Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Kentia

Kentia
Zon:
Half-schaduw
?Water
Eens per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Ben jij gek op palmen in huis? Dan ben je waarschijnlijk wel bekend met de kentia palm. Deze palm is erg bekend als kamerplant. Ook vind je deze palm regelmatig terug in kantoren.

Wat is een kentia?

De kentia is een palm uit de plantenfamilie Palmae. Deze palm wordt ook wel de Howeia of Howea genoemd. Deze namen komen van de plek waar de plant groeit in het wild. Het is een bekende palmsoort met brede en sierlijke bladveren. De kamerplant is samengesteld uit een groot aantal overhangende bladlinten.

Verschillende soorten van de kentia

Er zijn twee verschillende soorten van de kentia. Je hebt de Howeia belmoreana en de Howeia forsteriana. De eerstgenoemde is de zwakste van de twee verschillende soorten. Deze soorten verschillen iets van elkaar qua uiterlijk.

Koop de kentia online: Bekijk de beste aanbiedingen en de laagste prijzen

Wil jij graag een kentia palm in huis halen? Bekijk de palm dan in één van de onderstaande webwinkels. Dagelijks worden in het onderstaande overzicht de laatste prijzen opgehaald. Zo blijf je op de hoogte van de laagste prijzen.

€44,98
Bol.com

Hier komt de kentia vandaan

Oorspronkelijk komt de kentia palm van de Lord Howe eilanden die ten oosten liggen van Australië.

Is de kentia giftig?

De kentia is niet giftig. Ook wanneer je huisdieren hebt kan je de plant dus met een gerust hart in huis neerzetten.

Zo stek of vermeerder je de kentia

Je kan deze kamerplant vermeerderen door middel van vers zaad. Dit doe je in maart bij een kiemtemperatuur van 25 tot 30 graden. Je moet wel even geduld hebben. Het kan namelijk best lang duren voordat de zaden gaan kiemen, tot wel enkele maanden. De jonge plantjes kan je opkweken in de kas. Later kan je ze met enkele andere kentia palmen samen in een pot zetten.

Alles over de verzorging van de kentia

Deze palmsoort groeit het liefst in een diepe pot. Hoge, cilindervormige potten zijn erg geschikt om te gebruiken. Let er echter wel op dat het een pot is met waterafvoer. Je zou eventueel ook een plastic pot kunnen gebruiken met gaatjes waar je de plant in zet. Deze plastic pot kan je in een andere pot zetten op een laag met potscherven. Zo kan het teveel aan water makkelijk weglopen.

Dit is de beste standplaats voor de kentia

Deze palmsoort staat in de kamer het liefst op een plek waar geen fel zonlicht komt. Zet hem dus zeker niet bij het raam op het zuiden. Een flauw ochtendzonnetje vindt hij wel prettig. Zet de palm echter ook niet op een donkere plek in de kamer, dan is de kans groot dat de palm op ten duur wegkwijnt. In de winter staat de kentia het liefst in een ruimte waar de temperatuur tussen de 14 en 18 graden ligt.  

Verpotten van de kentia

Je hoeft deze palm zeker niet ieder voorjaar te verpotten. Wel kan je in het voorjaar de bovenste laag grond vervangen om de zoutrest af te kunnen voeren.

Water geven

Zomers mag je de kentia palm af en toe met pot en al in het water dopen. Je kan hier een pot met waterafvoer voor gebruiken. Het liefst krijgt deze kamerplant lauwwarm regenwater. In de winter heeft de plant een stuk minder water nodig.

Voeding

Deze palm mag in de zomer elke twee weken wat kunstmest of natuurmest krijgen.

Luchtvochtigheid

De kamerplant houdt van een hogere luchtvochtigheid in huis. Zo vindt hij het fijn als de bladeren regelmatig worden afgespoeld. Dit kan eventueel ook onder de douche. Let er dan wel goed op dat de aarde in de pot niet te nat wordt. De kentia houdt niet van natte voeten.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

De kentia palm heeft regelmatig last van schildluizen. Ook spint, thrips en wolluizen kunnen voorkomen.