Deze arme plantjes zoeken een nieuw huisje: Kneusjesbox met 10 -12 kamerplanten. Slechts €24,95

Olijfboom

olijfboom
Zon:
Zonnige plek
Water:
Regelmatig / Grond altijd licht vochtig
☝️Moeilijkheidsgraad:
Beginner
Direct kopen:
Bekijk in de winkel

Afbeelding credit: Photo by Apostolos Vamvouras on Unsplash

Olijfboom verzorging, tips en informatie

Sinds we steeds meer reizen, is onze hang naar mediterrane producten toegenomen. Zo ook met de olijfboom, die oorspronkelijk alleen in het Middellandse Zeegebied te vinden was. Als we niet op vakantie zijn, willen we wel de sfeer van onze reizen. Dus zetten we thuis een olijfboom neer!

Als plant voor de woonkamer is de Olea Europaea, zoals deze plant officieel heet, bijzonder populair. De olijfboom wordt in ons land speciaal voor ons gekweekt, in omstandigheden die het klimaat van zijn habitat nabootsen. Het gevolg is dat de olijfboom zich prima thuis voelt in onze huiskamer.

Oorsprong van de Olea Europaea

De oorsprong van de olijfboom is in het Middellandse Zeegebied. In de landen rondom de Middellandse Zee, waar bomen als de olijfboom voorkomen, is deze groenblijvende boom in menig tuin te vinden. Omdat wij buiten niet jaarrond de omstandigheden van zijn oorspronkelijke plek kunnen bieden, is de olijfboom bij ons vooral geschikt als plant voor binnen.

Maar ook in de tuin kunnen we optimale omstandigheden creëren. Mediterrane bomen in onze tuin zetten kan dus, maar dat vergt wel de nodige kennis. Heb je een olijfboom in pot of in de volle grond in de tuin, dan is de kans klein dat je daar daadwerkelijk olijven aan krijgt. Een olijf heeft het nodig dat hij de hele dag en een lang seizoen in de volle zon staat, zodat de vruchten goed kunnen rijpen.

Eigenschappen van de Olea Europaea

De meest unieke eigenschap van de Olea Europaea is zijn leeftijd. In tegenstelling tot veel bloeiende kamerplanten kan de olijfboom honderden jaren oud zijn. Het is een makkelijke plant, die niet veel water nodig heeft, maar wel genoeg aandacht.

Olea Europaea Bonsai
Olea Europaea Bonsai

Zijn charme is zijn grillige stam, wat elke olijfboom uniek maakt. De bladeren kenmerken zich door klein en puntig te zijn. Een olijfboom houdt van een zonnige plek. Hij vindt het prima als hij in het raam staat. De olijfboom is in de tuin in beperkte mate winterhard, maar als plant in een pot in de woonkamer bruist hij het hele jaar door. Wist je dat er meer dan 80 soorten olijfbomen zijn?

Hoe kun je een olijfboom stekken?

Olijfbomen stekken is niet ingewikkeld. Je knipt een jonge scheut of een oude tak waar al een nieuwe twijg aan zit af. De lengte van deze tak moet ongeveer 20 cm zijn. Je laat alleen de bovenste blaadjes eraan zitten en steekt de stek zo diep mogelijk in de grond.

Als je de stek vervolgens op een zonnige plaats neerzet, komt hij tot ontwikkeling. Het is daarom verstandig om in het voorjaar te stekken, zodat de nieuwe scheuten genoeg zon pakken. Ze hebben echt veel en elke dag zonlicht nodig. Geef ook voldoende water, in tegenstelling tot bij een volwassen plant, mag je de grond goed vochtig houden. Zo heb je al snel een klein olijfboompje.

Olijfboom verzorgen

Eigenlijk is een olijfboom een makkelijke kamerplant. Zeker omdat je hem zowel binnen als buiten kan plaatsen. Als standplaats gaat zijn voorkeur uit naar een plek in de volle zon. Het is ook een kamerplant die veel vocht kan hebben, maar ook graag (niet te lang) droog staat.

Wil je dat olijfbomen zich bij ons thuis voelen, dan is mediterrane potgrond misschien een tip. Benieuwd naar de beste standplaats, hoeveel water je moet geven en hoe je een olijfboom het beste kunt verpotten?

Standplaats Olijfboom

Olijfbomen houden zoals gezegd van de volle zon. Niet zo raar, gezien de plek waar ze van oorsprong vandaan komen. Zoek daarom een plek in de vensterbank, waar de olijfboom in het spotlicht van de zon zich prima vermaakt.

Olijfbomen houden van een zonnige plek
Olijfbomen houden van een zonnige plek

In het zonnetje

Zijn voorkeur is dat de pot staat in het raam op het zuiden. Handig, want die plek was vrij omdat menig kamerplant die directe zon helemaal niet fijn vindt. Wil je toch een paar mooie planten in dat ene raam? Dan zet je er gewoon een paar olijfbomen op die zonnige plaats neer.

Olijfbomen buiten

Olijfbomen gedijen in onze tuin, onder speciale omstandigheden. Zowel kleine als grotere olijfbomen zijn niet gewend aan onze natte winter of extreme vorst. Wil jij in je tuin zo’n prachtige boom? Zet de olijfboom dan niet in de volle grond, maar in een grote kuip.

Hoe verzorg je de boom buiten?

Zorg ervoor dat hij in de zomer in het zonnetje staat. In de winter kun je de plant inpakken in een speciale hoes, zodat hij minder last heeft van de kou. Bijmesten kan met gedroogde koemestkorrels. Dit doe je zodra de eerste bloesem in de boom komt. Vanaf de herfst hoef je dit niet meer te doen.

