De Groene Kneusjesbox: 10 à 12 kamerplanten voor €23,95 Bekijk de deal hier!

Medinilla

medinilla
Zon:
Veel zonlicht
?Water
Matig vochtige grond
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Een van onze favoriete planten is de medinilla. Deze plant staat vooral bekend om zijn prachtige grote roze hangende bloemen. Door de bekende Nederlandse schrijver van boeken over tuinieren en kamerplanten Rob Herwig wordt deze plant ook wel de Rolls-Royce onder de woonplanten genoemd. Dit heeft de plant te danken aan zijn bijzondere uiterlijk.

Wat is een medinilla

De medinilla is een plant uit de familie melastomataceae. Deze plant is vernoemd naar José de Medinilla y Pineda. Hij was rond 1820 gouverneur van de Marianen, dit was destijds een Spaanse kolonie. De plant heeft grote gevouwen bladeren en lange hangende bloempluimen met grote roze schutbladeren.

Een medinilla kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Ben jij ook verliefd geworden op deze prachtige plant met de meest bijzondere bloemen? Bekijk dan de beste online aanbiedingen.

Soorten medinilla

Er bestaan zo’n 400 soorten van de medinilla. Een van de meest populaire soorten is de m. magnifica.

Herkomst van de medinilla

In het wild komt deze plant voor op eilanden in de Indische oceaan, op de Filipijnen en op het vasteland dat eromheen ligt. Hier groeit de plant als een epifyt in de vorktakken van grote bomen.

Is de medinilla giftig?

Deze plant is niet giftig. Ook in een huishouden met kinderen en huisdieren kan je de plant gewoon in de woonkamer zetten. Van de bloemen wordt in de Filipijnen zelfs azijn gemaakt.

Stekken of vermeerderen

Een grote plant kan je tijdens het verpotten terugsnijden. De scheuten kunnen gebruikt worden als stekken. Eerst haal je de grote onderste bladeren van de kopstek af. Vlak daaronder kan je de tak doorsnijden. De wond kan je bedekken met groeipoeder of bewortelingshormoon. De bodem moet erg warm zijn, zo’n 30 tot 35 graden Celsius. De plant mag in een glazen kas(je). Met een beetje geluk zullen er na 5 weken wortels ontstaan.

Zo verzorg je de medinilla

Er wordt vaak gezegd dat deze plant vooral geschikt is om te houden in een (broei-) kas. In huis kan de plant ook groeien. Het is dan extra belangrijk om te letten op de temperaturen en om de luchtvochtigheid hoog te houden. Dit kan je doen door de plant regelmatig een neveldouche te geven met de plantenspuit.

Standplaats van de medinilla

In de zomer staat de medinilla graag op een warme plek, het liefst met veel zonlicht. Bij het meest felle zonlicht moet er wel geschermd worden. Dit kan door de luxaflex of gordijnen dicht te doen. Vanaf november tot februari volgt er een rustperiode voor de plant. In deze periode moet er een minimum nachtperiode van 15 graden Celsius worden aangehouden. Zonder rustperiode groeien de planten door en komen er geen bloemknoppen in de plant.

Potmaat en verpotten

Je kan deze plant het beste verpotten in het voorjaar. Oudere planten kan je eens in de twee jaar verpotten. Jongere planten misschien vaker. De plant staat het liefst in een grotere pot met een goede waterafvoer. De pot kan je aan de onderkant bedekken met een laag potscherven of hydrokorrels.

Water geven

In de zomermaanden moet de aarde altijd matig/licht vochtig zijn. Af en toe mag je de plant “dopen”. ’s Winters mag je de plant een stuk droger houden. Echter niet zo droog dat de bladeren eronder zouden lijden, dit zie je snel genoeg wanneer de bladeren, stengels en bloemen gaan hangen. Het liefst krijgt de plant lauwwarm regenwater.

Voeding

In de zomer tot september mag je de plant extra voeding geven. Je kan de plant iedere twee weken voeding geven. Geef de plant het liefst voeding voor orchideeën.

Luchtvochtigheid

Deze plant groeit in het wild in tropische gebieden. Dit is ook de reden waarom de plant gek is op een hoge luchtvochtigheid. Gebruik een luchtbevochtiger en geef de plant regelmatig een neveldouche met de plantenspuit.

Bloei van de medinilla

De bloemen van deze plant zijn zeer opvallend en erg mooi. De lange schutbladeren zijn roze en de losse bloemen kunnen roze, rood of violet zijn qua kleur. Verschijnen er rond het voorjaar bloemknoppen in de plant? Dan mag de plant iets meer water hebben en op een warmere plek in huis staan. De plant staat minimaal 3 maanden in bloei.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Problemen ontstaan vaak bij een te grote watergift, een te donkere standplaats en verplaatsing in de bloeiperiode.

Veelgestelde vragen over de medinilla

Bekijk hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over deze plant.

?De knoppen en bloemen vallen van de plant af. Hoe komt dat?

Als de knoppen en bloemen in de bloeiperiode van de plant af vallen kan het zijn dat je de plant hebt gedraaid. Het liefst verplaats je de plant niet wanneer hij knoppen vormt en in bloei staat. Wanneer het toch moet is het belangrijk dat je de plant met dezelfde kant naar het licht terug zet.