan je last krijgen van huidirritatie.

Stekken of vermeerderen

Je kan de kalanchoë erg makkelijk stekken en vermeerderen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Je kan onder andere scheutstekjes, kopstekken en bladstekken nemen. Het is slim om de blaadjes eerst even een paar dagen te laten drogen alvorens ze in de aarde te zetten.

Verzorging van de kalanchoë

Deze kamerplant is een makkelijk te verzorgen plant. Het is alleen schadelijk wanneer je de plant te veel water geeft.

Standplaats van de kalanchoë

Alle kalanchoë soorten kan je behandelen als een vetplant. De planten staan graag op een lichte en zonnige plek en hoeven alleen beschermd te worden tegen het meest felle zonlicht. In de winter staan ze graag iets koeler, in een ruimte van rond de 16 graden. De planten die niet bloeien kunnen in een ruimte staan met minima rond de 5 graden. Staan de kamerplanten warmer? Dan zullen ze sneller groeien en iets “slungeliger” worden.

Potmaat en verpotten

Als de plant snel groeit kan je hem eens in het jaar verpotten. De meest succulente soorten kan je dan in speciale potgrond zetten voor cactussen en vetplanten. Hier is meestal een deel zand aan toegevoegd. Andere soorten – zoals de blossfeldiana – kan je prima in normale potgrond zetten.

Water geven

De succulenten hebben niet heel veel water nodig. Het is wel belangrijk om te weten dat de soorten met grotere bladeren meer water nodig hebben dan de soorten met kleinere bladeren. Uit de bladeren verdampt namelijk ook vocht. De blossfeldiana heeft het meeste water nodig van alle soorten. In de winter hebben de planten minder water nodig en in het groeiseizoen meer.

Voeding

Je kan de plant één keer in de drie weken (in het groeiseizoen) wat extra voeding gegeven. Wil je dat de plant iets meer gedrongen blijft? Dan kan je beter geen voeding geven. Anders groeit de plant enorm snel.

Bloei van de kalanchoë

Er zijn meerdere soorten binnen dit plantengeslacht die bloeien. Zo staat de blossfeldiana bekend om zijn vele felgekleurde bloemen en vind je de bij de k. manginii ook prachtige bloemen. Om bloemen te kunnen geven moet deze plant in de lente en zomer heel licht staan. Je hoeft de plant alleen te beschermen tegen fel zonlicht in de middag. Wanneer de dagen korter zijn dan 12 uur gaat hij weer nieuwe knoppen maken. Normaal gesproken komt deze ontwikkeling in november op gang en kan je de bloei in het voorjaar verwachten. Na de bloei is het slim om de uitgebloeide bloemetjes te verwijderen.