Olijfboom water geven

Geef de olijfboom regelmatig water
Geef de olijfboom regelmatig water (foto: 123Planten)

Het is de truc om de olijfboom zoveel water te geven dat de grond altijd licht vocht blijft. Maar omdat je deze planten bij voorkeur met de pot in de zon zet, verdampt er ook veel water. In de zomer heeft de olijfboom daarom gemiddeld veel water nodig.

Wat echt super handig is bij olijfbomen, is het plaatsen van een speciale watermeter. Dit is een systeem dat je een keer per week met water vult, waarvan de olijfboom de hoeveelheid water pakt die hij op dat moment nodig heeft. Hiermee voorkom je dat de wortels gaan rotten door overtollig water. Een laag hydrokorrels of grind onder in de bak kan ook helpen voor het draineren.

Je kunt als maatstaf hanteren dat als de plant last heeft van omkrullende bladeren, hij te vochtig staat. Worden de bladeren juist geel of vallen de bladeren eraf? Dan heeft de plant dringend water nodig. Dus krullend blad of geel blad? Dan heeft de olijfboom aandacht nodig!

Extra voeding voor de olijfboom

Olijfbomen zijn makkelijk te verzorgen planten. Extra voeding aan deze planten geven is eigenlijk niet nodig. Het is zelfs zo dat een teveel aan voeding, kwaad kan. Bijvoorbeeld omdat de wortels verbranden of verzuren.

Licht en warmte

In zijn natuurlijke habitat heeft een olijfboom altijd licht en warmte. Dat moeten we in ons koude kikkerland nabootsen. Thuis in de warme woonkamer lukt dat prima. Staat jouw olijfboom op kantoor en zijn daar geen zonnige plekken? Denk dan eens aan een UV-lamp.

Die zon, al dan niet kunstmatig van de UV-lamp, heeft een olijfboom nodig. Zonder zon kunnen de planten echt niet goed ontwikkelen. Olijfbomen hebben zowel binnen als buiten warmte, licht en water nodig om te overleven.

Olijfboom verpotten

Olijfbomen zijn van zichzelf trage groeiers. Toch helpt het om af en toe een nieuwe pot om de plant te doen. Zeker als de huidige plantenbak te klein wordt, ondanks dat hij langzaam groeit. Het beste kun je olijfbomen in het voorjaar verpotten.

De plant houdt wel van een beetje ruimte. Je kunt daarom best een pot kiezen die ruim groter is dan de vorige pot. Een keer in de twee jaar de olijf verpotten en voorzien van nieuwe grond is aan te raden.

Hoe zit het met de olijfboom verplaatsen?

Staat de olijfboom in de volle grond? Dan kun je hem niet zomaar verplaatsen. Het beste kun je de olijfbomen daarom in een pot in de tuin zetten. Staat hij in de grond en wil je hem toch een andere plak geven, zorg er dan voor dat je de wortels ruim uitgraaft en niet beschadigt.

Olea Europaea in de tuin
Olea Europaea in de tuin

Olijfboom snoeien

Wil je dat de olijfboom altijd goed in model is? Dan is de olijfboom snoeien zeker een goed idee. Voor de olijfboom als kamerplant is snoeien niet nodig. In je tuin moet je de olijfboom wel zo af en toe snoeien. Dat kan door het verwijderen van elke oudere tak, dit doe je zodra de winter voorbij is.

Snoeien olijfboom, hoe doe je dat?

Het is verstandig om alle takken te snoeien die ervoor zorgen dat het broodnodige zonlicht tegengehouden wordt. Zijn er snel groeiende takken? Dan kun je die ook het beste snoeien. Vooral de takken die verticaal groeien. Laat takken die horizontaal groeien zitten, zo blijft de olijfboom in vorm.

Je hoeft niet bang te zijn dat je te veel snoeit, een kale olijfboom komt weer bij en wordt weer een volle boom. Voor je het weet zijn er weer langere takken met nieuwe bladeren en straalt je olijf weer als nooit tevoren.

Ziektes en ongedierte

Heeft je olijfboom witte plukken of een soort wittige pluisjes? Dan heeft hij waarschijnlijk last van luis. Dit kan de bladluis, de wolluis of de schildluis zijn. Verkleurde bladeren kan wijzen op droogte, dus dat heeft niets te maken met ziektes of ongedierte. Een olijfboom kan last hebben van een plaag, maar als de boom goed verzorgd wordt, is het een sterke plant die wel tegen een stootje kan.

De olijfboom planten: wanneer en hoe?

Als je de olijfboom in het voorjaar plant, heeft hij de tijd om zich voor te bereiden op de warme zomer en de koude winter. De eerste wortels zijn nog niet bestand tegen winterkou.

Bescherm de olijfboom tegen de winterkou
Bescherm de olijfboom tegen de winterkou

Is de olijfboom winterhard?

Staat jouw olijfboom buiten? Dan moet je vooral in de winter voor bescherming zorgen. Vooral de kleinere bomen houden er niet van dat ze in de kou staan. Bescherm de olijfboom in de winter daarom met een dikke laag stro. Je kunt ze ook laten overwinteren in een verwarmde ruimte.

Vaak gestelde vragen

Hoe moet je een olijfboom verzorgen?

Geef je de olijfboom uitgebreid water? Dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat het overtollige water weg kan. Dit is een plant die niet houdt van natte potgrond, maar ook niet gedijt bij droogte. Het is dus noodzakelijk om de olijfboom elke dag aandacht te geven. Je hoeft hem niet elke dag water te geven, als je maar elke dag even checkt hoe hij erbij staat.

Wat doe je in de winter met de olijfboom?

Een olijfboom is in mindere mate winterhard. Het is het beste als je de olijfboom tijdelijk in een ruimte zet waar het niet vriest. Hiermee voorkom je dat de strenge vorst de boom beschadigt.