Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Musa

musa
Zon:
Veel zonlicht
?Water
Twee keer per week
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
?Direct kopen
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Natasha Arefyeva on Unsplash

De bananenplant (musa) is de laatste jaren ontzettend populair als kamerplant. Met een juiste verzorging is het erg makkelijk om de plant te vermeerderen. Het liefst staat deze plant op een licht plekje in huis, krijgt hij flink wat water en wordt de luchtvochtigheid hoog gehouden. Op YouTube vind je zelfs video’s van mensen bij wie het is gelukt om in huis bananen te kweken.

Wat is een musa?

Het plantengeslacht musa is een onderdeel van de plantenfamilie musaceae (de banaanfamilie). Musa omvat alle bananen. In 2002 zijn de musa planten verder ingedeeld in drie verschillende secties: Musa, Callimusa en Ingentimusa. Er wordt gedacht dat de naam musa van Antonius Musa komt, hij was de lijfarts van keizer Augustus.

Een musa kopen online; beste prijzen en aanbiedingen

Wil je een musa kopen voor in huis? Dan zal je al snel uit komen bij de Dwarf Cavendish, de Tropicana of de Basjoo. Hieronder vind je enkele mooie aanbiedingen.

Soorten musa

Er bestaan zo ongeveer 400 soorten bananen. De eetbare bananen zijn kweekproducten op basis van de m. acuminata. Soms zijn deze kweekproducten ook een combinatie van deze soort met de m. balbisiana. Het meest geteelde ras is de cavendish. De grootste bananenplant kan wel 12 meter hoog worden, dit is de m. ingens.

Herkomst van de musa

De musa groeit in het wild in landen rond de evenaar. In de koudste maand moet de temperatuur gemiddeld boven de 15 graden liggen. Ze groeien hier in tropische gebieden. In plantages over de hele wereld kan je echter gekweekte vormen van de bananen vinden.

Is de musa giftig?

De musa is niet giftig voor mensen en of dieren.

Stekken of vermeerderen

Het vermeerderen van de bananenplant is erg eenvoudig. Uit de wortelstokken groeien vanzelf nieuwe scheuten. Zijn de scheuten groot genoeg? Minimaal 10 cm groot en minimaal 4 bladeren? Dan kan je de aarde rond de wortels weghalen en de plant voorzichtig “scheuren”. De jonge scheuten kan je dan weer in een nieuwe pot zetten. Het liefst houd je ze lekker warm en zorg je dat de luchtvochtigheid hoog is. Voor je het weet groeien deze kleine scheutjes de lucht in.

Hoe verzorg je een musa

Bij een goede verzorging van de musa wordt je beloond met veel nieuwe scheuten die je weer kan stekken. Het belangrijkste bij de verzorging van de musa is dat je deze plant voldoende water geeft – de plant heeft namelijk veel water nodig – en dat je zorgt dat de luchtvochtigheid erg hoog is. Dat is hij ook gewend in het wild te krijgen.

Standplaats van de musa

De musa staat graag op een lichte plek in huis. Wanneer je deze plant in huis haalt is het belangrijk om hem niet meteen voor een raam te zetten maar de plant rustig aan steeds iets verder te verplaatsen naar het raam. Op deze manier kan de plant goed wennen aan het zonlicht. Staat de plant direct bij het raam? Dan is het slim om hem in de zomer te beschermen tegen het meest felle zonlicht in de middag. In de winter zou je ook gebruik kunnen maken van kunstmatige belichting om de bananenplant goed te laten groeien.  

Potmaat en verpotten

De musa groeit erg snel. Zeker de stekken gaan snel de lucht in. Daarom is het ook belangrijk dat je de plant op tijd verpot zodat de wortels genoeg ruimte hebben. Een bananenplant staat het liefst in een erg grote pot. De grond kan dan namelijk meer vocht opnemen waardoor de plant een grotere waterbuffer heeft om uit te “drinken”. Ook zit er veel voeding in de grond.

Water geven

Omdat de bananenplant veel vocht verdampt via zijn grote bladeren is het belangrijk dat hij genoeg water krijgt. Zeker in de zomer met warm weer is dit extra belangrijk. Verder bestaat een bananenplant voor het grootste gedeelte uit water. Bij het water geven moet je er eigenlijk voor zorgen dat de grond waarin de bananenplant staat altijd licht vochtig is. Dit zal betekenen dat je de plant in de lente en zomer meer water moet geven dan in de koudere maanden.

Voeding

De bananenplant groeit vrij snel. Je mag hem daarom in de winter eens per maand voeding geven en in de lente en zomer iedere week of iedere veertien dagen. Hiervoor kan je gewoon plantenvoeding gebruiken voor kamerplanten.

Luchtvochtigheid

In het wild groeien bananenplanten en bananenbomen in tropische gebieden. Hier is de luchtvochtigheid erg hoog. In huis kan je zorgen dat de luchtvochtigheid hoog is door een luchtbevochtiger aan te schaffen of/en door de plant regelmatig een neveldouche te geven met de plantenspuit. Het liefst krijgt de plant een lauwwarme douche. Wil je ongedierte voorkomen? Dan is het slim om ook de onderkant van het blad te sproeien.

Bloei van de musa

De musa kan ook in bloei komen te staan. Je hebt mannelijke bloemen, vrouwelijke bloemen en tweeslachtige bloemen. Een aantal maanden na de bloei van de plant zijn de vruchten plukrijp. Nadat de plant voor de eerste keer in bloei heeft gestaan sterft hij af. Uit de wortelstokken van de plant groeien wel weer nieuwe scheuten. Dit zal je ook zien bij jouw eigen bananenplant.

Veelvoorkomende problemen en ziekten

Wordt het blad van de plant bruin? Dan ligt het vaak aan watertekort. Deze plant heeft namelijk veel water nodig! Hangend blad kan ook duiden op een tekort aan zonlicht. Gele bladeren kunnen duiden op te veel zonlicht. De bananenplant kan last krijgen van spint wanneer hij te droog staat.

Veelgestelde vragen over de musa

Bekijk hieronder de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de musa.

?Van welke soort musa komt de eetbare banaan?

De eetbare banaan – de banaan die meteen geschikt is voor consumptie of de bakbanaan die wordt gebruikt om mee te bakken of koken – is vaak op basis van de m. acuminata. Soms wordt deze soort nog gecombineerd met de m. balbisiana. Hieruit zijn kweekproducten ontstaan die geschikt zijn om te eten.

?Welke bijzondere eetbare soorten bananen zijn er?

Er zijn verschillende soorten eetbare bananen naast de banaan zoals wij die kennen en de bakbanaan. Je hebt ook de appelbanaan, de rode banaan en de babybanaan.

❓Waarom groeien bananen krom?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken groeien bananen niet krom omdat ze naar het zonlicht groeien. Ze groeien krom omdat ze tegen de zwaartekracht in groeien. Het verschijnsel dat ze naar boven willen groeien wordt ook wel negatieve geotropie genoemd.

?Hoeveel nieuwe scheuten verschijnen er ieder jaar bij de bananenplant?

Wanneer je jouw bananenplant op de juiste manier verzorgd zullen er ieder jaar in de zomermaanden nieuwe scheuten ontstaan. Hoeveel scheuten er dan precies ontstaan kan per plant verschillen.